Δημ. Εμμανουηλίδης: Η παραχώρηση της Λέσχης Αξιωματικών, ήταν αίτημα δίκαιο και έγινε πράξη

Ευριπίδης Ταρασίδης-Την πεποίθηση του ότι η πρώην Λέσχη Αξιωματικών στην Ελευθερούπολη θα αποτελέσει κυψέλη πολιτισμού για την πόλη εξέφρασε ο βουλευτής Καβάλας με τον ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Εμμανουηλίδης ο οποίος αναφέρθηκε και στην περίπτωση του πρώην Στρατοπέδου Ασημακοπούλου, υπενθυμίζοντας ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις η διαδικασία έχει προχωρήσει

H παραχώρηση της Λέσχης Αξιωματικών Ελευθερούπολης στο Δήμο Παγγαίου ήταν ένα γεγονός που «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη», σύμφωνα με τον βουλευτή Καβάλας με τον ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Εμμανουηλίδη. «Ένα κτίριο σχολάζον, το οποίο τον τελευταίο καιρό είχε αφεθεί στη μοίρα της αχρησίας, με ό,τι αυτό σημαίνει, ο Δήμος Παγγαίου το διεκδίκησε από τον στρατό και μέσα από μία λογική συνέργεια, τελικά αποδόθηκε σε χρήση του δήμου, με την αίρεση να το συντηρήσει και να αποκαταστήσει τις φθορές, υπό μορφή ενοικίου» σημείωσε.

Η προχθεσινή παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου στην Ελευθερούπολη επισημοποίησε την παραχώρηση του κτίριου, που, όπως τόνισε ο κ. Εμμανουηλίδης «είναι στην καρδιά της Ελευθερούπολης, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως κέντρο πολιτισμού. Άλλωστε, ο πολιτισμός είναι το στοιχείο εκείνο που προσδίδει υπεραξία σε μία περιοχή, σε πολλά πεδία και σε πολλές κατευθύνσεις. Είναι μία κυψέλη για αναβάθμιση πολιτιστική και  πηγής μόρφωσης για τους κατοίκους».

Μέρος τη κοινωνίας ο ελληνικός στρατός

Για την παρουσία του ελληνικού στρατού σε κοινωνικά ζητήματα, ο βουλευτής τόνισε ότι  δεν είναι μακριά από την κοινωνία, καθώς «το βλέπουμε σε καταστροφές, όπου είναι εκεί και μάλιστα με ουσιαστική παρέμβαση». Έδωσε το παράδειγμα των πρόσφατων πλημμυρών στο Δήμο Νέστου όπου «είδαμε το 4ο Σώμα Στρατού να στέλνει μηχάνημα για να υποστηρίξει τις διανοίξεις των καναλιών», ενώ χαρακτήρισε αυτονόητες και αντανακλαστικές αυτές τις παρεμβάσεις.

Ο χρόνος κυλά και το πρώην στρατόπεδο Ασημοκοπούλου δεν αξιοποιείται

Αναφερθείς στο θέμα του πρώην στρατοπέδου Ασημακοπούλου, τόνισε ότι «χρειάζεται να είμαστε πιο ακριβείς στις στοχεύσεις, πιο αποτελεσματικοί στην επικοινωνία, ώστε να περιορίζεται ο χρόνος» και συμπλήρωσε ότι το θέμα είναι πιο πολύπλοκο, σέρνεται και συνοδεύεται με μία αναποτελεσματικότητα που είναι επιζήμια για τα τοπικά ζητήματα. «Και άλλα στρατόπεδα έχουν την έκταση αυτή και το ενδιαφέρον αυτό, το οικιστικό, το αναπτυξιακό, το περιβαλλοντικό που έχουν προχωρήσει οι σχεδιασμοί. Άρα, από κάθε κατεύθυνση εκείνο που ζητώ, και πρώτα πρώτα από τον ίδιο τον εαυτό μου, να είμαστε κατά το δυνατόν αποτελεσματικοί στις διεκδικήσεις».

Άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Εμμανουηλίδη «όταν έχουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο και το καταθέτουμε, εννοείται ότι και η άλλη αντισυμβαλλόμενη πλευρά διευκολύνεται γιατί, με βάση αυτό το συγκεκριμένο πλάνο, αξιολογεί αν μπορεί να προχωρήσει ή αν θα χρειαστεί να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις, ώστε τελικά να υπάρχει εξέλιξη και ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας. Στην περίπτωση μας, βλέποντας ότι ο χρόνος κυλά με τρόπο που δεν γίνεται καμιά εκμετάλλευση του στρατοπέδου φοβάμαι ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, που πρέπει όλοι να το δουν, ιδιαίτερα ο δήμος, με την έννοια ότι αυτός είναι ο επισπεύδων τελικά. Είναι αυτός που έχει το αυτονόητο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του και θα έπρεπε με κάθε τρόπο να βρει τις διαδρομές εκείνες ώστε αποτελεσματικότητα να φτάσει στο ζητούμενο».

Δεν είναι πρόβλημα η Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων

Όσον αφορά στις αιτιάσεις της δημοτικής αρχής σχετικά με την ύπαρξη του Κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου, τις χαρακτήρισε «προφάσεις εν αμαρτίαις» και εμφανίστηκε σίγουρος ότι όταν δοθεί ένα ολοκληρωμένο πλάνο αξιοποίησης, αυτή η περίπτωση μπορεί να απομονωθεί και να δουλευτεί στο υπόλοιπο μέρος αυτής της αξιοποίησης.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι, η συγκεκριμένη δομή  εξυπηρετεί τρέχουσες ανάγκες και μέσα στο χρόνο, θα μπορούσαν να γίνουν όλες εκείνες οι διευθετήσεις, ώστε να μην αποτελεί η παραμονή προσφύγων στο τεράστιο χώρο του πρώην στρατοπέδου, ανασταλτικό παράγοντα. «Άλλωστε, απ’ όσο γνωρίζω, δεν αντιτείνεται από την πλευρά του Υπουργείου το γεγονός αυτό ως κόλλημα για το προχώρημα της σύμβασης που θα οδηγήσει στη λύση του προβλήματος» συμπλήρωσε και ζήτησε να μην μετατοπίζονται τα προβλήματα σε άλλα πεδία.

Ακούστε τη συνέντευξη του Δημήτρη Εμμανουηλίδη στον Κώστα Φιλίδη: