Χρήστος Καραγιαννίδης προς Δημήτρη Κυριαζίδη: Η βλακεία είναι αφοπλιστική- Ιδού τι κάνει η Κυβέρνηση για την Δράμα

Απαντήσεις στα όσα έχει δηλώσει ο βουλευτής Δράμας της Νέας δημοκρατίας, Δημήτρης Κυριαζίδης, έδωσε, σε συνέντευξη Τύπου, την Δευτέρα 4 Δεκέμβρη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης. Μάλιστα, στην αρχή της συνέντευξης,, με σκωπτικό ύφος, «αποδέχτηκε» το αίτημα του συναδέλφου του για παραίτηση του ιδίου από το βουλευτικό αξίωμα και του Χρήστου Σπίρτζη από τη θέση του υπουργού Υποδομών.

Αφορμή ήταν μια ερώτηση του νεοδημοκράτη βουλευτή για την οδική σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία οδό και τις απαντήσεις που έλαβε στη Βουλή από τον υπουργό. Ο κ. Καραγιαννίδης, εκτός των όσων αφορούν στις οδικές συνδέσεις, αναφέρθηκε και στα θέματα που σχετίζονται με τις φυλακές Νικηφόρου, τη συγχώνευση Τμημάτων του ΤΕΙ και τα όσα πήρε η Δράμα από το Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο.

Στην εισήγησή του, ο κ. Καραγιαννίδης είπε τα εξής:

«Έχω δηλώσει την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησα από τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει την παραίτηση του Χρήστου Σπίρτζη από τη θέση του υπουργού Υποδομών. Η βλακεία είναι αφοπλιστική, όμως, από πολλούς μπορεί να θεωρηθεί κι ως προτέρημα. Κατανοώ έναν πανικό που μπορεί να υπάρχει, γιατί η Νέα Δημοκρατία στη Δράμα αλληλοσφάζεται. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να αιτιολογήσει ανοίκειους χαρακτηρισμούς από ανθρώπους που καταδίκασαν το Νομό Δράμας σε πλήρη αφάνεια, που τον καταστρέψανε οικονομικά και κοινωνικά τα τελευταία 6-7 χρόνια. Κι έρχονται σήμερα σαν τιμητές των πάντων.

Αυτά ως απάντηση στον βουλευτή της ΝΔ που μας κατηγορεί για όλη την καταστροφή του Νομού. Είναι αυτός που ψήφισε μέτρα στην τριετία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τα οποία οδήγησαν την ανεργία στο Νομό από το 16% στο 37%! Καταστρέψανε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις με τις πολιτικές τους, οδήγησαν την αγροτική παραγωγή εκεί που την οδήγησαν, χρεώνοντας και φεσώνοντας τους αγρότες με διάφορα κόλπα, αφού τους είχαν τάξει προηγουμένως τον παράδεισο. Μη κάνοντας το παραμικρό έργο υποδομής, διώχνοντας και κλείνοντας δημόσιες Υπηρεσίες, κλείνοντας ΤΕΙ (εμείς ξανανοίξαμε το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου), συγχωνεύοντας το θεραπευτήριο και το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας με ιδρύματα της Καβάλας, της Ξάνθης και της Ροδόπης. Κι έρχονται σήμερα σαν τιμητές. Δεν θα ανεχτούμε περεταίρω υποβάθμιση του πολιτικού λόγου. Ο κ. Κυριαζίδης μπορεί να είναι αυτός που είναι, να χρησιμοποιεί τη γλώσσα που χρησιμοποιεί, που για πολλούς είναι ελαφρώς ακαταλαβίστικη, αλλά δεν θα ανεχτούμε προσβολές αυτού του τύπου. Και παραιτήσεις να ζητήσει από τον δικό του πολιτικό χώρο».

Δρόμοι με «ανώριμες» μελέτες

Όπως είπε ο κ. Καραγιαννίδης, «αφορμή της συνέντευξης Τύπου ήταν μια ερώτηση για τη σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία οδό. Όσοι διαβάσετε τα πρακτικά της Βουλής, θα μπορέσετε να καταλάβετε τι απαντά ο υπουργός, όσο μπόρεσε, γιατί δέχθηκε 16 διακοπές στη διάρκεια της τρίλεπτης ομιλίας του, από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Έχουμε το εξής δεδομένο: Υπάρχει εξασφαλισμένο ποσό για την ολοκλήρωση και ωρίμανση της μελέτης του τμήματος Δράμα-Μαυρολεύκη, που θα χρειαστεί λίγο περισσότερο από έναν χρόνο. Προχωράμε στην ολοκλήρωση των μελετών του τμήματος 30 χλμ. Μαυρολεύκη-Παλαιοκόμη, με ανάθεση σε τεχνικό σύμβουλο, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις με διαγωνισμούς. Οι μελέτες θα είναι έτοιμες το Φθινόπωρο του 2018, προσδοκώντας να γίνει η δημοπράτηση του έργου των 30 χλμ μέχρι το τέλος του 2018. Θα γίνει και μελέτη κόστους-οφέλους, που δεν θα έχει καμία επίπτωση στην ωρίμανση των μελετών, όμως θα αποτελέσει επιχείρημα για να επιδιώξουμε δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο υπουργός είπε στον βουλευτή, αλλά αυτός δεν το κατάλαβε, ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της σύνδεσης της Δράμας με την Αμφίπολη και ότι τα έργα θα ξεκινήσουν μέσα στο 2018.

Το δεύτερο που δεν κατάλαβε ο κ. Κυριαζίδης είναι ότι η σύνδεση Δράμας-Καβάλας έχει να αντιμετωπίσει σημαντικό ζήτημα, που θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα η επίλυσή του και αφορά στα τελευταία 2 χιλιόμετρα από τον Σταυρό Αμυγδαλεώνα μέχρι την Εγνατία στον Άγιο Σίλα. Δεν υπάρχει ούτε η πρόχειρη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) κι αυτό σημαίνει ότι αν δεν βρεθεί λύση, δεν μπορεί να προχωρήσει το έργο. Το Υπουργείο δεν είναι διατεθειμένο να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός δρόμου που δεν θα έχει αρχή τη Δράμα και τέλος τη σύνδεση με την Εγνατία στην Καβάλα. Θα προχωρήσουν οι προσπάθειες για τις ΜΠΕ κι όταν τελειώσουν, θα γίνουν κι οι μελέτες για τη σύνδεση. Έχοντας σίγουρη τη σύνδεση, ξεκίνησαν το έργο ανάποδα από τη Δράμα και τώρα συνάντησαν ένα πρόβλημα που καθυστερεί το έργο.

Το άλλο που δεν έδωσε σημασία ο βουλευτής είναι αυτό που είπε ο υπουργός για το γεγονός ότι τη μελέτη Δράμα-Αμφίπολη την έκαναν 3 διαφορετικοί φορείς, με 3 διαφορετικά σχέδια και η σημερινή Κυβέρνηση έπρεπε να την ολοκληρώσει, διότι ο καθένας είχε διαφορετικό αριθμό ρευμάτων κυκλοφορίας, με διαφορετικές διατομές του δρόμου. Αυτό παρέδωσαν.

Κι επίσης, ένα ερώτημα: Στο τμήμα Σέρρες-Παλαιοκόμη του Ε61 τί ακριβώς έκαναν η δική του και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις; Τίποτα! Είναι καλό να γίνει ο Ε61, όμως πρέπει να απολογηθούν αυτοί που τον οδήγησαν σε αδιέξοδο».

Φυλακές Νικηφόρου

Αναφερόμενος στο ανολοκλήρωτο έργο της κατασκευής των φυλακών στον Νικηφόρο, αφού σημείωσε ότι «οι ερωτήσεις στη Βουλή πέφτουν συνεχόμενες», γνωστοποίησε ότι «έχει παραδοθεί η μελέτη για το κτήριο που λείπει. Τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η κατασκευή του και το έργο προβλέπεται να παραδοθεί στις αρχές του 2019. Ταυτοχρόνως, μέσα στο 2018 θα γίνει κι ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στον οποίο περιλαμβάνονται και οι θέσεις για τη λειτουργία των φυλακών Νικηφόρου. Πιστεύουμε ότι  στις αρχές του 2019, με την παράδοση του κτηρίου και την πρόσληψη του προσωπικού θα μπορέσει να ξεκινήσει η λειτουργία των φυλακών». Κάλεσε, δε, τον κ. Κυριαζίδη «να απαντήσει για το τί ακριβώς κάνανε από το 2014, μετά από 13 χρόνια και 20 εκ. ευρώ, για ένα έργο που ξεκίνησε ταυτόχρονα με άλλες δύο φυλακές, εκ των οποίων η μία είναι σχεδόν σε πλήρη λειτουργία και η άλλη ξεκίνησε να λειτουργεί».

Συγχωνεύσεις στο ΤΕΙ μόνο με συναίνεση

Σχετικά με «τον μεγάλο θόρυβο που σηκώθηκε» για τις συγχωνεύσεις Τμημάτων του ΤΕΙ, είπε πως «καταλαβαίνουμε την αγωνία των φοιτητών. Έγιναν μεγάλα φάουλ με την απομάκρυνση του προέδρου του Τμήματος Οινολογίας, αλλά αυτό θα το κρίνει η εκπαιδευτική κοινότητα και οι αρμόδιοι φορείς, στους οποίους προσέφυγαν και οι φοιτητές και οι συνάδελφοί του. Περιμένουμε τις αποφάσεις των θεσμών για να πάρουμε θέση.

Όμως, είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία συγχώνευση τμημάτων αν δεν μπει από κάτω η υπογραφή του υπουργού Παιδείας. Ό,τι συζητείται είναι σε επίπεδο φημολογίας. Όπως αναφέραμε και σε ανακοίνωσή μας οι 12 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης, δεν θα γίνει καμία συγχώνευση, αν δεν συζητηθεί με την εκπαιδευτική κοινότητα, την τοπική κοινωνία και τους βουλευτές.

Απουσία Μαυρογιαλούρου από το Συνέδριο

Τέλος, απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται ότι ο Νομός Δράμας δεν πήρε τίποτα από το πρόσφατο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας, επισήμανε ότι «δεν πήγαμε σαν φτωχοί συγγενείς για να παρακαλέσουμε τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς: δώστε ό,τι προαιρείσθε σε εκατομμύρια. Αυτό το έργο το είδαμε στο παρελθόν με τους Μαυρογιαλούρους που εμφανίζονταν και έταζαν στους Δραμινούς εκατομμύρια για διάφορα πράγματα».

Στη συνέχεια απαρίθμησε τα όσα ανακοινώθηκαν και αφορούσαν στο Νομό Δράμας:

«Υπάρχουν τα εξής δεδομένα για τη Δράμα:

-Θα συνδεθεί με το φυσικό αέριο, με δίκτυα στον αστικό ιστό της πόλης.

-Πήρε 1,3 εκ. ευρώ για το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους για τα επόμενα 4 χρόνια, ποσό που δεν πήρε ποτέ από τότε που έγινε διεθνές.

-Πήρε πρόγραμμα 2,3 εκ. ευρώ για την κατασκευή ομβροδεξαμενών, που θα είναι λύση μεγάλης πνοής για την αξιοποίηση των βοσκήσιμων γαιών των κτηνοτρόφων.

-Πήρε την κατασκευή του σταθμού βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Δοξάτου, αποσοβώντας το σχετικό πρόστιμο.

-Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης κι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσαν για το 2018 πρόγραμμα 2 δισ. ευρώ, στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν και οι Δήμοι του Νομού, εφόσον έχουν έτοιμες μελέτες για έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, αγροτικής οδοποιίας, αποκατάστασης ΧΑΔΑ και αντιπλημμυρικά έργα. Από τον Γενάρη θα ξεκινήσουν οι προσκλήσεις και οι Δήμοι θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν με ποσά που η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν τα είδε τα τελευταία 20-30 χρόνια.

Το δεύτερο κομμάτι χρηματοδότησης αφορά σε παιδικές χαρές, καθώς και ποσό μέχρι 2 εκ. ευρώ για κάθε Δήμο, που θα επιλέξει να αξιοποιήσει ένα δημοτικό οίκημα για κοινωφελή σκοπό.

Γι΄ αυτό το λόγο, την επόμενη εβδομάδα, θα ζητήσω να συναντηθώ με τους 5 δημάρχους του Νομού».

Και κατέληξε, λέγοντας: «Να δεχτούμε κριτική για ό,τι δεν κάναμε κι όχι για αυτά που κάποιος φαντάζεται ό,τι δεν κάναμε».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης Τύπου του Χρήστου Καραγιαννίδη: