Δημήτρης Παπαδημούλης: Ο Οσμάν Καβαλα συμβολίζει τον αγώνα για ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

Με αφορμή το γεγονός ότι έγινε δεκτή η πρόταση διανοούμενων και πολιτικών της υποψηφιότητας του Τούρκου ακτιβιστή Οσμάν Καβαλα για το βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης Václav Havel, μίλησε στο Κόκκινο Καβάλας ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Plenary session week 37 2016 in Strasbourg - Minimum income schemes in the EU

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, είναι μέλος ομάδας παγκοσμίως αναγνωρισμένων διανοουμένων και πολιτικών προσώπων, στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ πολλών άλλων, ο Noam Chomsky κι ο Étienne Balibar.

Όπως τόνισε, «υποστηρίξαμε την υποψηφιότητα του Οσμάν Καβαλα, που είναι φυλακισμένος από το καθεστώς Ερντογάν, διότι είναι σημαντικός άνθρωπος, με πολύπλευρη θετική δράση, προκειμένου να του απονεμηθεί το βραβείο Václav Havel, ένα βραβείο που απονέμεται σε ανθρώπους, οι οποίοι υπερασπίζονται και αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πετύχαμε ένα πρώτο βήμα, με την επίσημη ανακήρυξή του ως υποψηφίου, κι ο στόχος είναι να πάρει το βραβείο. Είμαστε σε μια περίοδο, κατά την οποία εντείνεται ο αυταρχισμός και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία από την ηγεσία του Ερντογάν και η βράβευση του Οσμάν Καβαλα θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα δημοκρατίας. Αυτό θα έχει ιδιαίτερη αξία και για την Ελλάδα, που θέλει σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, όμως στηριγμένες στο Διεθνές Δίκαιο, στον σεβασμό της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.

Καταλαβαίνω την περηφάνια και την εγρήγορση που υπάρχει στην κοινωνία της Καβάλας, καθώς είναι επίτιμος δημότης της».

Πολιτικά, θα το δεχτεί η Ευρώπη;

Στην ερώτηση αν η Ευρώπη θα δεχτεί να δώσει το βραβείο σε ένα Τούρκο με αυτήν την δράση, είπε πως δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά, όμως επισήμανε ότι «είμαστε πολλοί και γινόμαστε περισσότεροι αυτοί που αγωνιζόμαστε για να ενισχυθεί και να αυξηθεί η κριτική προς το καθεστώς Ερντογάν, για να εφαρμοστούν κυρώσεις, για να επικρατεί ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έναντι κυνικών γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων. Με την εικόνα που έχω ως αντιπρόεδρος μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, βλέπω ότι υπάρχουν φιλοτουρκικά λόμπυς, υπάρχουν δυνάμεις που στο βωμό κάποιων μεγάλων συμβολαίων με την Άγκυρα κάνουν λίγο τα στραβά μάτια στα ανθρώπινα δικαιώματα ή επειδή ο Ερντογάν εκβιάζει με τη στρόφιγγα του προσφυγικού δεν θέλουν να τον πολυστεναχωρούν. Πριν από λίγες ώρες είχαμε ένα περιστατικό, κατά το οποίο οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης άφησαν ένα εμπορικό πλοίο, το οποίο, με συνοδεία τριών τουρκικών φρεγατών, πήγαινε φορτίο στη Λιβύη, πιθανότατα οπλισμό, για τις δυνάμεις που υποστηρίζει ο Ερντογάν στον εμφύλιο».

Επισήμανε, δε, ότι «το Συμβούλιο της Ευρώπης, που απονέμει το βραβείο, είναι ένας θεσμός ο οποίος έχει 47 κράτη-μέλη κι είναι αφιερωμένος πριν απ’ όλα, στο σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέλος του είναι και η Τουρκία. Υπάρχει ένα ισχυρό φιλοτουρκικό λόμπυ, το οποίο θα επιδιώξει να αποτρέψει τη βράβευση, αλλά κι εμείς κάνουμε τη δουλειά μας και θέλω να πιστεύω ότι όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, που έχουν παρουσία στις πολιτικές ομάδες του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα κάνουν αντίστοιχη δουλειά» Και πρόσθεσε ότι «σ’ αυτήν την πρωτοβουλία συμπράττει κι ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης».

Θα βοηθήσει να βγει από τη φυλακή;

Τέλος, υπογράμμισε ότι ένας από τους στόχους της πρωτοβουλίας είναι και η αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλα, και υπενθύμισε ότι στην περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα, η διεθνής κινητοποίηση συνέβαλε στο να απελευθερωθούν ή να μην εκτελεστούν ή να μετατραπεί η ποινή ή να επιτραπεί να φύγουν στο εξωτερικό φυλακισμένοι αγωνιστές της Δημοκρατίας. «Βέβαια, έχουμε έναν Ερντογάν που δεν ιδρώνει το αυτί του, αλλά κι αυτός δεν είναι τόσο δυνατός κι ανίκητος όσο θέλει να εμφανίζεται. Επομένως, όσο δυναμώνει η εκστρατεία και η δημόσια προβολή της υποψηφιότητας του Οσμάν Καβαλα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες, όχι μόνο για τη βράβευση, αλλά και για την αποφυλάκισή του», σημείωσε.

Το βραβείο πρόκειται να απονεμηθεί τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Ακούστε τη συνέντευξη: