Δημήτρης Παλιοχωρίτης: Τα ερωτήματα του Καζαντζάκη ήταν, είναι και θα είναι επίκαιρα

Η "Ασκητική" του Νίκου Καζαντζάκη απόψε στο φρούριο Καβάλας

Απόψε, Παρασκευή 25 Αυγούστου στις 9μμ το ΚΘΒΕ παρουσιάζει την «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Κουτσουρέλη. Ο ηθοποιός της παράστασης, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, μίλησε στο ρ/σ Στο Κόκκινο 102,8FM και στον Ευριπίδη Ταρασίδη για την παράσταση η οποία επιχειρεί να δραματοποιήσει ένα από τα σπουδαιότερα κείμενα του Καζαντζάκη.

Σύμφωνα με τον κ. Παλαιοχωρίτη «η αποδοχή του κόσμου προς το έργο μας έχει προκαλέσει ευχάριστη έκπληξη γιατί η «Ασκητική» είναι ένα δύσκολο φιλοσοφικό κείμενο που υπάρχει γύρω του ο προβληματισμός αν θα γίνει κατανοητό στον κόσμο που μπορεί να μην έχει εντρυφήσει σε τέτοια θέματα. Παρ’όλα αυτά το περιεχόμενο της παράστασης γίνεται απόλυτα κατανοητό ακόμα και στον πιο απλό θεατή και αυτό είναι πολύ ευχάριστο για εμάς γιατί αυτός είναι και ο ρόλος του θεάτρου».

Τονίζει εξάλλου πως «έρχεται κόσμος μετά το τέλος της παράστασης και μας λέει ότι τους επηρεάσαμε, πως θέλουν να ξαναδιαβάσουν (ή να πρωτοδιαβάσουν) την «Ασκητική». Μάλιστα αρκετοί από τους θεατές έρχονται και μας ξαναβλέπουν. Θυμάμαι μάλιστα με πολλή συγκίνηση τα λόγια κάποιων κυριών οι οποίες μου είπαν ότι «μας στέλνετε στο σπίτι μας με ερωτηματικά, μας βάλατε θέματα να σκεφτούμε».

Σχετικά με τη δραματοποίηση του έργου και τη δυσκολία του, ο κ. Παλαιοχωρίτης σημείωσε ότι το πρόσωπο του έργου είναι ένα, ο Νίκος Καζαντζάκης και η φιλοσοφική του ενατένιση του κόσμου και πρόσθεσε πως «το προσπαθήσαμε έξι άτομα για να γίνει πιο εύληπτο το θέμα του έργου που θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι οι έξι φωνές του ενός». Ο ηθοποιός της παράστασης τόνισε πως «με συμβολισμούς και ερμηνευτικά κλειδιά και φυσικά μέσα από την εικόνα, προσπαθήσαμε να γίνει κατανοητό το δύσκολο θέμα που διαχειρίζεται ο συγγραφέας».

«Ο Καζαντζάκης θα είναι πάντα διαχρονικός» σύμφωνα με τον κ. Παλαιοχωρίτη καθώς ασχολείται με ένα αιώνιο ανθρώπινο πρόβλημα: το υπαρξιακό. «Από ερχόμαστε, που πάμε, τι κάνουμε ενδιάμεσα, πως ενεργούμε, ποιο νόημα και ποιος ο στόχος της ζωής» και αυτό τα προβλήματα σύμφωνα με τον ηθοποιό, είναι πέρα από τα καθημερινά προβλήματα «είναι τα βαθιά ερωτήματα του κάθε ανθρώπου που είτε τα νιώθει συνειδητά ή ασυνείδητα».

Δείτε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες για την αποψινή παράσταση.