Διπλή παρουσία του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας στη Θεσσαλονίκη

Τη Βιογραφία του Πατρογονικού παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Κορίνα Χιώτη -Πρασσά και ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Θοδωρής Γκόνης

Στον Άγιο Ιωάννη Καβάλας, την παλιά αστική συνοικία της πόλης αυτής της Βόρειας Ελλάδας, ένα παλιό διώροφο σπίτι του 1903 που οι ιδιοκτήτες του διατηρούν ακόμη ατόφιο, αφηγείται ολόκληρη την ιστορία όχι μόνο της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της Μακεδονίας, ίσως και της χώρας.

Τώρα, το ιδιαίτερο αυτό κτίσμα γίνεται το αντικείμενο μιας παράστασης που έχοντας επίκεντρο τους ανθρώπους των δύο οικογενειών που το κατοίκησαν και δέθηκαν μαζί του (των Δημητρίου Σούλα και Χρήστου Παπανικολάου) ξεδιπλώνει το θάρρος, τη διαδρομή τους, τις θυσίες τους, την πίστη τους, την αρχοντιά, το αίμα και το χρυσάφι τους, ενώ παράλληλα φωτίζει γνωστές και άγνωστες πτυχές του τόπου και της παράδοσής του.

Η παράσταση με τίτλο «Βιογραφία του Πατρογονικού» που ανεβαίνει από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού του διευθυντή Θοδωρή Γκόνη βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της νυν ιδιοκτήτριας του σπιτιού Μάγκυς Κριθαρέλλη και μετά την παρουσίαση στην έδρα της ταξιδεύει τώρα στη Θεσσαλονίκη όπου θα παρουσιαστεί στο θέατρο Αυλαία στις 7-9 Δεκεμβρίου.

Σε ένα κλίμα συγκίνησης με την παρουσία των εγγονών των πρώτων ιδιοκτητών της κατοικίας (Δημητρίου Σούλα και Καίτης Γάκη Καψή) παρουσιάστηκε σήμερα στο κεντρικό θέατρο της Θεσσαλονίκης η παράσταση που όπως είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οργανισμού είναι ένα δείγμα «περιορισμένης τοπικής καλλιέργειας», αφού αποτελεί πρωτογενή παραγωγή του φορέα.

Για τον τρόπο που ο δήμος Καβάλας αναγνωρίζει τον ρόλο των δημοτικών θεάτρων στις τοπικές κοινωνίες μίλησε η αντιδήμαρχος Καβάλας και πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κορίνα Χιώτη -Πρασσά.

Τους πολλούς ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Ελένη Μαβίδου και Παύλος Σταυρόπουλος, ενώ συμμετέχει η μικρή Αλκινόη Μαβίδου και καθοριστική συμβολή στην παράσταση παίζει ο καταξιωμένος πανευρωπαϊκά φωτογράφος και εγγονός των παλαιών ιδιοκτητών Δημήτρης Σούλας.

Είναι η μια από τις δύο παραγωγές που το ΔΗΠΕΘΕ φέρνει στη Θεσσαλονίκη. Το άλλο κείμενο είναι «Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης Υπό την βασιλικήν δρυν» που παρουσιάζεται στις 22-23 Δεκεμβρίου σε συμπαραγωγή με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και το Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας. «Ένας χορευτής και ένας αφηγητής έχοντας ως αφετηρία τη σκέψη ότι ο κόσμος της Τέχνης μας έχει δείξει πως δεν υπάρχει ασυμβίβαστο ανάμεσα στις ιδιότητες ‘αμαρτωλός’ και ‘ασκητής’, διαβάζουν σαν να είναι ένα κείμενο τρία ερωτικά διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: ‘Υπό την βασιλικήν δρυν’, ‘Τα ρόδινα ακρογιάλια’, ‘Η Φαρμακολύτρια’», λέει ο σκηνοθέτης.