Γιατί το Κόκκινο Καβάλας έμεινε εκτός της λίστας Πέτσα

Χωρίς κριτήρια, με αδιαφανείς διαδικασίες και με κατηγορίες για μαγείρεμα δόθηκαν τα χρήματα σε ΜΜΕ της χώρας, για τις καμπάνιες "Μένουμε Σπίτι" και "Μένουμε Ασφαλείς"

223

Ανάμεσα στα ΜΜΕ τα οποία “ενισχύθηκαν” από την κυβέρνηση ΔΕΝ βρίσκεται ούτε ο ρ/σ 102,8 Στο Κόκκινο Καβάλας, ούτε το kokkinokavalas.gr. Πρόκειται για ξεκάθαρη πολιτική επιλογή και αυτό μπορεί κανείς να το αναγνώσει βλέποντας τα σύνολο της λίστας Πέτσα. Μόλις το 5% των χρημάτων κατευθύνθηκαν σε ΜΜΕ τα οποία, συνειδητά και τηρώντας τη δημοσιογραφική δεοντολογία, καταγράφουν τα κακώς κείμενα της Κυβέρνησης και νοούνται ως αντιπολιτευομενα. Για να μην παρεξηγηθώ: Αυτό δεν σημαίνει ότι τα ΜΜΕ που δεν ανήκουν στα εμφανώς αντιπολιτευόμενα δεν τηρούν τη δημοσιογραφική δεοντολογία, ούτε ότι ενήργησαν αδιαφανώς για να “ενταχθούν” στη λίστα Πέτσα.

Όμως, ανοίγοντας κανείς την ΑΥΓΗ γνωρίζει ότι η ατζέντα της εφημερίδας κινείται στο χώρο της Αριστεράς.

Το Κόκκινο Καβάλας δεν έκρυψε ποτέ τη θέση του απέναντι στα γεγονότα της πολιτικής σκηνής. Αναδεικνύει με το δικό του πολιτικό κριτήριο τα επίδικα της εποχής μας, έχοντας άποψη και θέση. Ανήκουμε, λοιπόν και εμείς στον χώρο που ασκεί δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ και προσπαθούμε- και σύμφωνα με τα νούμερα το πετυχαίνουμε- να ακουστεί και η διαφορετική φωνή, που φιμώνεται ή διαστρεβλώνεται από τα συστηματικά ΜΜΕ. Δεν θα είχαμε, λοιπόν, καμία ελπίδα να “ενταχθούμε” στη λίστα Πέτσα.

Όμως, αξίζει να αναφερθούμε στην εικόνα που σχηματίζεται από τα χρήματα που δόθηκαν σε ΜΜΕ της Καβάλας.

Στη λίστα Πέτσα εντάχθηκαν 4 ραδιόφωνα (και τα αντίστοιχα site που συνδέονται με αυτά). Πρόκειται για τα δύο ισχυρά και παραδοσιακά ραδιόφωνα της πόλης (Alpha και Πρωινή) τα οποία απασχολούν και αρκετούς εργαζόμενους. Επίσης, ο ραδιοφωνικός σταθμός Ena, που ανήκει στον αντίστοιχο όμιλο, ο οποίος αναμεταδίδει το πρωί τον σταθμό του Real FM, και ο ρ/σ Lobby. Ο ρ/σ 102,8 Στο Κόκκινο Καβάλας με 8 ώρες ζωντανού, ολόδικου του προγράμματος, με 4 ώρες ενημερωτικών εκπομπών, με δελτίο ειδήσεων κάθε μία ώρα, με τρεις εργαζόμενους, δεν χώρεσε στη λίστα Πέτσα.

Σε ό,τι αφορά τις ιστοσελίδες του νομού, “ενισχύθηκαν” 10. Ανάμεσα τους τα τρία μεγάλα site του νομού (KavalaPost, Πρωινή, Kavalanews). Ενδεικτικό των αδιαφανών διαδικασιών είναι ότι το γεγονός ότι τα μισά από αυτά ΔΕΝ είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο On Line Media, το οποίο έχει κύριο στόχο “την ενίσχυση της διαφάνειας στην κατανομή της κρατικής διαφήμισης στο διαδίκτυο”! Πέραν του Κόκκινου, δεν χώρεσαν sites με ιδιαίτερη δυναμική και απεύθυνση όπως το xronometro, το kavalapoint, το kavala-portal.

Να σημειωθεί ότι ο σταθμός μας μετέδιδε, ως όφειλε, ΔΩΡΕΑΝ το κοινωνικό μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Στο δια ταύτα: Είναι προφανές ότι αποκλειστήκαμε γιατί  δεν αρέσει στην τοπική νομενκλατούρα της κυβέρνησης αυτά που λέμε και γράφουμε. Δεν χωρέσαμε, το λοιπόν, στο 5% των αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ. Αντ’ αυτού, χώρεσαν τα ΜΜΕ ενός μεγαλοφειλέτη δημοσίου και χρηματοδοτήθηκε site που έχει να ανεβάσει είδηση από τις 22 Ιουνίου.

Τα κριτήρια τα οποία θα έπρεπε να θέσει η κυβέρνηση για να δώσει με διαφάνεια και αξιοκρατία τα κονδύλια στήριξης των ΜΜΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας (διότι γι αυτό μιλάμε), θα έπρεπε να είναι ανάλογα του αριθμού εργαζομένων, της επισκεψιμότητας, της εγγραφής στα αντίστοιχα μητρώα. Κάθε άλλη απόπειρα στήριξης θυμίζει άλλες εποχές που αν δεν είχες μπάρμπα απ’ την Κορώνη και αν ο μπάρμπας δεν ήταν και γαλάζιος, δεν είχες καμία τύχη.