Δημήτρης Εμμανουηλίδης: Πώς θα γίνει τηλεκπαίδευση όταν μόνο το 1/3 των μαθητών έχει τη δυνατότητα;

Δίχως την απαιτούμενη υποδομή δεν μπορεί να γίνει μάθημα εξ αποστάσεως υποστήριξε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», ο τέως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Εμμανουηλίδης.

Αφού σημείωσε ότι η διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας «ήταν μια αναγκαιότητα την οποία προσυπογραφούμε όλοι», τόνισε ότι απαιτείται απάντηση για τον τρόπο που θα ξεπεραστεί το κατ’ εξοχήν πρόβλημα της εισαγωγής στα ΑΕΙ μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων.

Εξέφρασε την άποψη ότι «η απάντηση, που επιχειρείται από το Υπουργείο Παιδείας, εμπεριέχει έναν υψηλό βαθμό επικοινωνιακής εκμετάλλευσης κι όχι ουσιαστικής προσέγγισης στην αντιμετώπιση του θέματος.

Βεβαίως, η τεχνολογία είναι υποβοηθητική στο να δοκιμαστεί και να λειτουργήσει ένα σύστημα τηλεκπαίδευσης, όμως, για να γίνει με σοβαρότητα, που να ανταποκρίνεται πραγματικά στο κάλεσμα των καιρών, θα έπρεπε να υπάρξει τέτοια υποδομή από όλους τους παράγοντες, οι οποίοι εμπλέκονται, ώστε το μέτρο αυτό να έχει τη στοιχειώδη αποτελεσματικότητα.

Διότι, προϋποθέτει να υπάρχει σε κάθε σπίτι μαθητή ο απαραίτητος εξοπλισμός, ενώ, από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), μόνο ένας στους τρεις μαθητές έχει αυτήν τη δυνατότητα. Επιπλέον, η διαδικασία αυτή χρειάζεται μια εξοικείωση κι όχι να γίνεται προσπάθεια να μάθουμε κούρεμα στο κεφάλι του κασίδη.

Καταλαβαίνω την αναγκαιότητα, την σπουδή και το επείγον του πράγματος, αλλά, όταν όλα αυτά φτάνουν στο σημείο να δημιουργούν εντυπώσεις ότι μπορεί να καλυφθεί η εκπαιδευτική διαδικασία από ένα μέτρο, που δεν έχει δοκιμαστεί και δεν έχει τη δυνατότητα να υπηρετηθεί και να υπηρετήσει όλους, θα έπρεπε να είναι προσεκτικοί στο Υπουργείο Παιδείας και να αφήσουν τους βερμπαλισμούς».

Το αντίδοτο ονομάζεται σοβαρότητα

Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα της Κυβέρνησης σε σχέση με την επιδημία του κορονοϊού, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι στην πολιτική συμπεριφορά μας δεν έχουμε κανένα περιθώριο να δημιουργήσουμε αντιπολίτευση. Απεναντίας, δημιουργούμε ένα μέτωπο συγκροτημένο στην προσπάθεια να βγει ο τόπος από τον εφιάλτη. Όμως, σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπουμε, κυρίως στην κοινωνία, να υπάρχει μια Κυβέρνηση, η οποία, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα όπως μπορεί, σπεκουλάρει, επιζητώντας πολιτικά και κομματικά οφέλη. Το μήνυμά μου είναι ότι η σοβαρότητα είναι το αποτελεσματικότερο αντίδοτο στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης».

Ακούστε τη συνέντευξη: