Εμμανουηλίδης προς Κεραμέως: Όταν η Ιστορία γίνεται εργαλείο διαμόρφωσης συνείδησης, φτάνουμε σε ακρότητες

Κώστας Φιλίδης – Την άποψη της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, ότι η Ιστορία που διδάσκεται στα σχολεία δεν θα πρέπει να έχει κοινωνιολογικό χαρακτήρα, αλλά διαμόρφωσης εθνικής συνείδησης, σχολίασε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», ο τέως βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, φιλόλογος Δημήτρης Εμμανουηλίδης.

Χαρακτήρισε την υπουργό «ανιστόρητη» και την άποψή της «ιδιαίτερα επικίνδυνη, όταν, μάλιστα, αυτές οι απόψεις κατατίθενται από τον πλέον αρμόδιο για θέματα Παιδείας, της υπουργού».

Ο κ. Εμμανουηλίδης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης δεν είναι υπόθεση της εκπαίδευσης, αλλά της ίδιας της ζωής (…) Μια χώρα που έχει ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία στη διαχρονία της, που έχει καταθέσει τέτοια και τόσα πολιτισμικά στοιχεία, δεν μπορεί, παρά εξ ορισμού, να σμιλεύει την εθνική συνείδηση, χωρίς να υπάρχει η πρόταξη καμιάς πρόθεσης πέρα από το “εθνική συνείδηση”, όπως η υπερεθνικιστική(…) Η Ελλάδα κατέθεσε στον παγκόσμιο πολιτισμό την ανάδειξη της αξίας του μέτρου, της αξίας του ανθρώπου και της αξίας της αλήθειας».

Δίκην κατηχήτριας

Υποστήριξε ότι «η κ. Κεραμέως, δίκην κατηχήτριας, προσπαθεί να εμφυσήσει στη νεολαία κάτι που από τη φύση υπάρχει, σαν αναπνοή», κι ότι με τις απόψεις της «βρίσκει τη γέφυρα με τις πιο σκοτεινές πλευρές της νεότερης Ιστορίας». Ως παράδειγμα ανέφερε ένα περιστατικό που έζησε ως μαθητής, όταν, επί Χούντας, το 1968, έφεραν στο σχολείο του έναν στρατιωτικό για να αναλάβει την ηθική διαπαιδαγώγηση των μαθητών. «Ήταν μια εποχή πέτρινων χρόνων για μέρος του λαού κι έφερε την τραγωδία της Κύπρου».

Όπως υπογράμμισε, «η Ιστορία είναι μια επιστήμη, που ανοίγει διάλογο της κοινωνίας με το παρελθόν, ο οποίος διάλογος έχει έναν και μοναδικό συγκεκριμένο στόχο: Μέσα από το ανασκάλεμα γεγονότων και καταστάσεων του παρελθόντος, να υπάρξει αυτοπροσδιορισμός για το παρόν και το μέλλον Αν το απεμπολήσουμε αυτό  από την εκπαιδευτική διαδικασία, ακυρώνουμε το πιο χρήσιμο κοινωνικό εργαλείο για αυτογνωσία».

Επισήμανε, δε, ότι «όταν χρησιμοποιούμε την Ιστορία σαν εργαλείο διαμόρφωσης συνείδησης, φτάνουμε σε ακρότητες, τις οποίες ο τόπος μας τις πλήρωσε πολύ ακριβά». Και θύμισε τη ρήση του Σολομού:«Εθνικό είναι ό,τι το αληθές».

 

Ακολουθεί η συνέντευξη του Δημήτρη Εμμανουηλίδη στην εκπομπή των Ευριπίδη Ταρασίδη-Κώστα Φιλίδη «Καβάλα στο Κόκκινο» (Δευτέρα-Παρασκευή 10 πμ-12 πμ):