Η γέφυρα είχε προειδοποιήσει ότι θα τη νικήσει ο χρόνος, η αλμύρα και η μη παρέμβαση του Δήμου Καβάλας

Κώστας Φιλίδης - Άντεξε 30 χρόνια, όμως, αν και προ τετραετίας υπήρξε έντονος προβληματισμός για την στατικότητά της, εντούτοις ο χρόνος κι η αλμύρα νίκησε όσους ακόμη σχεδιάζουν έργα συντήρησής της.

Η γέφυρα-δρόμος που περνά μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο της πόλης της Καβάλας κατασκευάστηκε κάπου μεταξύ 1985-1992, παράλληλα με το έργο κατασκευής του αγωγού που οδηγούσε τα λύματα της πόλης στον σταθμό βιολογικού καθαρισμού στην Άσπρη Άμμο, η λειτουργία του οποίου άρχισε το 1990, επί δημαρχίας Λευτέρη Αθανασιάδη. Τότε είχε κριθεί απαραίτητη η κατασκευή διπλού δρόμου, ώστε να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των οχημάτων. Από ένα σημείο της ξεκινά κι η σήραγγα, από την οποία περνά κι ο κεντρικός αγωγός αποχέτευσης.

Το γεγονός ότι η βάση της γέφυρας βρίσκεται μέσα στη θάλασσα, προκάλεσε διαβρώσεις, οι οποίες εντοπίστηκαν από ερασιτέχνη δύτη το καλοκαίρι του 2014, λίγο πριν αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου η Δήμητρα Τσανάκα.

Ο απερχόμενος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Θεόδωρος Μουριάδης, ερωτηθείς είχε δηλώσει ότι θα ενημερώσει σχετικώς τη νέα διοίκηση, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για κομβική γέφυρα κι ότι θα απαιτηθεί σημαντικό έργο. Σημείωσε, δε, ότι το πρόβλημα της διάβρωσης θα πρέπει να σταματήσει αμέσως, με τη θωράκιση της γέφυρας.

Ένα τροχαίο ατύχημα, που συνέβη τον Αύγουστο του 2016 υπενθύμισε το πρόβλημα. Το ατύχημα προκλήθηκε από μια λακκούβα στο οδόστρωμα. Όπως φαίνεται, οι όποιες εργασίες έγιναν είχαν προσωρινό χαρακτήρα και σήμερα ένα τμήμα της γέφυρας παρέδωσε το πνεύμα του, ευτυχώς, δίχως να προκαλέσει σοβαρό ατύχημα.

Και, βεβαίως, η γέφυρα δεν έπεσε επειδή πέρασε ένα βαρύ όχημα, διότι το εν λόγω όχημα δεν θα μπορούσε να περάσει από αλλού.

Βεβαίως, το έργο της μελέτης για τη γέφυρα υπήρχε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Καβάλας για το 2019, όμως αυτή η μελέτη άργησε χρόνια. Κι η δικαιολογία ότι δεν υπήρχαν τα απαιτούμενα κονδύλια, που δήλωσε η κ. Τσανάκα, θα προκαλέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Οι πρώτες πληροφορίες, από επιτόπιες δηλώσεις της δημάρχου, που έγιναν στις 6:30 το απόγευμα, αναφέρουν ότι βλάβη υπέστη μόνο το οδόστρωμα κι όχι τα «πέδιλα» της γέφυρας, όμως αυτό δεν μειώνει τις ευθύνες για τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης, που δεν έγιναν στην ώρα τους.

Η δημαρχος βρίσκεται σε συνεχη επαφή με την υφυπουργο Μακεδονιας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, προκειμένου να υπάρξει κυβερνητική βοήθεια

(Οι φωτογραφίες από την κατασκευή του έργου είναι από την εταιρεία γερανών και μεταφορών Α.ΑΒΡΑΜΙΔΗ)