Γιατί αρνούνται τα ΚΕΠ του Δήμου Καβάλας να εκδώσουν ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες;

Κώστας Φιλίδης - Δυστοκία παρατηρείται στη διαδικασία έκδοσης ΑΜΚΑ από τα ΚΕΠ του Δήμου Καβάλας για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου.

Όταν τέθηκε το θέμα έκδοσης ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες, οι υπάλληλοι των ΚΕΠ πανελληνίως εξέφρασαν απορίες προς τα αρμόδια Υπουργεία για τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά ζητήματα που ετέθησαν σχετίζονταν με τα απαραίτητα έγγραφα ταυτοποίησης των προσώπων, καθώς και την μεταφορά των ονομάτων από το λατινικό αλφάβητο, που είναι γραμμένα τα ονόματα των προσφύγων στα επίσημα έγγραφα που τους δίνει το ελληνικό Κράτος, στο ελληνικό αλφάβητο.

Και τα δύο αυτά θέματα απαντήθηκαν με διευκρινιστικές εγκυκλίους , που εκδόθηκαν τον Φλεβάρη και τον Μάρτη του 2018. Όμως, ενώ πολλά ΚΕΠ ανά την επικράτεια εκδίδουν, πλέον, ΑΜΚΑ, τα ΚΕΠ του Δήμου Καβάλας συνεχίζουν να αρνούνται.

Αυτό έχει ως συνέπεια δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες πρόσφυγες να μην έχουν πρόσβαση σε γιατρούς. Σήμερα, μετά την αποχώρηση των Γιατρών του Κόσμου από το καμπ του Ασημακοπούλου, επισκέπτεται τους πρόσφυγες δύο φορές την εβδομάδα και για λίγες ώρες γιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ. Επίσης, εξυπηρετούνται από το Νοσοκομείο, όπως όλοι οι πολίτες που προσφεύγουν σ’ αυτό.

Εξάλλου, δίχως ΑΜΚΑ, οι συνταγές των γιατρών εκτελούνται στα φαρμακεία με την καταβολή ολόκληρης της τιμής των φαρμάκων, ενώ, ως ανήκοντες στις ευπαθείς ομάδες θα τα προμηθεύονταν δωρεάν.

Τέλος, χωρίς ΑΜΚΑ δεν μπορούν να προσφέρουν έμμισθη εργασία, διότι οι εργοδότες δεν μπορούν να τους ασφαλίσουν.

Το θέμα έχει τεθεί και στη δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, μάλιστα δημοσίως, κατά τη διάρκεια πρόσφατης εκδήλωσης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, που είχε ως θέμα τα προβλήματα των γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους.

Πάντως, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα: Γιατί η προϊσταμένη Αρχή, ο Δήμος Καβάλας, αρνείται να εφαρμόσει νόμους και Υπουργικές Αποφάσεις, ενώ υπάρχουν διευκρινιστικές εγκύκλιοι που εκδόθηκαν πριν από 5 μήνες; Διότι, αφού οι υπάλληλοι των ΚΕΠ συνεχίζουν να προβληματίζονται, θα έπρεπε να παρέμβει το νομικό τμήμα του Δήμου, με σκοπό να τους εξηγήσει ότι καλύπτονται από τις σχετικές εγκυκλίους, όπως οι συνάδελφοί τους των ΚΕΠ που εκδίδουν ΑΜΚΑ. Σημειώνεται ότι πολλοί πρόσφυγες του καμπ Ασημακοπούλου έχουν πάρει ΑΜΚΑ από ΚΕΠ της Θεσσαλονίκης!