Γ.Καρατσιουμπάνης: Η εισβολή στη Συρία επιβάλλει την αφύπνιση της αλληλεγγύης στην Ευρώπη

Κώστας Φιλίδης - «Η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία μπορεί να αλλάξει την κατάσταση σε όλη τη Μέση Ανατολή, μπορεί να φέρει επιπτώσεις και στην Κύπρο», τόνισε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», το στέλεχος του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καρατσιουμπάνης.

«Πρόκειται για μια εντελώς παράνομη πράξη η εισβολή σε τμήμα της Συρίας, η οποία, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στα χέρια των Κούρδων και της πολιτοφυλακής, που έχουν κάνει τεράστιο αγώνα κατά των τζιχαντιστών της ISIS», επισήμανε. Συμπλήρωσε, δε, ότι «εκεί, υπήρχαν και αμερικανικά στρατεύματα, τα οποία ήταν μια κάποια εγγύηση και ασπίδα προστασίας των Κούρδων, και τα οποία απέσυρε ο Τραμπ(…).

Ο Ερντογάν λέει προς την Ευρώπη ότι θα ελέγξει αυτήν την περιοχή, όπου θα φτιάξει κέντρα για τους πρόσφυγες και ζητά από την Ευρώπη να τον χρηματοδοτεί. Παράλληλα, κλείνει το μάτι σε τζιχαντιστές, που έχουν απομείνει στην ανατολική Συρία, προς το Ιράκ, να ξαναπάρουν δυνάμεις και να ξαναεμφανιστούν στην περιοχή της εισβολής. Αυτό είναι επικίνδυνο, διότι οι Κούρδοι προστατεύουν στην περιοχή κι έναν τρόπο ζωής με δημοκρατικές αξίες, με προστασία δικαιωμάτων των γυναικών, ενώ ο ISIS παραμονεύει να πάρει τα εδάφη και να ξαναζήσουμε τις εικόνες που είδαμε στο παρελθόν. Η ειρήνη, που είχαν επιβάλλει οι Κούρδοι, κινδυνεύει, με αποτέλεσμα να προκληθούν νέα κύματα προσφύγων, που θα θελήσουν να έρθουν και στην Ευρώπη(…)

Στοιχεία των τελευταίων ετών δείχνουν ότι η Τουρκία έδινε όπλα στο ISIS. Ακούγεται ότι εμπλέκονται άνθρωποι που βρίσκονται στο κλειστό περιβάλλον του Ερντογάν».

Άμεση η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Όσον αφορά στις αντιδράσεις, ανέφερε πως «ήδη ο Τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση, όπως κι ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας. Επίσης, έχουν γίνει παρεμβάσεις των ευρωβουλευτών του κόμματος τόσο στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητώντας να καταδικαστεί η εισβολή». Και υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά σε όλα τα θεσμικά επίπεδα, ενώ η Κυβέρνηση της ΝΔ, προς το παρόν, δεν έχει δείξει κάποιο ενδιαφέρον».

Σημείωσε, τέλος, ότι «υπάρχουν φωνές σε πολλές χώρες, στα εθνικά κοινοβούλια, και στο Ευρωκοινοβούλιο συντονίζονται πολλές πολιτικές ομάδες για να υπάρξει δυναμική αντίδραση.

Θα πρέπει να ξυπνήσει το κίνημα αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη, διότι πέρα από τους Κούρδους και τη Συρία, που είναι οι πρώτοι στόχοι, η εισβολή προκαλεί κινδύνους για όλη τη Μέση Ανατολή, αλλά και για την Ευρώπη».