Κ. Χατζηεμμανουήλ: Το ΦιλόΔημος είναι εξαιρετικό εργαλείο για όσους Δήμους είναι έτοιμοι να το χρησιμοποιήσουν

Κώστας Φιλίδης – Το γεγονός ότι ο Δήμος Θάσου πήρε το 1/3 των χρημάτων που πήραν οι Δήμοι του Νομού Καβάλας (3,6 εκ. ευρώ όταν οι υπόλοιποι τρεις πήραν 7,3 εκ. ευρώ) από το πρόγραμμα ΦιλόΔημος προκαλεί το ερώτημα για το πώς έγινε κατορθωτό.

Ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ανέλυσε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», τη σπουδαιότητα του Προγράμματος και τους τρόπους ένταξης έργων σ’ αυτό, ενώ δήλωσε ότι, λόγω μη ετοιμότητας άλλων Δήμων, η Θάσος θα διεκδικήσει την ένταξη κι άλλων έργων, προϋπολογισμού 15 εκ. ευρώ!

Όπως εξήγησε, «το ΦιλόΔημος είναι ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών και οι χρηματοδοτήσεις είναι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε συνεργασία με το Παρακαταθηκών και Δανείων. Οι Δήμοι δεν δανείζονται και δεν έχουν άλλη οικονομική υποχρέωση. Αξιοποιούν τα χρήματα αυτά με μελέτες που πρέπει να είναι ώριμες και να στοχεύσουν στις ανάγκες τους. Έχει να κάνει με ό,τι γινόταν στο παρελθόν, αλλά και τώρα, με το ΕΣΠΑ, που ήταν μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος».

Υπάρχουν αρκετά χρήματα

Επισήμανε ότι «το ΦιλόΔημος είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, πιο ευέλικτο και πιο κοντά στις πραγματικές ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και αυτό γιατί το ΕΣΠΑ κάνει έργα (ακόμα και σήμερα) διαχείρισης περιβάλλοντος. Αυτά θα έπρεπε οι Δήμοι να τα έχουν τακτοποιήσει εδώ και χρόνια, διότι είχαν την ευκαιρία και τις χρηματοδοτήσεις. Προφανώς, δεν είχαν την όρεξη για δουλειά. Δεν έκανα όσα ήταν υποχρέωση της χώρας μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απέναντι σε όλο τον πλανήτη. Δηλαδή να διαχειριστεί τα υγρά και στερεά απόβλητα. Και φτάσαμε σήμερα, στην τελευταία περίοδο του ΕΣΠΑ, αντί να τα έχουμε τακτοποιημένα αυτά, με όλα τα χρήματα που πήγαν πίσω και δεν αξιοποιήθηκαν, να μην ασχολούμαστε με κάτι που ήταν η αρχική στόχευση του ΕΣΠΑ, δηλαδή με καινοτόμες δράσεις. Αντί να επενδύουμε χρήματα σε ανάπτυξη, τα ξοδεύουμε σε πρόστιμα. Το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου πατάει στο να μην θεωρούμε τίποτα περιττό και τίποτα ως σκουπίδι, και να μην συσσωρεύεται αυτό που είναι βλαπτικό για το περιβάλλον και την οικονομία. Είναι προς τιμή του Υπουργείου Εσωτερικών, διότι αυτό το πρόγραμμα είναι πάρα πολύ καλό εργαλείο, που αφουγκράζεται τις πραγματικές μας ανάγκες και μπορεί ο καθένας, εφόσον ωριμάσει μελέτες και τις υποβάλει (να το πω καθαρά, δεν κάνουν χατίρια), να παίρνει χρήματα. Υπάρχουν αρκετά χρήματα».

Θα διεκδικήσει άλλα 15 εκ. ευρώ

Ο δήμαρχος γνωστοποίησε ότι «ο Δήμος Θάσου διεκδικεί και άλλα χρήματα. Ενδεικτικά θα σας πω ότι από αυτά τα 3,6 εκ. ευρώ που πήραμε, περίπου τα 3 εκ. ευρώ είναι για τον τηλέλεγχο των δικτύων μας. Δηλαδή για να μπορούμε να εντοπίζουμε βλάβες και διαρροές του νερού. Δεν θα έχουμε χαμένες ποσότητες νερού και χαμένες εργατοώρες, ψάχνοντας με πρωτόγονους τρόπους να βρούμε τη βλάβη. Ένα άλλο μέρος ήταν για τις παιδικές χαρές και για τη σχολική στέγη. Όμως αυτά είναι ελάχιστα μπροστά σε αυτά που ήδη έχουμε υποβάλει.

Συγκεκριμένα:

Για αντιπλημμυρικά έργα (σκάλα Ποταμιάς), 2.750.000),

Για δίκτυα αποχέτευσης (Σκάλα Καλλιράχης, Σκάλα Σωτήρος), 3.700.000,

Για νέο δημαρχείο (επικαιροποίηση) 3.000.000,

Για ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων (ήταν ένα παλιό πρόγραμμα, δεν το πετάξαμε και κρατήσαμε τις μελέτες), 2.000.000,

Για αγροτική οδοποιία 800.000.

Στο σύνολό τους είναι περίπου 15 εκ. ευρώ και υπάρχει πιθανότητα να τα πάρουμε, διότι στο ταμείο υπάρχουν αυτά τα χρήματα. Υπάρχουν Δήμοι που δεν έχουν έτοιμες μελέτες. Για παράδειγμα, το κομμάτι του προγράμματος που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση θα ξανανοίξει, επειδή δεν απορροφήθηκαν τα χρήματα. Θα είμαστε έτοιμοι να τα αξιοποιήσουμε. Το θέμα των διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης είχε βγει ως πρόγραμμα ΕΣΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο δεν μπόρεσε να μας ικανοποιήσει. Ήρθε ο ΦιλόΔημος και μπήκαμε από τους πρώτους. Θέλει, όμως, συνεχή επαγρύπνηση, αδιάλειπτη δουλειά στο κομμάτι των μελετών και στόχευση. Έχουμε υποβάλει μελέτες και για προμήθεια μηχανημάτων, που είναι κι αυτό εξαιρετικό θέμα, διότι οι Δήμοι δεν μπορούσαν να αγοράσουν μηχανήματα. Τα χρήματα είναι πάρα πολλά κι είναι μία μεγάλη ευκαιρία να ανανεώσουν το στόλο τους σε μηχανήματα κι απορριμματοφόρα. Στη Θάσο έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε έργα με αυτεπιστασία  κι όχι με εργολαβίες, κι έτσι εξοικονομούμε πολλά χρήματα».

Άμεση αντίδραση Χαρίτση

Αναφερόμενος στο Αναπτυξιακό Συνεδρίου της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης, που έγινε πριν από ένα χρόνο, υπενθύμισε ότι «στην τοποθέτησή μου είχα τονίσει την ανάγκη όλων των Δήμων για το πρόγραμμα τηλεελέγχου των διαρροών.

Ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και σημερινός υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης απάντησε άμεσα, το υποστήριξε και εκείνη τη στιγμή το ενέταξε».

Ισοφαρίζει τη μείωση των ΚΑΠ

Αντιθέτως με τη «γκρίνια» άλλων δημάρχων για περικοπές των χρημάτων που δίνει το κεντρικό Κράτος στους Δήμους, ο κ. Χατζηεμμανουήλ υπογράμμισε ότι «το ΦιλόΔημος ήρθε να ισοφαρίσει τη μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ). Σκεφτείτε ότι, πριν γίνω δήμαρχος, το 2011, η Θάσος είχε περίπου 2-2,5 εκ. ευρώ από ΣΑΤΑ (κάποιες καλές χρονιές), και έπεσε στις 250.000! Μιλάμε για δραματική μείωση. Το πρόγραμμα ΦιλόΔημος είναι όνομα και πράγμα, δεν υπάρχει διαγκωνισμός διότι υπάρχουν χρήματα για όλους, αρκεί να είμαστε πανέτοιμοι και να έχουμε ώριμες μελέτες».

Στην παρατήρηση αν η Κυβέρνηση κάνει διακρίσεις στους δημάρχους, αναλόγως με την κομματική ταυτότητά τους, ο κ. Χατζηεμμανουήλ απάντησε: «Ένας αυτοδιοικητικός δήμαρχος, δηλαδή κάποιος που δεν ρίχνει νερό στο μύλο κανενός κόμματος, δεν χάνει. Το έχω ζήσει το διάστημα της θητείας μου. Και τα μεγάλα έργα τα πήραμε επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ. Και από το ΦιλόΔημος τα πήραμε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι ένας καθαρόαιμος αυτοδιοικητικός δήμαρχος, που κάνω τη δουλειά μου, χωρίς να προσκυνώ κανένα κόμμα. Οι εποχές έχουν αλλάξει. Δεν μπορεί δήμαρχοι ή υποψήφιοι δήμαρχοι, οι οποίοι είναι κομματικοί, να κλείνουν το μάτι στο εκλογικό Σώμα και να υπονοούν ότι “αν έρθουν αλλιώς τα πράγματα, θα έχω περισσότερα ή λιγότερα”. Ας το ξεχάσουν. Ας σκύψουμε το κεφάλι και ας δουλέψουμε».

Ακολουθεί η συνέντευξη του Κώστα Χατζηεμμανουήλ στην εκπομπή των Ευριπίδη Ταρασίδη-Κώστα Φιλίδη «Καβάλα στο Κόκκινο»: