Η Καβάλα τιμά τον πολιούχο της Απόστολο Παύλο μαζί με την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης

Η πόλη της Καβάλας τιμάει σήμερα τον πολιούχο της, Απόστολο των Εθνών Παύλο και ταυτόχρονα συνεορτάζει την 107η επέτειο απελευθέρωσής της από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής.

Φέτος, λόγω των ειδικών συνθηκών εξαιτίας του κορονοϊού, δεν πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της εικόνας του Απόστολου Παύλου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί και η καθιερωμένη αγρυπνία στα ερείπια της Βασιλικής Α’, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Εκεί, όπου ο Aπόστολος των Eθνών δίδαξε για πρώτη φορά το Eυαγγέλιο, ιδρύοντας την πρώτη χριστιανική εκκλησία στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Σήμερα το πρωί, στον καθεδρικό ιερό ναό του Απόστολου Παύλου τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανο, ενώ λίγο αργότερα εψάλη η επίσημη δοξολογία για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και όλων των τοπικών αρχών. Στη συνέχεια,  πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο της πόλης και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Το πρωί της Κυριακής, στο επιβατικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος» κατέπλευσε η πυραυλάκατος ΤΠΚ «Υποπλοίαρχος Μυκόνιος», προκειμένου να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις απελευθέρωσης της Καβάλας. Υπενθυμίζοντας έτσι τους άρρηκτους δεσμούς της πόλης με το Πολεμικό Ναυτικό, που στις 26 Ιουνίου 1913 την απελευθέρωσε πρώτη στην ανατολική Μακεδονία, υπό την καθοδήγηση του πλωτάρχη Αντώνιου Κριέζη και κάτω από τις διαταγές του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη.

Η σχέση αγάπης του Αποστόλου Παύλου με τους Φιλιππησίους 

Η υπέροχη σχέση του εθναπόστολου Παύλου με την Ευρώπη και τους λαούς της, ξεκινάει με το θεόπεμπτο όραμα «διαβάς εις Μακεδονίαν και βοήθησον ημίν» (Πρ. 16, 9). Καλείται στη Μακεδονία για να διδάξει για πρώτη φορά στους Ευρωπαίους τον λόγο του Χριστού.

Τα πρώτα ευρωπαϊκά χώματα που πατάει ο Απόστολος Παύλος το 49 μ.Χ., είναι στην πόλη της αρχαίας Νεάπολης, όπως ήταν τότε γνωστή η Καβάλα, ήδη σημαντικό λιμάνι και εμπορικό κέντρο της εποχής. Στο σημείο όπου αποβιβάστηκε, υπάρχει σήμερα ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου, στον περίβολο του οποίου, με μέριμνα του μακαριστού μητροπολίτη Φιλίππων Προκόπιου, κατασκευάστηκε ένα λαμπρό μαρμάρινο ψηφιδωτό μνημείο, έργο του ζωγράφου Βλασίου Τσοτσώνη και του ψηφιδογράφου Pino Pastorutti για να τιμήσουν αυτό το σημαντικό γεγονός: της αποβίβασης του Απόστολου Παύλου και των συνεργατών του (Τιμόθεου, Σίλα και Λουκά) που πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους επί ελληνικού και ευρωπαϊκού εδάφους. Είναι το σημείο εκείνο, όπου σύμφωνα με την ιστορία και την παράδοση αλλά και βιβλία Γάλλων περιηγητών του 19ου αιώνα βρίσκονταν το αρχαίο λιμάνι της Καβάλας.

Από εκεί, ο Απόστολος Παύλο βάδισε πάνω στην αρχαία Εγνατία οδό, τμήματα της οποίας διασώζονται μέχρι και σήμερα, διασχίζοντας τα 12 χιλιόμετρα μέχρι τη φημισμένη πόλη των Φιλίππων, «ήτις εστίν πρώτης Μακεδονίας πόλις κολωνία» (Πρ. 16, 12). Στους Φιλίππους, ίδρυσε την πρώτη Εκκλησία της Ευρώπης και βάφτισε στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού την πρώτη Ευρωπαία χριστιανή, την Αγία Λυδία τη Φιλιππησία.
Κατά την παραμονή του στους Φιλίππους, ο Απόστολος Παύλος κατηγορήθηκε ως φορέας απαγορευμένων για τους Ρωμαίους συνηθειών για ένα θαύμα που έκανε σε μια νεαρή μάντισσα. Οι αρχές τον συνέλαβαν, τον τιμώρησαν με ραβδισμούς και τον φυλάκισαν. Τη νύχτα της φυλάκισής του έγινε σεισμός και άνοιξαν οι πόρτες της φυλακής. Ο δεσμοφύλακας που τον φυλούσε όταν είδε ανοιχτές τις πόρτες τρόμαξε πολύ και επειδή νόμισε ότι οι φυλακισμένοι είχαν φύγει, τράβηξε μαχαίρι για να αυτοκτονήσει. Ο Απόστολος Παύλος όμως τον καθησύχασε λέγοντας πως δεν είχαν φύγει. Τότε ο δεσμοφύλακας πίστεψε στον Χριστό και βαπτίστηκε χριστιανός μαζί με την οικογένειά του. Ο χώρος όπου φυλακίστηκε βρίσκεται ακόμα και σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, κοντά στα ερείπια της Βασιλικής Α’, του μεγάλου παλαιοχριστιανικού ναού του 5ου μ.Χ. αιώνα. Οι άρχοντες της πόλης τον ελευθέρωσαν φοβισμένοι και του ζήτησαν να φύγει από την πόλη. Πριν φύγει ευχαρίστησε τους αδελφούς του και έφυγε για τη Θεσσαλονίκη μέσω της Αμφίπολης. Ο Απόστολος Παύλος στα επόμενα χρόνια πραγματοποίησε συνολικά τέσσερεις επισκέψεις στην πόλη των Φιλίππων.

Αξίζει να τονιστεί, ότι τους Φιλιππησίους τους διακατείχε πάντα πνεύμα οικουμενικής φιλαδελφίας και προσφοράς προς τους ανθρώπους. Δεν είναι λοιπόν διόλου τυχαίο που ο Απόστολος Παύλος τους στέλνει μια επιστολή ευχαριστίας και αγάπης για τη βοήθειά τους στο έργο του (είναι η προς Φιλιππησίους επιστολή του Απόστολου Παύλου).

Μέχρι και σήμερα, αιώνες μετά, εκατοντάδες άνθρωποι, χριστιανοί όλων των δογμάτων, από ολόκληρο τον κόσμο, βαδίζουν κάθε χρόνο στα βήματα του Αποστόλου Παύλου φτάνοντας μέχρι την Καβάλα και τους Φιλίππους για να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο και να προσκυνήσουν στο βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας.

Του Βασίλη Λωλίδη για το ΑΠΕ-ΜΠΕ