Ευ. Δρακονάκη: Οι Πολεοδομίες ζητούν συνδρομή μηχανικών της Αποκεντρωμένης, προκειμένου να καταγράψουν τα αυθαίρετα

Κώστας Φιλίδης - Η εισπρακτική και ρουσφετολογική πολιτική που εφαρμόζουν από δεκαετίες οι Κυβερνήσεις και η ανυπαρξία βούλησης γκρεμίσματος των αυθαιρέτων, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των Υπηρεσιών της Πολεοδομίας έδωσαν τη δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες να κατασκευάζουν αυθαίρετες οικοδομές ή αυθαιρεσίες στις οικοδομές τους

Το τραγικό συμβάν στην Αττική κινητοποίησε την κρατική μηχανή, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μέτρα, όμως η γραφειοκρατική δυστοκία και η σκόπιμη(;) έλλειψη προσωπικού και μηχανημάτων εξαϋλώνει αντικειμενικά κάθε προσπάθεια αποφυγής μοιραίων περιστατικών.

Εξηγήσεις για το θέμα έδωσε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καβάλας και πολιτική προϊσταμένη της Πολεοδομίας, Ευαγγελία Δρακονάκη, η οποία είναι πολιτικός μηχανικός και υπηρετούσε (μέχρι την ανάληψη της αντιδημαρχίας) στο Τμήμα Αυθαιρέτων του Δήμου Παγγαίου.
Όπως σημείωσε, «η καταγραφή των αυθαιρέτων γίνεται μόνον κατόπιν καταγγελίας κάποιου πολίτη, δηλαδή δεν μπορεί υπάλληλος της Πολεοδομίας να κάνει αυτοβούλως αυτοψία. Κι αν ακόμη αντιληφθεί μια αυθαιρεσία, δεν μπορεί να κάνει ούτε συστάσεις. Και, συνήθως, οι καταγγελίες γίνονται από γείτονες που θίγονται.
Όταν γίνεται μια καταγγελία, η Υπηρεσία καταγράφει την αυθαιρεσία και επιβάλλει πρόστιμο.
Ο αυθαιρετών έχει δικαίωμα να υπαγάγει το κτίσμα στο νόμο των αυθαιρέτων.
Από το 1983 (νόμος Τρίτση) ψηφίστηκαν ευεργετικοί νόμοι, με αποκορύφωση νόμο του 2011. Ακολούθησαν τροποποίησή του και νέος νόμος το 2013, καθώς και ο νεότερος νόμος του 2016, που δίνει δυνατότητα σε όσους έχουν αυθαιρετήσει (υπό προϋποθέσεις) να νομιμοποιήσουν τις αυθαιρεσίες τους. Εδώ είναι το οξύμωρο των νόμων που καλούμαστε να υπηρετήσουμε. Διότι ψηφίζονται εισπρακτικοί νόμοι, οι οποίοι έρχονται κι επιβραβεύουν κάποιες καταστάσεις, ίσως και γιατί αποφάσισαν οι κυβερνώντες ότι ουδέποτε θα κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα.
Κρατούνται όμως κάποια βασικά προσχήματα, όπως για μη υπαγωγή στο νόμο αυθαιρέτων που βρίσκονται σε αιγιαλούς και παραλίες, δάση, ρέματα και κοινόχρηστους χώρους».

Η Πολεοδομία δεν κατεδαφίζει

Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, «η Πολεοδομία δεν κατεδαφίζει», τόνισε η κ. Δρακονάκη, συμπληρώνοντας: «Μόνο πρόστιμα επιβάλλει, εφόσον τα αυθαίρετα δεν μπορούν να υπαχθούν στην τρέχουσα νομοθεσία. Κι ύστερα ξεκινά μια τρομερή αλληλογραφία περί εκδόσεως αποφάσεως κατεδαφίσεως που στέλνεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία είναι υποχρεωμένη να στήσει συνεργεία κατεδάφισης, τα οποία ουδέποτε υπάρχουν, όπως δεν υπάρχουν κι οι αντίστοιχοι πόροι στους προϋπολογισμούς. Ξαναστέλνει η Αποκεντρωμένη το έγγραφο στον Δήμο για να ζητήσει συμβολή του σε μηχανήματα κατεδάφισης ή και σε προσωπικό, κυρίως μηχανικούς που πρέπει να επιβλέπουν κατά τη διάρκεια της κατεδάφισης.
Στο μεταξύ, όλα αυτά επιδέχονται ενστάσεις από τον αυθαιρετούντα κι έτσι περνά ο χρόνος και δεν γίνεται τίποτα!
Επίσης, το ίδιο το Κράτος επιτρέπει σ’ αυτόν που αυθαιρέτησε να συνδέσει το κτίσμα με τα έργα υποδομής, με το ηλεκτρικό ρεύμα κτλ., διότι ψηφίστηκα νόμοι, οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα παροχής ρεύματος κλπ σε αυθαίρετα κάποιων που είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε κτίσματα που υπήρχαν πριν από τα εγκεκριμένα σχέδια και με διάφορα ωραία παραθυράκια γίνονται ρευματοδοτήσεις, έστω προσωρινά, όμως η προσωρινότητα στην Ελλάδα διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα».

Με έναν υπάλληλο τί να κάνουμε;

Μετά τις πυρκαγιές στην Αττική, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζήτησε να γίνει έλεγχος σε όλες τις παραλίες για αυθαίρετες περιφράξεις. Είναι εφικτό; Η κ. Δρακονάκη απαντά αρνητικά, λέγοντας ότι «ζητούν με έγγραφο δύο γραμμών από τις Υπηρεσίες της Πολεοδομίας να καταγράψουν στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές τις αυθαίρετες περιφράξεις προς τη θάλασσα. Αυτό είναι ουτοπικό διότι, ακόμη και για μια κορδέλα μέτρησης χρειάζονται δύο άτομα για να την κρατούν και να μετρήσουν. Όταν έχεις μόνον έναν υπάλληλο στο Τμήμα Αυθαιρέτων στο Δήμο Παγγαίου, που έχει 52 χιλιόμετρα ακτογραμμή, πώς θα μετρήσεις τις περιφράξεις;
Με τους αντιδημάρχους των όμορων Δήμων ετοιμάζουμε κοινή επιστολή-απάντηση. Δεν λέμε ότι δεν έχουμε προσωπικό, αλλά, αφού ονοματίσουμε τους υπαλλήλους που διαθέτουμε, ζητάμε να στείλουν κι αυτοί τον αντίστοιχο μηχανικό τους για να αντιμετωπίσουμε μαζί το πρόβλημα».

Στο χρονοντούλαπο οι αυθαιρεσίες

Στην ερώτηση αν υπάρχουν κτίσματα που θα έπρεπε να γκρεμιστούν, αλλά περιμένουν στα συρτάρια, απάντησε λέγοντας πως «στα συρτάρια της Πολεοδομίας Καβάλας δεν υπάρχουν περιπτώσεις κτισμάτων προς κατεδάφιση. Υπάρχουν καταγεγραμμένα αυθαίρετα όσα έχουν καταγγελθεί από βάθος χρόνου, πλην του τελευταίου 1,5 έτους που, λόγω φόρτου εργασίας, οι αυτοψίες γίνονται σταδιακά .
Τα αυθαίρετα που υπάρχουν από τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 είναι καταγεγραμμένα κι επιβάλλονται τα πρόστιμα διατήρησης. Ότι από αυτά έχει τελεσιδικήσει, έχει αποσταλεί στην Αποκεντρωμένη με τις αποφάσεις κατεδαφίσεως. Δεν μπορώ να απαντήσω στο πόσα είναι, διότι για τι τις δύο προαναφερόμενες δεκαετίες τα αυθαίρετα περιλάμβαναν και τους όμορους Δήμους.
Ως υπάλληλος της Πολεοδομίας Παγγαίου, όταν είχε ιδρυθεί το εκεί Τμήμα Αυθαιρέτων, από το 2012 παραλάβαμε από το Δήμο Καβάλας για την περιοχή του Δήμου Παγγαίου γύρω στους 2.000 φακέλους με καταγεγραμμένα αυθαίρετα, μεταξύ αυτών ήταν κατασκευές περίφραξης, αλλά και ολόκληρων σπιτιών που είχαν οικοδομική άδεια για 20 τετραγωνικά και έγιναν 200. Η πλειοψηφία, πάντως, είχε τη δυνατότητα να καλυφθεί από τους νόμους περί αυθαιρέτων.

Απαιτείται συνεργασία

Σε κάθε περίπτωση, κατά την αντιδήμαρχο, ο Δήμος, με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο. «Ακούγεται λυπηρό αλλά απαιτείται ειδική θεσμοθέτηση των ενεργειών του Δήμου σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς, οι οποίο διοικητικά είναι πάνω από τον Δήμο, όπως η Περιφέρεια, η Αποκεντρωμένη και η κεντρική διοίκηση του Κράτους. Απαιτείται από κοινού κίνηση, για να αρχίσουμε τουλάχιστον να διορθώνουμε την κατάσταση και να μπορέσουμε να την περιφρουρήσουμε από δω και πέρα. Οφείλω να ομολογήσω ότι με τον τελευταίο νόμο του Νοέμβρη, τον 4495/2017, αν μη τι άλλο υπερπολλαπλασίασαν την επιβολή των προστίμων τόσο της ανέγερσης όσο και της διατήρησης των αυθαιρέτων».

Τέλος, περιέγραψε την υπάρχουσα κατάσταση στις παραλίες, η οποία υπάρχει από την εποχή που ήρθαν οι πρόσφυγες κι από άλλες, πιο πρόσφατες, που η αναδρομή στην πολιτική κατάσταση αυτών των εποχών δίνει και το δικαίωμα συμπερασμάτων. Συγκεκριμένα είπε πως «τα προβλήματα έρχονται από πολύ παλιά. Έγιναν αρχικές διανομές αγροτεμαχίων μπροστά στη θάλασσα από τη δεκαετία του 1920. Επικαιροποιήθηκαν κι έγιναν συμπληρωματικές διανομές στις δεκαετίες του 1950 και του 1970. Όταν, λοιπόν, κάποιος έχει τη δυνατότητα νομίμως να δομήσει ένα οίκημα δίπλα στη θάλασσα, δεν θα το περιφράξει; Όμως, βγήκε μετά ένας νόμος, ο οποίος λέει ότι απαγορεύονται οι περιφράξεις 500 μέτρα από τη θάλασσα»!

Ακολουθεί η συνέντευξη της Ευαγγελίας Δρακονάκη στην εκπομπή «Καβάλα στο Κόκκινο»: