Γιώργος Καρατσιουμπάνης: Θέληση μας η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προοδευτικού μετώπου

Ευριπίδης Ταρασίδης- Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε μία σειρά από θέματα της διεθνούς πολιτικής συγκυρίας ανέλυσε, μιλώντας στο Κόκκινο Καβάλας το μέλος του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υποψήφιος βουλευτής Καβάλας, Γιώργος Καρατσιουμπάνης

Ο κ. Καρατσιουμπάνης ζήτησε υπομονή σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι σε όλες τις περιπτώσεις, όπως και στη δική του, οι υποψηφιότητες αποφασίζονται από τα όργανα του κόμματος.

Υπερβολικά μικρή μειοψηφία στην Ευρώπη οι αντίθετοι στη Συμφωνία των Πρεσπών 

Τη διαφορετική αντιμετώπιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ σε σχέση με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών δυνάμεων επιβεβαίωσε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι το προοδευτικό φάσμα στηρίζει την υποψηφιότητα για Νόμπελ Ειρήνης τους Τσίπρας και Ζάεφ μετά την κύρωση της Συμφωνίας από τα δύο κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: «Και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει η ΝΔ και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές που συμμετέχει το Κίνημα Αλλαγής έχουν εκφραστεί ανοιχτά υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Από την ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή και έπειτα έχουμε πολλές θετικές δηλώσεις από εκπροσώπους τόσο των ευρωπαϊκών κομμάτων όσο και από επιτρόπους και την Κομισιόν. Το προοδευτικό φάσμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στηρίζει την υποψηφιότητα για Νόμπελ Ειρήνης του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ και νομίζω από μόνο του αυτό έχει μία αξία, όχι μόνο για τη διπλωματική νίκη αλλά και για τη θέση της χώρας μας στα Βαλκάνια.

Οι Ευρωπαίοι βλέπουν τι γίνεται και στις δύο χώρες. Και η ΝΔ και το VMRO έχουν δηλώσει ανοιχτά την αντίθεση τους στη Συμφωνία. Σε ό,τι αφορά τους ευρωβουλευτές του ΚΙΝΑΛ, οι οποίοι εκλέχθηκαν ως Ελιά, είναι διχασμένοι. Είναι λογικό γιατί διχασμένο είναι και το κόμμα τους. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει κρατήσει ξεκάθαρη στάση, στηρίζοντας τη συμφωνία. Θυμίζω ότι και στο συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ είχε διαχωρίσει τη θέση του. Η Εύα Καϊλή είναι κατά της συμφωνίας και μπορούμε να πούμε ότι είναι ενσωματωμένη στην ανάλυση της ΝΔ. Παρ’ όλα αυτά είναι μία υπερβολικά μικρή μειοψηφία αυτών που δεν υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και γι αυτό το λόγο κανείς δεν ασχολείται, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τις εσωτερικές αντιθέσεις του ΚΙΝΑΛ και της ΝΔ. Άλλωστε, αυτή η Συμφωνία που φέρνει άλλες συνθήκες στην περιοχή, συνθήκες ειρήνης και είναι σημαντική διότι ενισχύεται ένα κλίμα εμπιστοσύνης και συμφιλίωσης στα Βαλκάνια και γίνονται συζητήσεις για την ένταξη δυτικών χωρών των Βαλκανίων στην ΕΕ».

Θέληση του ΣΥΡΙΖΑ η δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία προοδευτικού μετώπου τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, σημείωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην Ευρωπαϊκή Αριστερά και δεν θα μετακινηθεί σε κάποιο άλλο κόμμα, όσο και αν λέγεται το αντίθετο. Έχουμε τη θέληση μας τόσο σε επίπεδο Ελλάδας όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να στηθεί ένα προοδευτικό μέτωπο διότι φαίνεται ότι θα υπάρξει μία στροφή αρκετών ευρωπαϊκών χωρών προς τα ακροδεξιά. Θέλουμε να στραφούμε σε πρόσωπα, φορείς και κινήματα του προοδευτικού χώρου. Υπάρχει ανταπόκριση και φαίνεται από τα μεγάλα αμφιθέατρα στις αντίστοιχες εκδηλώσεις. Αυτό ζητάει και ο κόσμος, τη συνεργασία των δυνάμεων. Ειδικά ένας κόσμος που νιώθει ότι δεν εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ και αυτό φαίνεται από τις αποχωρήσεις στελεχών του ΚΙΝΑΛ.

Το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει μία αριστερή κυβέρνηση μπλοκάρει την άνοδο της ακροδεξιάς. Σε άλλες χώρες που κυβέρνησαν είτε κόμματα της δεξιάς ή της λεγόμενης σοσιαλδημοκρατίας, λόγω των πολιτικών επιλογών φτάσαμε στις χώρες αυτές να υπάρχει μία σημαντική άνοδος της ακροδεξιάς. Και το θέμα της οικονομίας είναι πολύ σημαντικό. Δεν αφορά μόνο εμάς αλλά και την ΕΕ καθώς με την πιθανή  έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές και σε ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και σε πολλά άλλα θέματα που θα μας επηρεάσουν ως χώρα και γι αυτό θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να τα αντιμετωπίσουμε».

Να περιμένουμε το πόρισμα της επιτροπή για την ψήφο των απόδημων 

Ψυχραιμία και υπομονή συνέστησε σχετικά με την ψήφο των απόδημων Ελλήνων καθώς επίκειται η ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής που έχει επιφορτιστεί για το εν λόγω θέμα, κατηγορώντας παράλληλα τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που δεν ασχολήθηκαν ποτέ στα σοβαρά με το συγκεκριμένο πρόβλημα »

Στο παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες από προηγούμενες κυβερνήσεις για να εξετάσουν πόσοι θα μπορούσαν να ψηφίσουν, γιατί προφανώς δεν είναι τα 10 εκ. των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό για τα οποία συζητήσαμε. Το δύσκολο σημείο είναι με ποια κριτήρια θα ψηφίσει κάποιος από το εξωτερικό. Υπάρχουν ευθύνες στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που, παρά την κριτική που κάνουν στο συγκεκριμένο θέμα για δεκαετίες δεν είχαν ασχοληθεί με το ζήτημα, ούτε έδωσαν απαντήσεις στους Έλληνες του εξωτερικού. Είναι από τα πιο σημαντικά αιτήματα των Ελλήνων του εξωτερικού. Σκεφτείτε όμως αν ένας κάτοικος του Βελγίου ψηφίζει σε ένα μικρό νομό και να είναι ο μόνος ψηφοφόρος με αυτά τα χαρακτηριστικά, τότε υπάρχει ένα πρόβλημα με τη μυστικότητα της ψήφου. Γι αυτόν και για πολλούς άλλους λόγους, μία πρόταση που στηρίζουμε ως ΣΥΡΙΖΑ, είναι ορισμένες έδρες επικρατείας (μίνιμουμ τρεις έδρες) να δίνονται για τους Έλληνες του εξωτερικού. Περιμένουμε το πόρισμα της επιτροπής για να δούμε ποια θα είναι τα κριτήρια» σημείωσε.

Η Βενεζουέλα έχει εκλεγμένη κυβέρνηση

Τέλος, στο θέμα των ημερών, ο κ. Καρατσιουμπάνης δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης της εκλεγμένης κυβέρνησης Μαδούρο στη Βενεζουέλα κατηγορώντας την ευρωπαϊκή δεξιά για συντονισμένη προσπάθεια εξυπηρέτησης συμφερόντων. Συγκεκριμένα: «Στη Βενεζουέλα έγιναν εκλογές πριν λίγους μήνες. Ο Μαδούρο είχε 67%. Υπήρχαν διεθνείς παρατηρητές, υπήρχε διαφάνεια, υπήρχε έκθεση με τα αποτελέσματα της επιτροπής των παρατηρητών, συμμετείχε ο σημερινός αυτοαποκαλούμενος πρόεδρος και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Από την πρώτη στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικός, Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ξεκάθαρα ότι αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των εκλογών στη Βενεζουέλα. Υπάρχει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια πολύ σημαντική αντιπάθεια διότι η Βενεζουέλα ως μία από τις σημαντικότερες χώρες παραγωγής πετρελαίου δεν συμμετείχε σε ένα μπλοκ φιλοευρωπαϊκό ή φιλοαμερικανικό. Προσπαθούσε ως μία πρώην φτωχή χώρα να αναπτύξει την οικονομία της και τους κοινωνικούς δείκτες. Πριν από 15 χρόνια, η Βενεζουέλα ήταν η μοναδική χώρα που σε χρόνο dt καταπολέμησε τον αναλβαβητισμό. Σήμερα βλέπουμε μία συντονισμένη προσπάθεια της ευρωπαϊκής δεξιάς και των προέδρου των ΗΠΑ να μπουν οι επιχειρήσεις τους και τα συμφέροντα τους σ’ αυτή τη μεγάλη αγορά και κυρίως να ελέγξουν το πετρέλαιο. Σε μία ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο ο Στέλιος Κούλογλου αναρωτήθηκε γιατί για τους ίδιους λόγους και για πολλούς άλλους δεν υπήρξε κάποια παρέμβαση. Σε ό,τι μας αφορά λοιπόν η Βενεζουέλα έχει εκλεγμένη κυβέρνηση».

Ακούστε τη συνέντευξη του Γιώργου Καρατσιουμπάνη στην εκπομπή των Ευριπίδη Ταρασίδη και Κώστα Φιλίδη: