«Με χίλιους τρόμους γενναίος», του Διαμαντή Αξιώτη

Το κείμενο αναδημοσιεύεται από το bookia.gr με την άδεια της Ευδοκίας Φανερωμένου που επιμελήθηκε του ρεπορτάζ

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 8.00 ο ιδιαίτερος φυσιογνωμικά  και ιστορικά φορτισμένος χώρος του Ιμαρέτ, κατάμεστος από ανθρώπους που αγαπούν τη Λογοτεχνία και την Τέχνη γενικότερα, φιλοξένησε γενναιότητα και τρόμους  σε μία ατμόσφαιρα γιορτής. Γιορτής, γιατί η Καβάλα αγαπά τον πιστό της λογοτέχνη, Διαμαντή Αξιώτη και το εκφράζει πληθωρικά. Ο Αξιώτης άλλωστε έχει «κακομάθει» τους αναγνώστες του με τους πρωτότυπους τίτλους των πονημάτων του.

Σε μία εκδήλωση πολυτροπική, με εμπνευσμένη σκηνοθεσία και πρωτότυπη μουσική επένδυση από τον νεαρό μαθητή, συνθέτη και βιολονίστα Αντώνη Τζιβένη συναντήθηκαν σκέψεις και αποκαλύψεις, ενώ κονταροχτυπήθηκαν γενναία τρόμοι ηρώων του συγγραφέα μέσω της ερμηνείας των ηθοποιών Άννας Μαρίας Βασιλέκα και Παύλου Σταυρόπουλου.

Η κυρία Ζωή Αρμάγου και ένα κείμενο δημοσιευμένο μόλις την ίδια μέρα της εκδήλωσης στην εφημερίδα των συντακτών, με επιμέλεια του Μισέλ Φάις, διαβάστηκε εισαγωγικά από τον ίδιο τον Αξιώτη και ξετύλιξε το κόκκινο χαλί της εκδήλωσης. Όπως αναφέρει ο Μισέλ Φάις, «ο Καβαλιώτης πεζογράφος και ποιητής, αλλά και μελετητής της λογοτεχνικής παράδοσης του γενέθλιου τόπου του, ανακαλεί και τακτοποιεί αυτοβιβλιογραφικές μνήμες. Βιβλία, διαδρομές, εποχές. Κατά βάθος όμως μνημονεύει και επιστρέφει στον πρώτο άνθρωπο, τη σχεδόν μυθική και μυθιστορηματική κυρία Ζωή Αρμάγου, αυτήν που τον τροφοδοτούσε βιβλία, αυτήν που του μετέδωσε το πάθος της ανάγνωσης».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια η κυρία Β. Καρποζήλου, Γενική Γραμματέας του Σ.Φ.Γ.Τ. Καβάλας, που παρουσίασε συνολικά την  λογοτεχνική παρουσία και εργογραφία του συγγραφέα καθώς και την μακροχρόνια παρουσία του στο χώρο του Πολιτισμού και των Τεχνών και των Γραμμάτων, ενώ τη συλλογή των διηγημάτων παρουσίασαν  εν είδει «συνομιλίας» ο γιατρός Βασίλης Τσίμας, η εκπαιδευτικός Χαρούλα Γαϊτανά, ο ίδιος ο συγγραφέας και οι ανωτέρω αναφερθέντες ηθοποιοί υπό την εναρμονισμένη συνοδεία του βιολιού του Αντώνη Τζιβένη.

Ο φόβος από τη ματιά ενός άντρα (Βασίλη Τσίμα), μιας γυναίκας (Χαρούλας Γαϊτανά), ο συγγραφέας, οι ήρωες, η μουσική. Το φαινόμενο της πεταλούδας, ο τρόμος, τα βασικά χαρακτηριστικά της γραφής του Αξιώτη, όπως αναδύονται στα 19 του διηγήματα (ο έρωτας, ο θάνατος, η ταυτότητα, η υπέρβαση ορίων, το όνειρο, το παραμύθι, το αρχέγονο κακό και η λύτρωση), ο τίτλος, το εξώφυλλο, οι «νησίδες» αρχαίας ιστορίας στο έργο του Αξιώτη, η τριβή του με την εγκληματολογία και την εγκληματογένεση και ο προβληματισμός αν τελικά ο φόβος έχει φύλο υπήρξαν κάποιοι από τους σταθμούς της σκέψης των ομιλητών.

Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε και το υπό έκδοση νέο μυθιστόρημα (το πέμπτο κατά σειρά) του Διαμαντή Αξιώτη, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2017.

Η αγάπη του κοινού για τον «δικό του» λογοτέχνη διαχύθηκε σε ένα θερμό χειροκρότημα, που επιβεβαίωσε την ιδιαίτερα τιμητική θέση  που κρατούν οι Καβαλιώτες για τον Διαμαντή Αξιώτη.

Άλλωστε στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πολλοί, φίλοι παλιοί και νέοι, άνθρωποι του Πνεύματος, της Τέχνης και του Πολιτισμού. Ανάμεσά τους  οι συγγραφείς και ποιητές Κοσμάς Χαρπαντίδης, Γεωργία Τριανταφυλλίδου, Μαρία Φαρμάκη, ο πρώην Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Παπουτσής, ο πρώην βουλευτής και υφυπουργός Οικονομικών Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος, ο γιατρός και επί χρόνια δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Τραϊφόρος,  ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας Ιούλιος Παπαδόπουλος, ο διακεκριμένος μουσικός και συνθέτης Γιάννης Κανάκης, ο ζωγράφος και υπεύθυνος του εικαστικού τμήματος του Σ.Φ.Γ.Τ.  Διαμαντής Σταγγίδης, η Σταυρούλα Γκουλούση, πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Μουσείου Καβάλας, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί και άνθρωποι με δημιουργική παρουσία χρόνων στην πόλη.

Μια βραδιά ιδιαίτερη που αποζημίωσε τους παρευρισκόμενους και έκλεισε με μια βεβαιότητα: ο Διαμαντής Αξιώτης παραμένει πάντα ενεργός, άχρονος και δημιουργικός, επιφυλάσσοντας αναγνωστικές εκπλήξεις για τους αναγνώστες του!

Καλοτάξιδο!

(Ευχαριστούμε την Ευδοκία Φανερωμένου και το Bookia.gr για την άδεια αναδημοσίευσης)