Δεύτερη στον κόσμο με 486 «γαλάζιες σημαίες» η Ελλάδα-18 στο ν. Καβάλας

Φέτος, η Ελλάδα κατείχε το 25% των νέων βραβευμένων ακτών, ενώ στη χώρα μας, πρώτος αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 71 σημαίες.

94

Με 486 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες από άποψη ποιότητας θαλάσσιων υδάτων και προσφοράς υπηρεσιών στους λουόμενους, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικός χειριστής του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια Σημαία». Μάλιστα, φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 25% των νέων βραβευμένων ακτών. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 71 σημαίες, ο νομός Χαλκιδικής. Η διεθνής επιτροπή βράβευσε φέτος 3.574 ακτές, 662 μαρίνες και 50 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο.

Η ετήσια αναγγελία των βραβευμένων με τη «Γαλάζια Σημαία» ακτών και μαρινών της χώρας μας πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις. Συγκεκριμένα, στη βραβευμένη παραλία του δήμου Γλυφάδας, πραγματοποιήθηκε το πρωί εκδήλωση εκπαιδευτικού χαρακτήρα με τη συμμετοχή περισσότερων από εκατό παιδιών και εκπαιδευτικών από τα σχολεία της περιοχής. Τα παιδιά συμμετείχαν σε διαδραστικά εργαστήρια και παρακολούθησαν ναυαγοσωστική επίδειξη.

Η δεύτερη φάση της εκδήλωσης, που περιλάμβανε και την ανακοίνωση των βραβευμένων ακτών και μαρινών, έγινε το απόγευμα στο Glyfada Golf Gardens, παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του τουρισμού.

Σημειώνεται ότι φέτος η «Γαλάζια Σημαία», το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές, μαρίνες και σκάφη αειφόρου τουρισμού, συμπληρώνει 30 χρόνια εφαρμογής στον κόσμο και στην Ελλάδα.

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987 σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σ’ αυτήν να είναι «εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Επιπλέον, πρέπει να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (25 για τις μαρίνες), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, δήμοι, ξενοδοχεία και κάμπινγκ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).
Ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, παραβρέθηκε στην εκδήλωση για τις βραβευμένες με “Γαλάζια Σημαία” ακτές και μαρίνες και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, λέγοντας:

“Η πιστοποιημένη ποιότητα των υδάτων κολύμβησης αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια της χώρας για βελτίωση και προώθηση του τουριστικού πακέτου που αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας. Η “Γαλάζια Σημαία” αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνές σύμβολο ποιότητας στον κόσμο που συμβάλλει τα μέγιστα στην κατάκτηση αυτού του στόχου. Ταυτόχρονα, η βελτίωση των παραμέτρων ποιότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος αποτελεί σημαντικό δείκτη παρακολούθησης και βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος και προστασίας της βιοποικιλότητας και της υγείας των κολυμβητών.

Εμείς, ως ΥΠΕΝ, μέσω της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων έχουμε υποχρέωση να παρακολουθούμε την ποιότητα των ακτών κολύμβησης μέσω του Μητρώου Ταυτοτήτων των υδάτων κολύμβησης, που υπολογίζονται σε περίπου 1400 ακτές σε όλη τη χώρα.

Η συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων είναι μια καλή πρακτική συνεργασίας της κεντρικής διοίκησης με μια ΜΚΟ. Δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία, να την εντείνουμε και εφόσον είναι δυνατό να την επεκτείνουμε με αντίστοιχες δράσεις”.

18 “γαλάζιες σημαίες” στο νομό Καβάλας

Ο ν. Καβάλας κατέχει 18 “γαλάζιες σημαίες” για 15 παραλίες. Συγκεκριμένα, οι “γαλάζιες” παραλίες είναι οι εξής:

Δήμος Παγγαίου:

Αμμόλοφοι, Νέα Ηρακλείτσα, Νέα Πέραμος, Σαρακίνα, Τούζλα, Ορφάνι

Δήμος Καβάλας:

Μπάτης, Τόσκα, Καλαμίτσα, Περιγιάλι

Δήμος Θάσου:

Μακρύαμμος

Χρυσή Αμμουδιά (2)

Πευκάρι (2)

Πρίνος δασύλλιο (2)

Δήμος Νέστου:

Αμμόγλωσσα Κεραμωτής