Δημ. Μπαντέκας: Η Καβάλα και η Δράμα πήραν το μέγιστο δυνατό από το Υπουργείο για το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο

Ευριπίδης Ταρασίδης- Την ικανοποίηση του για τη δημιουργία του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου εξέφρασε, μιλώντας στο Κόκκινο Καβάλας, ο πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜΘ, Δημήτρης Μπαντέκας τονίζοντας ότι η Καβάλα και η Δράμα πήραν "το μέγιστο που θα μπορούσαν"

Όπως σημείωσε, η διαβούλευση που έγινε μεταξύ των τεσσάρων ιδρυμάτων (Διεθνές Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας και ΤΕΙ ΑΜΘ) ξεκίνησε τον προηγούμενο Φεβρουάριο και έχει προσεχθεί η παραμικρή λεπτομέρεια, έχουν κατατεθεί οικονομοτεχνικές μελέτες στο Υπουργείο ενώ κατατέθηκε και ομόφωνο ψήφισμα. «Έχουμε συναντηθεί 3 φορές με τον Υπουργό Παιδείας και μία φορά με τον πρωθυπουργό» σημείωσε και τόνισε ότι εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα ιδρύει επισήμως το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Θα πάρουμε πρόσθετη χρηματοδότηση και καθηγητές

Εξάλλου, αναφερθείς στις αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ σημείωσε ότι για την Καβάλα και τη Δράμα «έχουμε πάρει το μέγιστο από το Υπουργείο, πρόσθετη χρηματοδότηση, περισσότερα τμήματα και καθηγητές» ενώ τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ενημερωθεί σωστά για το θέμα. Σε ό,τι αφορά την πρόταση συνένωσης του ΤΕΙ ΑΜΘ με το Δημοκρίτειο, ο κ. Μπαντέκας ήταν ξεκάθαρος: «Δεν ήταν προτεραιότητα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου να ενωθεί με το ΤΕΙ ΑΜΘ και με το ζόρι γάμος δεν γίνεται» και συμπλήρωσε ότι η σύγκλητος του Δημοκριτείου αποφάσισε από πέρσι να σταματήσει τη συζήτηση για συνένωση με το ΤΕΙ ΑΜΘ.

Τι γίνεται με τους φοιτητές

Τη δυνατότητα να συνεχίσουν, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών στο ΤΕΙ, στο νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο θα έχουν οι φοιτητές του ιδρύματος. Σύμφωνα με τον κ. Μπαντέκα, τον Μάρτιο μπορεί να μπουν στο μηχανογραφικό τα νέα τμήματα και για ένα χρονικό διάστημα (πέντε περίπου ετών) να λειτουργούν ταυτόχρονα (τα παλιά τμήματα του ΤΕΙ και τα νέα του ΑΕΙ). Έτσι, αν κάποιος φοιτητής ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών στο ΤΕΙ θα ‘χει το δικαίωμα να μεταπηδήσει στα πανεπιστημιακά τμήματα, με κάποια επιπλέον μαθήματα, και να πάρει το αντίστοιχο πτυχίο. Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη και για τους φοιτητές, που αυτή τη στιγμή έχουν πτυχίο ΤΕΙ, να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις και να συνεχίσουν τη φοίτηση τους στα πανεπιστημιακά τμήματα.

Αναφορικά με την ύπαρξη χώρων, ο κ. Μπαντέκας σημείωσε ότι αυτοί υπάρχουν και πως η επιβάρυνση στον αριθμό των φοιτητών δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία, καθώς όσοι ήταν να μπουν στα τμήματα του ΤΕΙ, θα μπαίνουν στα αντίστοιχα του ΑΕΙ. Σημείωσε μάλιστα ότι τα τμήματα δεν δημιουργούνται από το μηδέν, αλλά είναι συνέχεια των υπαρχόντων τμημάτων και άρα οι νέοι φοιτητές θα βρουν τους καθηγητές στις θέσεις τους.

Τέλος, σχετικά με το πρόβλημα της στέγασης, ο πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜΘ αναφέρθηκε στο φαινόμενο της αναστολής σπουδών λόγω μη εύρεσης οικίας, κυρίως λόγω του AirBnB καθώς οι ιδιοκτήτες των σπιτιών ζητούν από τους φοιτητές να φύγουν από το σπίτι τον Μάη, όταν και ξεκινάει η τουριστική περίοδος. «Ψάχνουμε να δημιουργήσουμε, δυστυχώς όχι στο άμεσο μέλλον, καινούργιες φοιτητές εστίες» σημείωσε.

Τα νέα τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου σε Καβάλα και Δράμα είναι τα εξής:

ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (έδρα σχολής Καβάλα)

Τμήμα Φυσικής (Καβάλα)
Προκύπτει από την αναδιοργάνωση του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

Τμήμα Χημείας (Καβάλα)
Προκύπτει από την αναδιοργάνωση του Τμήματος Μηχανικών Τεχνολογίας Πετρελαίου & Φ.Α. και Μηχανολόγων Μηχανικών

Τμήμα Πληροφορικής (Καβάλα)
Προκύπτει από την αναδιοργάνωση του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής

Τμήμα Γεωλογίας (Καβάλα)

ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (έδρα σχολής Θεσσαλονίκη)

Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Καβάλα)
Προκύπτει από την αναδιοργάνωση του Τμήματος Διοίκηση Επιχειρήσεων

Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Καβάλα)
Προκύπτει από την αναδιοργάνωση του Τμήματος  Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (έδρα σχολής Δράμα)

Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (Δράμα)
Προκύψει από την αναδιοργάνωση του Τμήματος Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος

Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας (Δράμα)
Προκύπτει από την αναδιοργάνωση και ενίσχυση του Τμήματος Οινολογίας

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (έδρα σχολής Θεσσαλονίκη)

Σχολή Γεωπονικών Επιστημών (έδρα σχολής Δράμα)

Να σημειωθεί ότι θα δημιουργηθούν και δύο αγγλόφωνα τμήματα, με δίδακτρα τα οποία δεν θα είναι στο μηχανογραφικό. Πρόκειτα για τμήμα Μηχανικών Πετρελαίου , το οποίο θα ενταχθεί στο  Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών και το τμήμα Μαθηματικών και Φιλοσοφίας , με έδρα την Καβάλα.

Ακούστε τη συνέντευξη του Δημήτρη Μπαντέκα στην εκπομπή του Ευριπίδη Ταρασίδη και του Κώστα Φιλίδη: