Διαμαντής Αξιώτης: Μόνο το καλό βιβλίο μπορεί να σταθεί πια

Ο λογοτέχνης Διαμαντής Αξιώτης, με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίο βιβλίου, «Με χίλιους τρόμους γενναίος» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη, μιλά στον Ευριπίδη Ταρασίδη και στο Πολιτιστικό Καφενείο για τους «γενναίους» του.

Πρόκειται για μία σειρά 19 διηγημάτων «χωρισμένα» σε τρεις ενότητες: μετανάστες, ερωτικά διηγήματα, διηγήματα εγκλημάτων. Ο τίτλος της συλλογής είναι δανεισμένος από το διήγημα του Γιώργου Χειμωνά «Η απροστάτευτη μοναξιά του άντρα» που κατέληγε σ’ αυτή τη φράση. «Τα διηγήματα προέκυψαν από «παραγγελιές» που έδιναν οι εφημερίδες-οι οποίες τότε πλήρωναν καλά- για να γεμίσουν τις σελίδες τους τα καλοκαίρια. Έτσι προέκυψαν οι γενναίοι μου» σημειώνει ο συγγραφέας και προσθέτει πως «αν και τα διηγήματα έχουν μία απόσταση χρόνων εν τούτοις δένουν κάτω από τον τίτλο του τρόμου» ενώ δεν παραλείπει να τονίσει πως δεν προσπάθησε να έχουν κάτι ενιαίο, απλά προέκυψε.

Όσον αφορά το πολυτονικό σύστημα που έχουν υιοθετήσει οι εκδόσεις Κίχλη, ο κ. Αξιώτης δήλωσε πως «όταν έλαβα τα κείμενα μου με ξένισε η πρώτη εικόνα αλλά μετά τα δέχτηκα με ενθουσιασμό» ενώ σημείωσε πως νιώθει περήφανος που ανήκει στην οικογένεια της Κίχλης.

Όσον αφορά τη δυσκολία του αναγνώστη να αγοράσει και να διαβάσει βιβλία, τονίζει πως «είναι δύσκολη εποχή για τον αναγνώστη που πρέπει να δώσει ένα ποσό, μικρό ή μεγάλο, για να αγοράσει ένα βιβλίο, οπότε είναι λογικό να έχει περισσότερες απαιτήσεις απ’ αυτό. Εξάλλου συμπλήρωσε πως η κρίση ανάμεσα στα τόσα άσχημα έφερε και μερικά καλά και ένα από αυτά είναι η εξασθένιση της παραλογοτεχνίας. Συμπλήρωσε δε πως ο αναγνώστης στην περίοδο της κρίσης έγινε πιο αυστηρός και απαιτητικός με αποτέλεσμα «μόνο το καλό βιβλίο να μπορεί να σταθεί πια.»

Σχολιάζοντας το διήγημα του με τίτλο «Ενοικιάζεται» ο κύριος Αξιώτης μίλησε για τη μοναξιά που τείνει να γίνει ασθένεια στις μέρες μας. Πιο συγκεκριμένα, ο συγγραφέας δήλωσε πως η ανάγκη για επικοινωνία και επαφή σε κάνει να κοροϊδεύεις τον εαυτό σου. «Είναι έκδηλη η μοναξιά γύρω μας. Έχουμε δύο χιλιάδες φίλους στο facebook και δεν έχουμε ένα να πιούμε καφέ».

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της κουβέντας ήταν η αναφορά στο χώρο που γράφει. «Έίναι γεμάτος τρόμους» ομολογεί και συμπληρώνει «με επισκέπτονται φαντάσματα, τα φαντάσματα των ηρώων μου, των γενναίων μου. Είμαι εγώ και ο τοίχος μου». Ανάμεσα στους γενναίους του, υπάρχουν και αυτοί που εγκληματούν. Ο κ. Αξιώτης φαίνεται να τους αθωώνει καθώς όπως τονίζει βλέπει τον λόγο του εγκλήματος, τον τρόπο που σκέφτονται ενώ συμπληρώνει πως «οι αναγνώστες μου φαίνεται να τους συμπαθούν».

Τέλος, στο ζήτημα του βιβλίου γενικότερα, ο κ. Αξιώτης είναι αισιόδοξος. «Γράφει ο κόσμος και αυτό σημαίνει πως έχει διαβάσει ή θα διαβάσει. Υπάρχουν πολλά και ποιοτικά βιβλία» και συμπληρώνει «το βιβλίο δεν στέρεψε»!

Το «Με χίλιους τρόμους γενναίος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη.