Κ. Κατσιμίγας: Ο κ. Μέτιος κάνει σαν πολιτικός από ελληνική ταινία του ’60

Ευριπίδης Ταρασίδης- Για οικειοποίηση της κινητικότητας της κυβέρνησης που αφορά χρηματοδότηση μελετών στο νομό Καβάλας κατηγορεί τον κ. Μέτιο ο υποψήφιος περιφερειάρχης ΑΜΘ, Κώστας Κατσιμίγας

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή κοινή συνέντευξη τύπου του Χρήστου Μέτιου και της Δήμητρας Τσανάκα παρουσιάστηκαν χρηματοδοτήσεις μελετών τις οποίες είχε ανακοινώσει πριν τρεις βδομάδες η κυβέρνηση, μέσω του υφυπουργού Οικονομίας, Στάθη Γιαννακίδη. Μιλώντας στο Κόκκινο Καβάλας, ο Κώστας Κατσιμίγας κατηγόρησε για ανυπαρξία τον περιφερειάρχη σημειώνοντας ότι «ανακάλυψε τελευταία ότι υπάρχει μία κινητικότητα και έτρεξε να το οικειοποιηθεί».

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο κ. Μέτιος ανακάλυψε εσχάτως τη σημασία που έχουν οι μελέτες, διότι αυτό το πράγμα το είχε αγνοήσει παντελώς. Η διοίκηση της περιφέρειας δεν επένδυσε καθόλου σε μελέτες, αλλά χρησιμοποίησε ό,τι υπήρχε από προηγούμενες διοικήσεις και με ρυθμούς χελώνας απορρόφησαν ό,τι μπορούσαν να απορροφήσουν με τις υπηρεσίες τις οποίες αποδόμησαν. Ο κ. Μέτιος δεν είχε προνοήσει να προκηρύξει μελέτες-όντως το θεσμικό πλαίσιο δεν είναι και το καλύτερο δυνατό- άκουσε τις τελευταίες  μέρες ότι η Κυβέρνηση χρηματοδοτεί μελέτες για να προχωρήσουν ουσιαστικά έργα, τα οποία η δική του διοίκηση ενδεχομένως θα έπρεπε να είχε προχωρήσει και έσπευσε να τα οικειοποιηθεί» σημείωσε.

Παρομοίασε τον κ. Μέτιο με πολιτικό από ελληνική ταινία του ’60 κατηγορώντας τον πως ό,τι δεν έκανε σε ολόκληρη τη θητεία του σπεύδει να πει ότι το κάνει τώρα. «Εκείνο που είναι εντυπωσιακό είναι με την περιμετρική Καβάλας και την αποκατάσταση της γέφυρας. Όταν η κυβέρνηση είπε ότι μπορώ να βοηθήσω, η περιφέρεια είπε «μακρυά από εμάς» προφανώς κατόπιν παρεμβάσεων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κατοικοεδρεύουν στην Καβάλα. Όταν είδαν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και υπήρχαν τα χρήματα από την κυβέρνηση ήρθε η περιφέρεια και είπε «κατόπιν ενεργειών μου», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τις πηγές χρηματοδότησης των περιφερειών ανέφερε τα εξής: «η Περιφέρεια έχει τους δικούς της προϋπολογισμούς και τις δικές της αρμοδιότητες. Επίσης, επειδή η περιφέρεια διαχειρίζεται ευρωπαϊκά κονδύλια, αυτά δίδονται σε εθνικής σημασίας έργα τα οποία η περιφέρεια εγκρίνει, τύποις, την αποταμίευση κάποιων χρημάτων. Παράδειγμα, αν γίνει τελικά η Σιδηροδρομική Εγνατία είναι πιθανό ένα κομμάτι να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια, χωρίς ωστόσο να έχει τον παραμικρό λόγο στο πώς θα γίνει η γραμμή κτλ. Πέρα από αυτά όμως η περιφέρεια έχει το δικό της Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Και εκεί θα κριθεί. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας είναι ελάχιστο και πάει να βουλώσει τρύπες. Εκεί που υπάρχουν πολλά χρήματα είναι στο ΠΔΕ της κεντρικής κυβέρνησης, που το διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Εκεί λοιπόν ανακάλυψε ο κ. Μέτιος τελευταία ότι υπάρχει μία κινητικότητα και έτρεξε να το οικειοποιηθεί».

Τέλος, για τις συγκεκριμένες 4+1 μελέτες που ανακοίνωσε ο κ. Μέτιος, ανέφερε ότι ίσως να μην χρειάστηκε να βάλει ούτε την υπογραφή του. «Φυσικά ένας περιφερειάρχης μπορεί να πει ότι συμφωνεί και θέλει στην περιοχή να γίνει π.χ. να γίνει κοσμοδρόμιο. Δεν έχει όμως καμία αρμοδιότητα να αποφασίσει που θα γίνει, ούτε μπορεί να το χρηματοδοτήσει. Δεν είδα κανένα προγραμματισμό αυτά τα χρόνια. Μόνο μία μίζερη διαχείριση» κατέληξε.

Ακούστε τη συνέντευξη του Κώστα Κατσιμίγα στην εκπομπή των Ευριπίδη Ταρασίδη και Κώστα Φιλίδη: