Γιώργος Βασιλειάδης: Όταν τεθούν τα πραγματικά διλήμματα, η απάντηση του κόσμου θα είναι και ηχηρή και εμφατική

Κώστας Φιλίδης - Την πεποίθηση ότι οι πολίτες θα ανατρέψουν το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όταν τεθούν τα πραγματικά διλήμματα για το ποιος και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει τα επόμενα χρόνια, εξέφρασε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης.

Το κυβερνητικό στέλεχος, που κλήθηκε ως ομιλητής στην αποψινή ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Καβάλα, επισήμανε ότι η σημερινή Κυβέρνηση, που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, έχει ξεκινήσει πορεία ανάκτησης των όσων χάθηκαν. Κάλεσε, δε, τους πολίτες να συγκρίνουν τις ενέργειες της Κυβέρνησης με όσα εξαγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση. Επίσης, τόνισε ότι με τις κατά τόπους ανοιχτές συνελεύσεις γίνεται προσπάθεια να επανασυνδεθούν οι προοδευτικοί πολίτες με τον φορέα που μπορεί να τους στεγάσει πολιτικά.

Στην ερώτηση πώς βγαίνει το κόμμα του στον αγώνα με μείον 9,5 μονάδες από τα… αποδυτήρια, απάντησε πώς «οι ημιτελικοί του τσάμπιονς λιγκ μας δείχνουν τον δρόμο», συμπληρώνοντας: «Οι εθνικές εκλογές είναι κάτι τελείως διαφορετικό από τις ευρωεκλογές. Τα διλήμματα που τίθενται είναι αμείλικτα και αφορούν στο ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη ημέρα, στο ποιο πρόγραμμα και στο προς ποια πολιτική κατεύθυνση θα κινηθεί η χώρα τα επόμενα 4 χρόνια. Νομίζω ότι όταν τεθούν τα πραγματικά διλήμματα στον ελληνικό λαό κι όταν τεθούν τα δυο διαφορετικά προγράμματα για την επόμενη μέρα της χώρας, τότε τα πάντα είναι εφικτά και τα πάντα ανατρέπονται».

Πρέπει να συγκριθούν τα δύο προγράμματα

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, εξέφρασε την άποψη ότι «βλέποντας διαχρονικά τα αποτελέσματα, η ψήφος στις ευρωεκλογές, δεν θα έλεγα ότι ήταν χαλαρή, αλλά ιδιαίτερα τιμωρητική για την εκάστοτε Κυβέρνηση. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε έναν λαό, ο οποίος για δέκα χρόνια έχει περάσει τα πάνδεινα, έχει κουραστεί, έχουν μειωθεί οι προσδοκίες του, έχει ακούσει πολλά, κι ό,τι λίγα καλά έχει δει ,τα είδε τα τελευταία 4 χρόνια. Είναι λογικό να υπάρχει μια διαφορετική διάθεση. Γι’ αυτό, πιστεύω ακράδαντα ότι είναι ένα αποτέλεσμα που μπορεί να ανατραπεί, υπό συνθήκες βεβαίως, κι εφόσον καταφέρουμε να δείξουμε στον κόσμο με σαφήνεια και να τον πείσουμε για το δικό μας πρόγραμμα και το δικό μας όραμα για την επόμενη μέρα. Και να το δείξουμε έμπρακτα, γιατί το δικό μας πρόγραμμα υλοποιείται ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2018, από την πρώτη ημέρα εξόδου από τα μνημόνια.

Και, βεβαίως, να δείξουμε και το πρόγραμμα του αντιπάλου, ο οποίος το κρύβει, το φτιασιδώνει, του ξεφεύγει, αλλά είναι μια πραγματικότητα: Είναι μια σκληρή, νεοφιλελεύθερη επόμενη μέρα για τον λαό και τον τόπο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέρρευσε-Ο κόσμος θυμάται

Παρά το κακό αποτέλεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο ισχυρότερος πόλος του προοδευτικού χώρου  και δεν κατέρρευσε εκλογικά, όπως συνήθως κατέρρευσαν κόμματα, τα οποία έπρεπε να διαχειριστούν μνημόνια Ο κόσμος, προφανώς, θυμάται και το τι τον οδήγησε στην κρίση και στα μνημόνια, και ποιοι τον έφεραν σ΄ αυτήν την κατάσταση, αλλά κι εμείς πρέπει να τον πείσουμε ότι έχουμε σχέδιο για την επόμενη μέρα».

Όσο για την μεσαία τάξη, παραδέχτηκε ότι «δεν καταφέραμε να βγάλουμε τα βάρη που οι προηγούμενοι είχαν βάλει». Εξήγησε ότι «αυτό που έπρεπε να κάνουμε, σε δύσκολες συνθήκες, ήταν να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία. Είχαμε μια μεγάλη φτωχοποιημένη μάζα του ελληνικού λαού. Εάν δεν της διασφαλίζαμε την επιβίωση, τότε δεν θα είχαμε μεσαία τάξη, αλλά μια κοινωνική ανισορροπία και δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε για να φτάσουμε στην κανονικότητα. Αυτό κάναμε επί 4 χρόνια Βγαίνοντας από τα μνημόνια, κι όταν ανακτήσαμε τη δυνατότητα να κάνουμε παρεμβάσεις που εμείς θέλουμε στην ελληνική οικονομία, κάναμε στοχευμένες παρεμβάσεις προς τη μεσαία τάξη με μείωση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, με την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, με τη σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, με τη μείωση του φόρου επιτηδεύματος, με τις 120 δόσεις».

Απλά μαθηματικά

Αναφερόμενος στην εξαγγελία της ΝΔ για μείωση της φορολογίας, αναρωτήθηκε «ποιός δεν θέλει να μειώσει τη φορολογία;» και υπογράμμισε ότι «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για σταδιακή μείωση της φορολογίας, με συγκεκριμένους στόχους και όρους και χωρίς να θίγεται το κοινωνικό κράτος. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάποια πράγματα που σήμερα τα θεωρούμε δεδομένα, πριν από 5 χρόνια δεν ήταν. Δεν ήταν δεδομένο ότι όταν τα σχολεία θα ανοίξουν τον Σεπτέμβρη θα έχουν βιβλία και δασκάλους, τώρα είναι. Δεν ήταν δεδομένο ότι στα νοσοκομεία θα είχαμε γιατρούς και νοσηλευτές. Έγινε η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου. Ποιό είναι το σχέδιο της αντιπολίτευσης γι΄ αυτά;

Γιατί όταν αποφασίσαμε την κατά 11% αύξηση του κατώτατου μισθού, την πρώτη αύξηση μετά από 10 χρόνια λιτότητας, κι όλοι έλεγαν ότι έρχεται καταστροφή, η ΝΔ πρότεινε αύξηση διπλάσια της ανάπτυξης, δηλαδή 4%. Αυτά είναι πραγματικότητες κι είναι η πρώτη φορά, έστω και κατά λάθος, που η αντιπολίτευση λέει το πολιτικό σχέδιό της όταν μιλά για ιδιωτικό πυλώνα ασφάλισης, που είναι μια πολιτική θεωρία. Όμως, δεν λέει ότι αυτά τα χρήματα, που θα φύγουν από το δημόσιο φορέα ασφάλισης, θα λείψουν από τους φορείς που δίνουν συντάξεις. Άρα, ή θα μειώσουν τις συντάξεις ή θα αυξήσουν τις εισφορές. Είναι απλά μαθηματικά. Πλέον, το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο, όταν, πριν από 5 χρόνια, το ζητούμενο ήταν αν το κράτος θα καταφέρνει να δίνει συντάξεις. Τώρα, όχι μόνο μπορεί, αλλά δίνει και αυξήσεις και μια 13η συνταξιοδοτική καταβολή».

Γνωστοποίησε ότι την επόμενη εβδομάδα, όταν θα έχουν αποσαφηνιστεί οι λεπτομέρειες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις για νέα μέτρα οικονομικής βελτίωσης της μεσαίας τάξης. Και συνέχισε, αναφερόμενος στη μείωση του ΦΠΑ, λέγοντας πως «για πρώτη φορά, μετά από 10 χρόνια, έχουμε μείωση της έμμεσης και της άμεσης φορολογίας. Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στην εστίαση είναι πρώτη φορά που μπορεί να βγει οικονομικά. Έκανε και η Κυβέρνηση Σαμαρά, όμως για επικοινωνιακούς λόγους, σε μια ξεφτισμένη οικονομία που έτσι κι αλλιώς δεν έβγαινε οικονομικά, στη λογική της καμένης γης. Αυτά συμβαίνουν και προχωράμε σε ένα ασφαλές μονοπάτι που μας βγάζει στο ξέφωτο. Από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει αφήγημα παρά μονό ο σκληρός φιλελευθερισμός. Πιστεύω ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα δεχτεί να βγει σε ντιμπέιτ για να μην ακουστούν αυτές οι αλήθειες».

Προοδευτικό προσκλητήριο

Τέλος, αναφερόμενος στις ανοιχτές συγκεντρώσεις που διοργανώνει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, είπε πως «κάνουμε προσκλητήριο στον προοδευτικό κόσμο, που απογοητεύτηκε, κουράστηκε, έχασε την εμπιστοσύνη του στους πολιτικούς σχηματισμούς της ευρύτερης Αριστεράς. Τον καλούμε σε  συστράτευση για τη δημιουργία της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, η οποία, πηγαίνοντας σε μια πορεία κανονικότητας μετά τα μνημόνια, θα κληθεί να πάρει τη χώρα στα χέρια της.

Είναι φανερό ότι η ΝΔ έχει ένα προβάδισμα, αλλά όταν τεθούν τα πραγματικά διλήμματα για το ποιος θα έχει τη διακυβέρνηση της χώρας,, νομίζω ότι η απάντηση του κόσμου θα είναι και ηχηρή και εμφατική».

Ακολουθεί η συνέντευξη του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη στην εκπομπή των Ευριπίδη Ταρασίδη-Κώστα Φιλίδη «Καβάλα στο Κόκκινο»: