Γ. Καρατσιουμπάνης: Απαραίτητες οι συμμαχίες προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη

Ευριπίδης Ταρασίδης- Το μέλος του τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υποψήφιος βουλευτής Καβάλας, Γιώργος Καρατσιουμπάνης, συμμετείχε στις εργασίες του 2ου Φόρουμ Ευρωπαϊκών Δυνάμεων που πραγματοποιήθηκε στο Μπιλπάο.

Μιλώντας στο Κόκκινο Καβάλας, σημείωσε ότι το Φόρουμ ήταν μία πρόταση που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο προηγούμενο συνέδριο του ΚΕΑ. Πρόταση η οποία έγινε δεκτή καθώς «ήταν ένα μέσο να ανοίξει τις πόρτες η πολιτική μας οικογένεια».

Απαραίτητες οι συμμαχίες

Ο κ. Καρατσιουμπάνης τόνισε την αναγκαιότητα συμμαχιών των Αριστερών με τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, ώστε να αποκτηθούν πλειοψηφίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Το φόρουμ στο Μπιλμπάο είναι ακριβώς το μέσο για να βρεθεί αυτός ο χώρος διαλόγου, μεταξύ αυτών των πολιτικών δυνάμεων, που έχουμε ανάγκη . Για να φτάσουμε, ενδεχομένως και σε προγραμματική συνεργασία. Η διακήρυξη που βγήκε από το Φόρουμ του Μπιλμπάο βάζει τέσσερα σημαντικά σημεία, πάνω στα οποία μπορούμε  να δουλέψουμε από κοινού το επόμενο διάστημα: κοινωνική και οικολογική μετάβαση,  ισότητα των φύλων, ειρήνη και δημοκρατία.

Θεωρούμε ότι αυτοί οι τέσσερις άξονες είναι μία πρώτη βάση για να μπορεί να γίνει μία κοινή δουλειά. Να υπενθυμίσω ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου υπάρχει κάτι αντίστοιχο, και αναφέρομαι στην Προοδευτική Συμμαχία, που είναι μία συνεργασία ευρωβουλευτών από αυτές τις τρεις πολιτικές ομάδες. Γίνονται ήδη αρκετές δράσεις μ’ αυτό το σκοπό. Μάλιστα, ετοιμαζόμαστε για μία  σημαντική εκδήλωση, σε περίπου δύο εβδομάδες, με τη συμμετοχή των τριών προέδρων και της ευρωπαϊκής αριστεράς, και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών αλλά και των Ευρωπαίων Πρασίνων» σημείωσε.

Ανέφερε μάλιστα ότι η περαιτέρω συνεργασία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά ενόψει Ευρωεκλογών, λόγω της κατάστασης που επικρατεί σε κάθε πολιτική οικογένεια. «Βλέπουμε ότι η ηγεσία των Σοσιαλιστών συνεχίζει σε μία νεοφιλελεύθερη τροχαία. Φαίνεται πως δεν έχουν καταλάβει τί έχουν τραβήξει τα εθνικά τους κόμματα σε όλη την Ευρώπη. Το φαινόμενο της ΠΑΣΟΚοποίησης συνεχίζει να λειτουργεί αρνητικά για την υπόλοιπη οικογένεια. Θεωρούμε ότι όσα κόμματα και όσοι βουλευτές θα προκύψουν από τις Ευρωεκλογές που δεν θέλουν να συνεχίσουν και να μπουν σε αυτή την φιλελεύθερη τροχαία, θα μπορούν να μπουν σε έναν άλλο χώρο που θα μπορούσε να τους υποδεχτεί».

Το ΚΙΝΑΛ δεν θέλει να σταματήσει την επέλαση της Δεξιάς

«Η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής με τις επιλογές της, έχει δείξει ότι δεν είναι ούτε ικανή αλλά ούτε θέλει να μπουν στην τροχιά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, δηλαδή μιας κοινωνικής πλειοψηφίας που μπορεί να αποκόψει την επέλαση της δεξιάς και της ακροδεξιάς, όπως βλέπουμε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο» σημειώνει το μέλος του τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής, τονίζοντας ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, δεν είναι…ιδιαίτερα δημοφιλής στις Βρυξέλλες καθώς σε πρόσφατη εκδήλωση, που είχαν οργανώσει Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η συμμετοχή ήταν πάρα πολύ χαμηλή (για την ακρίβεια 9 ξένοι ευρωβουλευτές από 180 μέλη των Σοσιαλιστών).

«Νομίζω ότι εικόνα που δείχνει το Κίνημα Αλλαγής είναι ξεκάθαρη και  δεν ευθυγραμμίζεται με τη γραμμή ανάλυσης που έχουν, αυτή την περίοδο οι Σοσιαλιστές. Άλλωστε, νομίζω αυτό φάνηκε και στην υποδοχή που είχε ο Αλέξης Τσίπρας στο Βερολίνο, στο συνέδριο του SPD. Φάνηκε ξεκάθαρα ποιοι θέλουν να είναι οι σύμμαχοί τους σε ό,τι αφορά την Ελλάδα».

Έντονο το ενδιαφέρον για την διακήρυξη του Μπιλμπάο

Την γνώμη ότι το Φόρουμ έπρεπε να γίνει νωρίτερα εξέφρασε ο κ. Καρατσιουμπάνης, τονίζοντας ότι «λόγω της επέλασης της ακροδεξιάς, πανευρωπαϊκά, αλλά και λόγω της ακροδεξιάς στροφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο συμμετέχει η ΝΔ, βλέπουμε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει μία συνεργασία σε αυτό το επίπεδο, μεταξύ των οικογενειών που σας ανέφερα».

Συμπλήρωσε ότι «αυτό είναι ένα μέσο για να συζητήσουμε περαιτέρω πολλά ζητήματα και διαφορές που έχουμε μεταξύ μας και θεωρώ ότι σκοπός είναι να μπορέσουμε το άμεσο διάστημα καιρό, πριν τις ευρωεκλογές, να θέσουμε από κοινού ορισμένα ζητήματα που θα μπούνε στην ατζέντα, εν όψει ευρωεκλογών,σε ό,τι έχει να κάνει με τα κοινωνικά ζητήματα και με το θέμα της ειρήνης. Να υπενθυμίσω ότι χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η καγκελάριος Μέρκελ έβαλε ξανά το θέμα ενός ευρωπαϊκού Στρατού. Νομίζω θα μας απασχολήσει αρκετά το επόμενο διάστημα και βεβαίως είναι θέματα μετά που πρέπει να βάλουμε διαχωριστικές γραμμές.Ξέρουμε ότι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν από κοινού να προωθήσουν την κουβέντα που θα γίνει πανευρωπαϊκά.

Στο Μπιλμπάο είχαμε και συμμετοχή πολλών κινημάτων και πολλών συνδικάτων, πέρα από τη συμμετοχή πολιτικών οργανώσεων και κομμάτων. Είχαμε πάνω από 120 οργανώσεις και κόμματα από όλη την Ευρώπη και μάλιστα και εκτός Ευρώπης. Υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον στην διαμόρφωση της πολιτικής διακήρυξης».

Η ΝΔ δεν έθεσε ποτέ «θέμα Ορμπάν»

Το «εθνικό» παράδειγμα της Νέας Δημοκρατίας έδειξε ως χαρακτηριστικό της «ομηρίας» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από την ακροδεξιά, τονίζοντας την «αδιαφορία» απέναντι στα φαινόμενα τύπου Ορμπάν.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός του και με τον Βορίδη και τον Γεωργιάδη αλλά και άλλους. Κάτι αντίστοιχο βλέπουμε και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα αυτή τη στιγμή είναι όμηρος μιας τάσης που στρίβει πιο δεξιά. Να θυμίσω ότι ο Ορμπάν, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, είναι μέλος το λόγο του ΕΛΚ και μάλιστα είναι θερμός υποστηρικτής του Βέμπερ. Θυμίζω ότι ο κ. Βέμπερ θα είναι ο επικεφαλής τους για τις εκλογές και της Κομισιόν. Νομίζω ότι αυτό το γεγονός δείχνει ποια είναι η τάση πανευρωπαϊκά. Αντίστοιχα παραδείγματα έχουμε, ιστορικά και πρόσφατα, και με τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είδαμε ένα κομμάτι της Alt-Right , δηλαδή της εναλλακτικής δεξιάς, να παίρνει το πάνω χέρι στο κόμμα των ρεπουμπλικάνων. Βλέπουμε αντίστοιχα παραδείγματα αυτή τη στιγμή σε όλα τα εθνικά κόμματα που συμμετέχουν στο Λαϊκό Κόμμα».

Τέλος, τόνισε ότι η αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας στο συνέδριο του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος στήριξε ένθερμα την υποψηφιότητα του Βέμπερ, ο οποίος έχει κατηγορήσει πάρα πολλές φορές τη χώρα μας και την κυβέρνηση, «διότι προφανώς δεν του αρέσει» και συμπλήρωσε ότι ακόμα και εντός των εργασιών του λαϊκού κόμματος η ΝΔ δεν έχει θέσει ποτέ το θέμα της συμμετοχής του Βίκτορ Ορμπάν .

Ακούστε τη συνέντευξη του Γ. Καρατσιουμπάνη στην εκπομπή των Ευριπίδη Ταρασίδη και Κώστα Φιλίδη: