Ίσως φταίνε τα φεγγάρια που η Νάουσα είδε παραγωγή του Φεστιβάλ Φιλίππων που αγνοεί το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας

Το Φεστιβάλ Φιλίππων έκανε(;) παραγωγή θεατρικού έργου, το οποίο παρουσίασε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, όμως ούτε η Καβάλα, ούτε το ΔΗΠΕΘΕ της φαίνεται να το γνώριζαν.

Κώστας Φιλίδης – Το Φεστιβάλ Φιλίππων έκανε(;) παραγωγή θεατρικού έργου, το οποίο παρουσίασε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, όμως ούτε η Καβάλα, ούτε το ΔΗΠΕΘΕ της φαίνεται να το γνώριζαν.

Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 7 Αυγούστου, στο αρχαίο θέατρο του Γυμνασίου του Αριστοτέλη στη Μίεζα Ημαθίας, «η Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, ο Δήμος Ηρωικής Πόλεως Νάουσας και το Φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου», φαίνεται ότι παρουσίασαν μια παραγωγή θεατρικού έργου με την υπογραφή του Φεστιβάλ. Μια παραγωγή, για την οποία δεν υπήρξε έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.

Το «Κόκκινο Καβάλας» απευθύνθηκε στο μέλος του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ, Ανέστη Δημητριάδη (εκπροσωπεί την αντιπολιτευόμενη παράταξη «Ανοιχτή Πόλη»), οποίος δήλωσε ότι είχε ενημερωθεί μόλις προχθες (10 Αυγούστου) για την παράσταση, από μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Όπως είπε, «η είδηση μας προξένησε γλυκό συναίσθημα, διότι το Φεστιβάλ Φιλίππων κατάφερε να κάνει κάτι και να διαφημιστεί σε μια άλλη περιοχή. Όμως προξένησε και ξινή γεύση, γιατί δεν γνωρίζαμε τίποτα». Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ.

Θα έπρεπε να τύχει εγκρίσεως

Ερωτηθείς για τον ρόλο του ΔΗΠΕΘΕ στο πρόγραμμα, τις εκδηλώσεις, τις παραγωγές και τα οικονομικά στοιχεία του Φεστιβάλ Φιλίππων, διευκρίνισε ότι το ΔΗΠΕΘΕ είναι υπεύθυνο για την υλικοτεχνική υποστήριξη, η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ για τα οικονομικά και ο Δήμος για τα υπόλοιπα, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα εγκρίνεται από το ΔΗΠΕΘΕ. Άρα, όποια παραγωγή ή εκδήλωση προγραμματίζεται είναι σε γνώση του ΔΗΠΕΘΕ. «Στην περίπτωση αυτή δεν έγινε κάτι τέτοιο. Κι αυτό δεν είναι μεμπτό ως προς το γεγονός ότι έγινε μια παραγωγή, αλλά επειδή δεν το γνωρίζαμε», είπε.

Αναφερόμενος, δε, στο κόστος της παραγωγής, σημείωσε ότι «ψάχνοντας στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, δεν βρήκα το κόστος της παραγωγής ούτε στο Δήμο Νάουσας, ούτε στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, ούτε, βεβαίως, στο ΔΗΠΕΘΕ. Κι αν πληρώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, δεν θα έπρεπε να υπάρχει μια σύμβαση;».

Θα ζητήσει εξηγήσεις

Το γεγονός αναφέρθηκε στη χθεσινή εκπομπή «Καβάλα στο Κόκκινο», κι ήταν η πρώτη αναφορά σε τοπικό μέσο ενημέρωσης. Όταν έγινε γνωστό και στον κ. Δημητριάδη, όπως είπε, ερεύνησε αν απλώς δεν έγινε αντιληπτό από τον ίδιο. Κι όπως δήλωσε, όταν διαπίστωσε την άγνοια όσων ρώτησε,, του απέμεινε να ζητήσει εξηγήσεις στην επόμενη συνεδρίαση της διοίκησης του ΔΗΠΕΘΕ.

Πάντως, προξένησε και στον ίδιο απορία το γεγονός ότι το Φεστιβάλ Φιλίππων φαίνεται ότι έκανε μια θεατρική παραγωγή, η οποία δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, κι ενώ την είδαν στη Νάουσα, δεν την είδε η Καβάλα! «Θα μπορούσε να ενταχθεί στις παράλληλες εκδηλώσεις, αφού πρόκειται για θεατρικό αναλόγιο», είπε.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα «ότι πρόκειται για αμέλεια κι ότι δεν έγινε από πρόθεση».

Έκπληκτος ο Άρης Βέρρος

Έκπληκτος έμεινε ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών, Άρης Βέρρος, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το γεγονός, και δήλωσε πως «η διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ και η δήμαρχος θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις».

Στο Πρόγραμμα του Υπουργείου

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, για τις εκδηλώσεις της Πανσελήνου του Αυγούστου, περιλαμβάνεται και αυτή που έγινε στο αρχαίο θέατρο Μίεζας:

«Κεντρική εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας,

Ευριπίδη Ιφιγένεια εν Αυλίδι- Θεατρικό Αναλόγιο

Σκηνοθεσία Θοδωρής Γκόνης ,

Βοηθός σκηνοθέτη Μιχάλης Αγγελίδης,

Σκηνογραφική Επιμέλεια Ματίνα Μέγκλα,

Μουσική εγκατάσταση Αλεξανδρος Γκόνης.

Διαβάζουν οι συγγραφείς Ζυράννα Ζατέλη ,Θωμάς Κοροβίνης ,Θεόδωρος Γρηγοριαδης,  Γλυκερία Μπασδέκη

Ακολουθούν οι συνεντεύξεις των Ανέστη Δημητριάδη και Άρη Βέρρου στην εκπομπή «Καβάλα στο Κόκκινο»: