Γιώργος Καμπάς: Η λειψυδρία στο Νομό Δράμας χρειάζεται άμεσα συντονισμό των ΤΟΕΒ και αναδιάρθρωση καλλιεργειών

Σε πολλές περιοχές της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης υπάρχουν φέτος έντονα προβλήματα λειψυδρίας, όπως δήλωσε στο «Κόκκινο Καβάλας» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υδάτων ΑΜΘ, Γιώργος Καμπάς, με εντονότερο το φαινόμενο σε περιοχές του Νομού Δράμας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Κώστας Φιλίδης – Σε πολλές περιοχές της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης υπάρχουν φέτος έντονα προβλήματα λειψυδρίας, όπως δήλωσε στο «Κόκκινο Καβάλας» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υδάτων ΑΜΘ, Γιώργος Καμπάς, με εντονότερο το φαινόμενο σε περιοχές του Νομού Δράμας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε και στην χθεσινή σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Δράμας, παρά τη μεγάλη χιονόπτωση κατά τη διάρκεια του Χειμώνα, τα χιόνια έλιωσαν γρήγορα, δίχως να εμπλουτίσουν τους υπόγειους υδροφορείς. Μάλιστα, στο φράγμα της ΔΕΗ στον Θησαυρό, οι ποσότητες των υδάτων ήταν κατά 50% λιγότερες από πέρσι!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίστηκε στη σύσκεψη ήταν η απουσία συντονιστικού φορέα των 7 ΤΟΕΒ (Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων). Ο κ. Καμπάς τόνισε ότι επειδή δεν υπάρχει καλή συνεννόηση και συντονισμός μεταξύ των ΤΟΕΒ, θα πρέπει να γίνει ένας ΓΟΕΒ (Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων), που θα συντονίζει και θα εποπτεύει τους 7 ΤΟΕΒ. Η πρότασή του στηρίχθηκε στην ύπαρξη νομοθετικής βάσης που επιτρέπει την άμεση δημιουργία ΓΟΕΒ, όμως, όπως είπε, η πρότασή του αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία ως προς την οργάνωσή του Οργανισμού.

Μετρήσεις στις πηγές και αλλαγή νοοτροπίας

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν μέτρα άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος σε πρώτη φάση, και για μεσομακροπρόθεσμη αντιμετώπιση σε δεύτερη φάση.

Ο ίδιος πρότεινε την εγκατάσταση αυτόματων μηχανισμών μέτρησης παροχής στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας (τροφοδοτεί και την πόλη της Δράμας) και σε όποιες άλλες πηγές χρειαστεί, ώστε να υπάρχει έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση όταν πέφτει η στάθμη των υδάτων στις πηγές, ώστε να λαμβάνονται άμεσα μέτρα.

Επίσης, επειδή και η περιοχή άρχισε να βιώνει άμεσα τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, ώστε να απαιτείται μικρότερη ποσότητα νερού για άρδευση. Επιπροσθέτως, όπως τόνισε, θα πρέπει να εφαρμόζεται η αρδευτική μέθοδος στάγδην (σταγονίδια) «για να φύγουμε από τα κανονάκια, με τα οποία ο καθένας ποτίζει συνέχεια, έχοντας τη λογική ότι όσο περισσότερο νερό ρίχνουμε, τόσο μεγαλύτερη σοδειά θα πάρουμε».

Κινδυνεύει και η πόλη της Καβάλας;

Εξέφρασε την ελπίδα να μην επηρεαστούν και οι πηγές της Βοϊράνης, από τις οποίες υδροδοτείται και η πόλη της Καβάλας, αν και δεν υπάρχει πληροφόρηση από την ΔΕΥΑ Καβάλας για μείωση της παροχής. Σημείωσε, όμως, ότι και αυτές οι πηγές ανήκουν σε ένα καρστικό σύστημα που τροφοδοτείται υπογείως από τον ποταμό Νέστο, και με δεδομένη τη μείωση της ποσότητας υδάτων που φτάνουν στα φράγματα της ΔΕΗ, φαίνεται ότι δεν θα μείνουν ανεπηρέαστες. Πάντως, η ΔΕΗ, με απόφαση της Διεύθυνσης Υδάτων, αφήνει μεγαλύτερες ποσότητες νερού κατάντι των φραγμάτων, πέραν της υποχρεωτικής οικολογικής παροχής των 6 κυβικών ανά δευτερόλεπτο.

Το πρόβλημα ίσως κρατήσει 3 χρόνια

Τέλος, ο κ. Καμπάς επισήμανε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας του, όποτε εμφανίστηκε φαινόμενο λειψυδρίας, όπως φέτος, διαρκεί 2 έως 3 χρόνια, κι ως εκ τούτου θα πρέπει ο πληθυσμός των περιοχών να προετοιμαστεί καταλλήλως. Βεβαίως, όπως είπε, αν τα επόμενα χρόνια είναι καλύτερα, ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας θα επανέλθει σε ισορροπία.

(Σ.Σ. Τα όσα δήλωσε ο κ. Καμπάς για την άντληση υδάτων από τον ΤΑΡ στα Τενάγη των Φιλίππων σε επόμενο ρεπορτάζ)

Ακολουθεί η συνέντευξη του Γιώργου Καμπά στην εκπομπή «Καβάλα στο Κόκκινο»: