Χρ. Καραγιαννίδης: Οι απόψεις του Δ. Κυριαζίδη για το Διεθνές Πανεπιστήμιο είναι γραφικές

Κώστας Φιλίδης - Ως «κατεδαφιστική» χαρακτήρισε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης, την άποψη που εξέφρασε ο βουλευτής Δράμας της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Κυριαζίδης, για το Διεθνές Πανεπιστήμιο, του οποίου η ίδρυση βρίσκεται στα σκαριά και θα περιλάβει το ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας-Θράκης.

Σημειώνεται ότι το στέλεχος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πέρα από δηλώσεις του για κατάργηση του Διεθνούς Πανεπιστημίου όταν γίνει Κυβέρνηση το κόμμα του, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, ζητώντας να μάθει γιατί η συνένωση του ΤΕΙ ΑΜΘ δεν έγινε με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Όπως τόνισε ο κ. Καραγιαννίδης, μιλώντας στο “Κόκκινο Καβάλας”, «στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης έχουμε την ευτυχία και τη δυστυχία να έχουμε τρεις γραφικούς βουλευτές της ΝΔ, με γραφικότερο όλων τον Δημήτρη Κυριαζίδη. Δεν ήταν πάντα ο γραφικότερος, εξελίχθηκε με τον καιρό κι έχει αρχίσει να μπλέκεται και σε πράγματα που αφενός μεν δεν καταλαβαίνει, αφετέρου νομίζει ότι κάνει αντιπολίτευση σε σοβαρά ζητήματα. Δεν υπάρχει κανένας στην περιφέρεια, που να μπορεί να αποδείξει ότι είναι καλύτερα να έχουμε τρία τμήματα ΤΕΙ, από το να έχουμε δύο πανεπιστημιακές σχολές, των οποίων η έδρα θα είναι στη Δράμα. Ας βρεθεί κάποιος νοήμων άνθρωπος στη χώρα ολόκληρη, που να μπορέσει να πει ότι αυτό που πάει να γίνει είναι δυσμενέστερη εξέλιξη από αυτό που έχουμε σήμερα».

Θύμισε, δε, ότι «ο κ. Κυριαζίδης ψήφισε το κλείσιμο της Αρχιτεκτονικής Τοπίου, με το περιβόητο τότε σχέδιο Αρβανίτη, το οποίο Τμήμα το ξανάνοιξε και το επαναλειτούργησε η σημερινή Κυβέρνηση».

Προσπαθεί να προκαλέσει θόρυβο

Επισήμανε ότι «επί ένα χρόνο έχει πραγματοποιηθεί μια μεγάλη προσπάθεια, με ευρύτατο διάλογο, ο οποίος έφτασε ακόμη και μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια, όπως αυτό της Δράμας. Υπήρξε ομάδα πανεπιστημιακών που συνεδρίασε επί όλο αυτό το διάστημα και κατέληξε σε ένα πόρισμα. Τώρα, ο κ. Κυριαζίδης εμφανίζεται σαν ο καλύτερος γνώστης των πραγμάτων και ζητά να σταματήσει αυτή η προσπάθεια και να γίνει συνένωση του ΤΕΙ ΑΜΘ με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ο άνθρωπος είναι εκτός τόπου και χρόνου. Είναι βαθειά πελαγωμένος γιατί έχει στο ψηφοδέλτιο σοβαρότατους ανταγωνιστές και δεν βλέπει ότι το πολιτικό μέλλον του θα είναι καλό, και προσπαθεί με διάφορα καραγκιοζιλίκια να κινήσει θόρυβο γύρω από το όνομά του. Εξ’ άλλου, και μέσα στην Ολομέλεια της Βουλής, είναι ο γραφικός της αίθουσας. Όπως καταλαβαίνετε, δεν ασχολείται με τα θέματα με σοβαρότητα κι επιχειρήματα, αλλά πετάει ένα πυροτέχνημα».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «οι τρεις πρυτάνεις, σε κοινή ανακοίνωσή τους, λένε ότι τίποτα δεν έγινε πρόχειρα ή βιαστικά, ενώ το Δημοκρίτειο δεν μπήκε ποτέ σ’ αυτή τη συζήτηση, δεν θέλησε ποτέ να συμβάλλει , δεν συμμετείχε ποτέ στον διάλογο. Από την άλλη, ο κ. Κυριαζίδης δεν πάει καν να ρωτήσει τους καθηγητές του ΤΕΙ στην Δράμα, δεν τους συμβουλεύεται. Είναι… μοναδικός παντογνώστης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως για τα περισσότερα πράγματα».

Βαρεθήκαμε να ακούμε ότι θα καταργήσουν

Αναφερόμενος σε όσα προβλέπονται για το Διεθνές Πανεπιστήμιο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «είναι ένα βήμα που ανοίγει την προοπτική της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης για τη Δράμα, με όρους πανεπιστημιακούς κι όχι ψηφοθηρικούς, όπως έγινε στο παρελθόν». Κι έφερε ως παράδειγμα το τμήμα Οινολογίας, «που τα εργαστήριά της είναι στην Καβάλα, διότι δεν δημιουργήθηκαν ποτέ στη Δράμα, κι οι φοιτητές κι οι γονείς τους διαβάζουν ότι περνούν στη Δράμα και καταλήγουν να σπουδάζουν στην Καβάλα».

Τέλος, συνεχίζοντας την κριτική του στη Νέα Δημοκρατία και τον Δραμινό βουλευτή της, είπε πως «ο κ. Κυριαζίδης ονειρεύεται ότι η Κυβέρνησή του που δεν θα έρθει ποτέ θα το αλλάξει. Όμως, οι δύο πανεπιστημιακές σχολές Δασολογίας και Οινολογίας-Βιοτεχνολογίας θα μας δώσουν την ευκαιρία, στη συνέχεια, να γίνει κι ένα ερευνητικό κέντρο. Για πρώτη φορά μπαίνει μια σοβαρή βάση δημιουργίας πανεπιστημιακών σχολών στη Δράμα κι εμφανίζεται ένας γραφικός τύπος και λέει ότι θα το καταργήσει. Ο κόσμος ας κρίνει τη σοβαρότητά του, όταν κανείς στο Νομό Δράμας δεν έχει μιλήσει αρνητικά».

Απαντώντας σε ερώτηση αν η ΝΔ έχει πάρει θέση στο θέμα, είπε πως «δεν έχει τοποθετηθεί και, προφανώς, όταν έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή θα υπάρξει διάλογος στις σχετικές Επιτροπές και στην Ολομέλεια. Πρέπει να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος και κριτική που να συνεισφέρουν στο να βελτιωθεί η πρόταση. Όχι να γίνεται αυτό το κατεδαφιστικό “εμείς θα το καταργήσουμε όταν θα έρθουμε”. Βαρεθήκαμε να ακούμε αυτά που θα καταργήσουν όταν έρθουν στην Κυβέρνηση».

Ακολουθεί η συνέντευξη του Χρήστου Καραγιαννίδη στην εκπομπή των Ευριπίδη Ταρασίδη-Κώστα Φιλίδη «Καβάλα στο Κόκκινο»: