Επίσκεψη της Ελ. Χατζηγεωργίου στην Καβάλα-Ο πολιτισμός και η διατήρηση των ιστορικών παραδόσεων στις προτεραιότητες της

Η περιοδεία της υπουργού Μακεδονίας-Θράκης έκλεισε με επίσκεψη στο εκλογικό κέντρο του υποψηφίου δημάρχου Καβάλας, Άρη Βέρρου

94

Την ανάγκη διάσωσης της μακράς ιστορικής παράδοσης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στήριξης όλων των πολιτιστικών δράσεων, τόνισε η υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου από την Καβάλα την οποία επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα.

Η κ. Χατζηγεωργίου υπογράμμισε σε δηλώσεις της ότι το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης επιδεικνύει πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε θέματα πολιτισμού και διατήρησης των ιστορικών παραδόσεων σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα καθώς έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο να επιτελέσει, στο πλαίσιο αυτό μάλιστα υπογράμμισε ότι ένα μέρος του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διατέθηκε για την υλοποίηση του σχεδίου «Δημιουργώ»  που στοχεύει στη στήριξη πολιτιστικών και περιβαλλοντικών δράσεων που θα υλοποιήσουν διάφοροι φορείς και σύλλογοι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η υφυπουργός ξεκίνησε την επίσκεψη της από το μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Θεόδωρου Κοκκινίδη στην κατάφυτη τοπική κοινότητα Κηπιών του Δήμου Παγγαίου. Εκεί, ξεναγήθηκε από τον ιδρυτή του μουσείου τον κ. Κοκκινίδη ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες συντήρησης του μουσείου αλλά και στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλει ώστε το μουσείο αυτό, που είναι από τα λίγα στο είδος του στην Ελλάδα, να τύχει ιδιαίτερης αναγνώρισης και προβολής. Το μουσείο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2010 και σήμερα φιλοξενεί είκοσι επτά κέρινα ομοιώματα Ελλήνων και ξένων προσωπικοτήτων.

Η κ. Χατζηγεωργίου εξέφρασε τον θαυμασμό της για τα κέρινα ομοιώματα που φιλοξενούνται στον ιδιαίτερα καλοφροντισμένο και οργανωμένο χώρο του μουσείου και έδωσε συγχαρητήρια  στον κ. Κοκκινίδη για την αξιόλογη καλλιτεχνική δουλειά που επιτελεί.

Στήριξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ελευθερούπολης

Επόμενος σταθμός της επίσκεψης της υφυπουργού ήταν η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης στην έδρα του Δήμου Παγγαίου. Η βιβλιοθήκη, που αποτελεί δωρεά του μεγάλου ευεργέτη της Ελευθερούπολης Φρίξου Παπαχρηστίδη, ξεκίνησε να λειτουργεί το 1967, έχει περισσότερα από 100.000 βιβλία και θεωρείται μια από τις καλύτερα οργανωμένες και πιο σύγχρονες δημόσιες βιβλιοθήκης της χώρας.

Την κ. Χατζηγεωργίου υποδέχθηκε η καθόλα δραστήρια διευθύντρια της βιβλιοθήκης Κωνσταντίνα Τρούτπεγλη η οποία ξενάγησε την υφυπουργό στους άρτια οργανωμένους χώρους της βιβλιοθήκης, ενώ αναφέρθηκε στο έργο που επιτελείται παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την έλλειψη προσωπικού. Στον τελευταίο λόγο οφείλεται και η αναστολή των δύο από τις τρείς κινητές βιβλιοθήκες που λειτουργούσαν με ευθύνη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ελευθερούπολης και που εξυπηρετούσε σχολεία και περιοχές από τις Σέρρες μέχρι τη Θράκη. Μάλιστα, ίσως  χρειαστεί να ανασταλεί η λειτουργία και της τρίτης κινητής βιβλιοθήκης καθώς ο υπεύθυνος συνταξιοδοτείται.

Η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης άκουσε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τη διευθύντρια υπογραμμίζοντας ότι είχε επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας και ενημέρωση αναφορικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν για πρόσληψη νέου μόνιμου προσωπικού. Εξέφρασε τον θαυμασμό της για το πολύ σημαντικό έργο που επιτελεί η βιβλιοθήκη επισημαίνοντας ότι «θα στηρίξουμε με όσες δυνατότητες υπάρχουν τέτοιες αξιόλογες προσπάθειες όπως η δική σας, θα στηρίξουμε σημαντικές πολιτιστικές και πνευματικές δομές, θα στηρίξουμε προσπάθειες ανθρώπων που εργάζονται με όρεξη και μεράκι χωρίς πολλές φορές να έχουν την απαιτούμενη βοήθεια από την πολιτεία».

Μάλιστα η υφυπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πρόταση που της κατατέθηκε η μία από τις δυο κινητές βιβλιοθήκες που βρίσκονται σε αναστολή να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία και να πηγαίνει σε δομές προσφύγων ώστε τα παιδιά εκεί να έχουν τη δυνατότητα να διαβάζουν βιβλία τόσο στη δική τους γλώσσα (αραβικά και φαρσί) όσο στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά.

Απευθυνόμενη στο προσωπικό της βιβλιοθήκης τους ενθάρρυνε και τους προέτρεψε να συνεχίσουν την προσπάθεια και το πολύ σημαντικό έργο που επιτελούν υπογραμμίζοντας «ότι η χώρα μας πέρασε δύσκολες καταστάσεις τα προηγούμενα χρόνια και προσπαθήσαμε να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια με κάθε τρόπο ώστε να αποτρέψουμε ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις. Από τον Αύγουστο του 2018 που βγήκαμε από τα μνημόνια έγιναν αρκετά, σίγουρα μπορούν και πρέπει να γίνουν  πολλά περισσότερα ώστε να υπάρξει ανάκαμψη της κοινωνίας. Προς αυτή τη κατεύθυνση εργαζόμαστε όλοι και θα τα καταφέρουμε. Οπότε, προσπάθειες όπως της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ελευθερούπολης αξίζουν κάθε προσοχής και βοήθειας».

Επίσκεψη στο Δημοτικό Μουσείο Καπνού 

Το Δημοτικό Μουσείο Καπνού του Δήμου Καβάλας ήταν ο επόμενος σταθμός της επίσκεψης της υφυπουργού. Η κ. Χατζηγεωργίου ξεναγήθηκε στους χώρους του μουσείου που είναι το μοναδικό που λειτουργεί στη Ελλάδα διασώζοντας την πλούσια ιστορία τους καπνεμπορίου και της καπνοκαλλιέργειας η οποία άνθισε στην περιοχή στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου μεταμορφώνοντας την Καβάλα σε μια ευημερούσα κοινωνία και οικονομία που, όχι άδικα, χαρακτηρίστηκε ως η Μέκκα του καπνού.

Επίσκεψη στο ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας

Η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης συναντήθηκε με τη διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Καβάλας. Τη συνάντηση απασχόλησε το πρόβλημα υποστελέχωσης των υπηρεσιών της πολεοδομίας, η πεσμένη γέφυρα, η περιμετρική οδός Καβάλας κτλ.

Επίσκεψη στο εκλογικό κέντρου του Άρη Βέρρου

Το εκλογικό κέντρο της Συμπαράταξης Πολιτών επισκέφτηκε στο τέλος της περιοδείας της η υφυπουργός, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει θέματα αυτοδιοίκησης και συνεργασίας με την κεντρική κυβέρνηση με τον επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιο δήμαρχο Καβάλας, Άρη Βέρρο.