Χοροθέατρο στο εγκαταλελειμμένο κολυμβητήριο της Καβάλας

4η Εβδομάδα Αρχιτεκτονικής Καβάλας/ SaLtaTor Physical Dance Group Τετάρτη 4 Οκτωβρίουστις 20.30/ Παλιό Κολυμβητήριο

Στο πλαίσιο της 4η Εβδομάδας Αρχιτεκτονικής, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Καβάλας διοργανώνει την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου μία πολυσυλλεκτική perfomance στο παλιό κολυμβητήριο Καβάλας. Η παράσταση φέρει τον τίτλο Construct και θα παρουσιαστεί από την ομάδα SaLtaTor Physical Dance Group.

Πληροφορίες

Τίτλος : Construct
Παραγωγή :Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Καβάλας/ SaLtaTor Physical Dance Group
Χορογραφία-Performer: Γιάννης Καρούνης (Giannis Karounis)
Μουσική-Music live performing: Στέφανος Φίλος (Synama Synama)
Εικαστικός Χώρος-Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Καραθάνου (Maria Karathanou)

Στοιχεία του δρώμενου

Ο άνθρωπος: Το έργο Construct αναδεικνύει την αέναη προσπάθεια του ανθρώπου να κατασκευάζει και να συντηρεί, σε αντίθεση με την φύση που διαβρώνει και ανακυκλώνει με τεράστια ευκολία και δύναμη. Το έργο αποκαλύπτει μία αναγκαστική προσαρμογή του ανθρώπου για συνεργασία με την φύση μετά από πολλές μάχες και απογοητεύσεις αιώνων. Δείχνει οι απαντήσεις να έχουν δοθεί. Αυτό που απομένει είναι να τεθούν τα ερωτήματα.

Πώς τα κατάφερε το είδος μας στη μάχη για την κυριαρχία; Πώς βρέθηκαν οι τροφοσυλλέκτες πρόγονοί μας να στήνουν πόλεις και βασίλεια; Πώς φτάσαμε να πιστεύουμε σε θεούς, σε έθνη και σε ανθρώπινα δικαιώματα; Να εμπιστευόμαστε χρήματα, νόμους και βιβλία; Να υποδουλωνόμαστε σε γραφειοκρατίες, χρονοδιαγράμματα και καταναλωτικά μοντέλα; Και πώς θα είναι ο κόσμος μας στις χιλιετίες που θα έρθουν;

Γιατί μπόρεσαν οι άνθρωποι να συγκεντρωθούν σε εκπληκτικά μεγάλους πληθυσμούς, ενώ οι ομάδες πρωτευόντων δεν ξεπερνούν τα εκατόν πενήντα άτομα; Το ταλέντο μας στο κουτσομπολιό μας επιτρέπει να συγκεντρωνόμαστε σε δίκτυα, σε κοινωνίες που θα ήταν υπερβολικά μεγάλες για προσωπικές σχέσεις ανάμεσα σε όλα τα μέλη τους. Οι φαντασιακές πραγματικότητες που διαμορφώνουμε και αποδεχόμαστε –όπως το χρήμα, η εκκλησία, οι Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης– μας κρατάνε σε τάξη.

O άνθρωπος, ως δημιουργός, τόσο στον τομέα του υλικού, οσο και του πνευματικού πολιτισμού αποτελεί ένα ζήτημα που παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά τον 5ο π.X. αιώνα. Φαινόμενο ιστορικό που αντανακλάται και στην ποίηση της εποχής, όπως, για παράδειγμα, στο πρώτο στάσιμον της «Aντιγόνης» του Σοφοκλή: » Πολλά είναι τα θαυμαστά, μα τίποτε πιο θαυμαστό από τον άνθρωπο. »

Ο άνθρωπος ως κατασκευαστής, αποτελεί μια κεντρική κατηγορία στην αρχαία ελληνική ανθρωπολογική θεώρηση, η οποία αποδίδει μιαν ισόρροπη σημασία στη διφυή ανθρώπινη φύση: την ικανότητα δηλαδή του ανθρώπου να παράγει πνευματικά αλλά και υλικά αγαθά.

Το έργο Construct στο χώρο: Το έργο θα δημιουργηθεί στα πλαίσια της 4ης Εβδομάδας Αρχιτεκτονικής από 3 καλλιτέχνες που προέρχονται από 3 διαφορετικά πεδία τέχνης. Μουσική-Εικαστικά-Χορό. Επιλέγουν για αρχή της έρευνάς τους ένα εγκαταλελειμμένο κολυμβητήριο στην Καβάλα και θα το συμπεριλάβουν στην δράση σαν έναν σκηνικό χώρο που πρωταγωνιστεί στο ευρύτερο περιβάλλον.

Οι δημιουργοί, επιχειρούν να δώσουν ζωή σε εγκαταλελειμμένους χώρους όπου κάποτε ο ίδιος ο άνθρωπος κατασκεύασε και εγκατέλειψε. Όλες αυτές τις επιλογές-ανάγκες έρχεται να διορθώσει η φύση άμεσα, και να εντάξει, την αδράνεια σε ένα καινούργιο περιβάλλον μετάλλαξης κτιρίων, που η εικόνα τους, τις περισσότερες φορές είναι ελκυστική και πολλές φορές μας γοητεύει. Πρόκειται για κτίσματα στα οποία ναυλώθηκαν όνειρα και ελπίδες για καλύτερο μέλλον. Μεταφέρουν στο κουφάρι τους συναισθήματα και λειτουργίες ανθρώπων που έζησαν και εργάστηκαν στα κτίσματα αυτά. Τέλος αντηχούν την αποτυχία της επιλογής από τον άνθρωπο για την παραμονή τους στο χρόνο και το χώρο.

Το σχήμα (Τετράγωνο- Παραλληλόγραμμο)-Σκηνηκός Χώρος: Η απλότητα του σχήματος του Τετραγώνου- Παραλληλόγραμμο και παράλληλα η δομική του αξία και ο συμβολισμός του είναι η κεντρική ιδέα των δημιουργών που επιχειρούν να καταγράψουν τα στάδια της δόμησης και της προσπάθειας του ανθρώπου για προσαρμογή της φύσης στις ανάγκες του. Η Μαρία Καραθάνου (εικαστικός) θα αποδώσει ευρηματικά με τον σκηνικό της χώρο την ανάγκη του ανθρώπου για δόμηση σε όλα τα επίπεδα πέρα από συνθήκες και εποχές.

Η μουσική:Η μουσική παίζει και αυτή πρωταρχικό ρόλο όπως ο σκηνικός χώρος και η κινησιολογία.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο performer Γιάννης Καρούνης συνομιλεί με τον μουσικό Στέφανο Φίλο, ο οποίος βρίσκεται ζωντανά επί σκηνής, σηματοδοτώντας κατά κάποιον τρόπο το χρόνο, που κυλά ασταμάτητα σαν ένα ποτάμι, που παρασύρει τις πράξεις και τα συναισθήματα. Σαν να ξεπλένει τα απομεινάρια του πολιτισμού μας, συμμαχώντας με τον πλανήτη στον επαναπροσδιορισμό της λειτουργίας του ανθρώπου.

Πληροφορίες για τους καλλιτέχνες

Γιάννης Καρούνης 

Ο Γιάννης Καρούνης είναι performer, χορογράφος και δάσκαλος σύγχρονου χορού. Σπούδασε χορό στο Jacob’s Pillow Dance School (Βοστώνη), στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Επαγγελματικής Σχολής Χορού «Νίκης Κονταξάκη». Τα τελευταία χρόνια έχει συνεργαστεί με τους: Γεωργία Σαγρή (Dynamis Project), documenta 14 (Athens – Kassel, Γερμανία – 2017), Rafika Chawishe (Εθνικό Θέατρο Νορβηγίας – «Ibsen Festival» – 2016), Biennale Αθήνας (2016 – 2017), Marina Abramović Institute (MAI), Ίδρυμα NEON, Off Europa Festival (Leipzig – Dresden, Γερμανία – 2017), Echo Echo Dance Festival (Ιρλανδία – 2016), Εθνική Λυρική Σκηνή, Hellenic Dance Company, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού στο Γκάζι, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Κορέα – Σεούλ, XVII Festival International de Danza Contemporanea (Μεξικό), Φεστιβάλ Αθηνών, ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, Mέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Μουσείο Μπενάκη, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών κ.α. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας χορού Saltator (www.Saltator.gr), του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Χορού – Athens Video Dance Project και της ιστοσελίδας Dancetheater.gr. Επίσης είναι ιδρυτικό μέλος του Σωματείου Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού και μέλος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων. Έχει διδάξει χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, στο studio Cumana, στο Dance Cultural Centre, στον Κινητήρα, στο studio 14η Μέρα, στο studio Κινούμε, στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών (Action 1 – 2007) και (Action 1 – 2008) κ.α.

Στέφανος Φίλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976, ξεκίνησε 8 ετών μαθήματα κλασσικού και παραδοσιακού βιολιού. Αποφοίτησε από το Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο της Παλλήνης το 1994 και είναι τελειόφοιτος στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Αθηνών καθώς και πτυχιούχος του Ειδικού Αρμονίας. Από το 1995 δουλεύει ως μουσικός συνθέτης, ενορχηστρωτής, ερμηνευτής και ενίοτε ως ηθοποιός με παρα πολλες συνεργασίες και εμφανίσεις στον χώρο της ελληνικής παραδοσιακής, σύγχρονης/experimental & world crossover σκηνής. Από το 2013 συμμετέχει ως μουσικός στην παράσταση σύγχρονου χορού, τσίρκου »Ali / Nous Sommes Pareils…» των δημιουργών Ali & Hedi Thabet Brussels, Belgium και παραγωγής Cie Mpta, Lyon, Γαλλία, περιοδεύοντας με αυτήν έως σήμερα, παγκοσμίως. Από το 2007 είναι ιδρυτικό μέλος του folk/electronica group EleKtroBalKana. Από το 2012 συνεργάζεται με το group Alcalica (Βερολίνο/Μυτιλήνη). Συνεργασίες στο θέατρο και τον σύγχρονο χορό εντός κι εκτός Ελλάδας: Ομάδα Πολιτιστ. Ομιλ. Φοιτ. Παν. Αθ. «Δρυς» 1998-2002, Εθνικό Θέατρο, Αθήνα 2003, 2005, 2006, Κρατικό Θέατρο Βορ. Ελλάδος 2002, Εθν. Θέατρο Βελγίου 2013, 2014, 2015, Κέντρο Grotowski (Wroclaw, Πολωνία) 2003, Τσιριτσάντσουλες , ομάδα σύγχρονου χορού Saltator 2013, Κέντρο Παραστατικών Τεχνών «ΜΙΤΟΣ» (Λεμεσός, Πάφος, Wroclaw, Πολωνία) 2007, 2016.Συνεργαζόμενος με τους σκηνοθέτες Κ. Τσιάνο, Σ. Χατζάκη, Δ. Αβδελιώδη, Μ. Μουζάκη, Κίττυ Αρσένη κ.α.

Μαρία Καραθάνου 

Σπούδασε ζωγραφική, γλυπτική και σκηνογραφία στην Α.Σ.Κ.Τ. και στο Πολυτεχνείο Κρήτης – Σχολή Καλών Τεχνών και Σύγχρονης Τεχνολογίας με καθηγητές τους Χ.Μπότσογλου, Γ. Ζιάκα και Γ. Μαρκαντωνάκη. Έχει υπάρξει μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: Ψηφιακές Μορφές Τέχνης της Α.Σ.Κ.Τ. και υπότροφος του Ι.Κ.Υ. στον τομέα της γλυπτικής με επιβλέποντα τον κ. Γ. Χουλιαρά. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συνεργαστεί με φορείς, μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς. Έχει συμμετάσχει στις πολιτιστικές Ολυμπιάδες του 2004 στην Αθήνα, και του 2008 στο Πεκίνο. Καθώς και στις Βiennale της Ευρώπης και της Μεσογείου το 2003 και το 2005. Κύριο χαρακτηριστικό της δουλειάς της είναι οι εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας σε δημόσιους και θεατρικούς χώρους. Έχει εργαστεί ως σκηνογράφος/ ενδυματολόγος και art director, σε περισσότερες από 80 παραγωγές στο σινεμά και το θέατρο. Έργα της φιλοξενούνται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.