Γιώργος Γκαϊτατζής: Με μετρητές ρύπανσης μπορούμε να αποφεύγουμε εικασίες και φόβους

Κώστας Φιλίδης - Οπτικά, φαίνεται ότι το επεισόδιο θεωρείται λήξαν, εκτός αν τα στοιχεία των μετρήσεων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης δείξουν κάτι άλλο, σχολίασε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», ο καθηγητής του ΔΠΘ, Γιώργος Γκαϊτατζής, ο οποίος ζει στην Καβάλα και εργάζεται στην Ξάνθη, αναφερόμενος στην πυρκαγιά του εργοστασίου παραγωγής μπαταριών.

Έκρινε, δε, ότι, μετά από 2-3 μήνες θα πρέπει να γίνουν έρευνες και στο έδαφος και στα ύδατα, ώστε να καταδειχτεί αν η ρύπανση έπληξε το χώμα και τον υπόγειο υδροφορέα.

Όπως σημείωσε, «αν θεωρήσουμε σωστές τις πληροφορίες που έδωσε ο υπεύθυνος περιβάλλοντος της επιχείρησης, κάηκαν τα περιβλήματα των πλαστικών μπαταριών (πολυαιθυλένιο), το κτήριο και η εσωτερική επένδυσή του (πολυουρεθάνη), ράβδοι μολύβδου και πολλές παλέτες. Αυτά προκαλούν έκλυση τοξικών ενώσεων στην ατμόσφαιρα, που μπορεί να πιστοποιήσει η δειγματοληψία που θα γίνει. Όμως, αν υπολογιστεί ότι το μέγεθος των υλικών που κάηκαν ήταν περίπου 25 τόνων, τότε οι ποσότητες ρύπων που βγήκαν στην ατμόσφαιρα δεν ήταν μεγάλες και ευτυχώς διαλύθηκαν ή αραιώθηκαν». Ειδικά για τις ράβδους μολύβδου, είπε πως «αν καούν και λιώσουν, μπορεί να διαφύγει στην ατμόσφαιρα ένα μέρος τους, σε μορφή οξειδίων». Πάντως, επισήμανε ότι δεν είναι ικανή η ποσότητα για να προξενήσει βλάβες, όπως μολυβδίαση του αίματος.

Αντίδραση σε πραγματικό χρόνο

Ο καθηγητής, για άλλους λόγους, κάνει μετρήσεις με μηχανισμό που είναι εγκατεστημένος σε ταράτσα πολυκατοικίας στο κέντρο της πόλης της Ξάνθης. Γνωστοποίησε ότι τα ξημερώματα της Τετάρτης καταγράφηκε μικρή αύξηση στη συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων. «Ήταν μια ένδειξη, διότι δεν υπήρχε άλλος λόγος για να την προκαλέσει, πέραν της πυρκαγιάς του εργοστασίου».  Τόνισε, δε, ότι αν υπήρχαν εγκατεστημένοι σταθμοί μέτρησης ρύπανσης, αυτοί θα λειτουργούσαν ως προειδοποιητικοί μηχανισμοί και θα μπορούσαν να προκαλέσουν την αντίδραση των αρμοδίων σε πραγματικό χρόνο. «Αν δεν γίνει αυτό, θα έχουμε εικασίες για το αν βλάπτει ή όχι αυτό που βλέπουμε ως ρύπανση». Υπογράμμισε, δε, ότι για να αποφευχθούν φαινόμενα φόβου, απαιτείται εκπαίδευση των πολιτών, ώστε να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση βιομηχανικού ατυχήματος, ιδίως σε περιοχές όπως της Καβάλας, που φιλοξενούν βαριές χημικές βιομηχανίες.

Γράφημα ανευθυνότητας

Επίσης, σχολίασε αρνητικά τη δημοσίευση γραφήματος που έδειχνε ότι το σύννεφο της ρύπανσης θα σκέπαζε και ολόκληρη την Καβάλα. Διότι, αν και υπήρχε, πόσοι πρόσεξαν την αναφορά ότι η πρόβλεψη στηρίχθηκε σε δύο θεωρητικά δεδομένα: Ότι η φωτιά θα συνεχιζόταν μέχρι το πρωί της Τετάρτης (ενώ κράτησε μόλις 2,5-3 ώρες) κι ότι οι άνεμοι θα πνεύσουν σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις. «Ήταν πρόβλεψη κι όχι πραγματικότητα κι είναι ανεύθυνοι αυτοί που διέσπειραν μια τέτοια είδηση, και από την πλευρά των επιστημόνων και από αυτήν των δημοσιογράφων, διότι δεν αντιλαμβάνονται όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο μια πληροφορία», κατέληξε.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Γιώργου Γκαϊτατζή στην εκπομπή «Καβάλα στο Κόκκινο»: