Άρης Βέρρος: Στις 26 Μαϊου να γίνουμε η ΑΛΛΑΓΗ

Με παλμό, νεολαία, αισιοδοξία, μήνυμα προοδευτικής συσπείρωσης και ένα εορταστικό κλείσιμο με το Bella Ciao πραγματοποιήθηκε η προεκλογική συγκέντρωση της Συμπαράταξης Πολιτών

Ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας, Άρης Βέρρος έστειλε μήνυμα σε πολλές πλευρές αναφερόμενος στο μοντέλο διοίκησης που θα εφαρμοστεί αν εκλεγεί δήμαρχος κάποιος απ’ τους αντιπάλους του. Έκανε λόγω για την αντιμετώπιση του κινδύνου του φασισμού και τόνισε ότι η Συμπαράταξη Πολιτών είναι η μόνη δύναμη που υψώνει το ανάστημα της στη Χρυσή Αυγή. Αναφέρθηκε στις προτεραιότητες για την επόμενη μέρα του Δήμου Καβάλας και έστειλε μήνυμα αλλαγής στους δημότες.

Η ομιλία του Άρης Βέρρου:

Φίλοι και φίλες,

σας ευχαριστώ γι’ αυτή τη μεγαλειώδη συμμετοχή σας, που στέλνει μήνυμα νίκης, ελπίδας, ΑΛΛΑΓΗΣ! Είναι η καλύτερη δημοσκόπηση, το καλύτερο ποντάρισμα, η καλύτερη απάντηση στους ψιθυριστές.

Το 2010 είχαμε προβλέψει ότι η εποχή που έρχεται θα είναι δύσκολη για το λαό μας, ότι η οικονομική κρίση θα διαρκέσει πολύ και ότι θα ζήσουμε νέες καταστάσεις, πρωτόγνωρες. Σήμερα, τολμάμε μία ακόμα πρόβλεψη: η απλή αναλογική και ο νέος νόμος, ο ΚλεισθένηςΙ, θα αλλάξουν μία για πάντα την αυτοδιοίκηση. Θα τερματίσουν το δημαρχοκεντρικό μοντέλο, την αδιαφάνεια, θα μειώσουν την απόσταση μεταξύ των δημοτών και των θεσμικών οργάνων, θα τονώσουν τη δημοκρατία.

Κοιτώντας τα προγράμματα της Συμπαράταξης Πολιτών όλα αυτά τα χρόνια επιβεβαιώνεται ότι οι στόχοι που θέσαμε για έναν καλύτερο Δήμο Καβάλας παραμένουν επίκαιροι. Καθημερινότητα, διαχείριση απορριμμάτων, αδέσποτα, νέα γενιά, κυκλοφοριακό, πράσινο είναι μερικοί μόνο από τους τομείς που οι διοικήσεις του Δήμου Καβάλας έμειναν στάσιμες.

Η στασιμότητα αυτή καθώς και τα χρόνια της κρίσης  οδήγησαν τα παιδιά μας έφυγαν είτε για το εξωτερικό είτε για τα μεγαλά αστικά κέντρα της χώρας. Έφυγαν, αλλά η ψυχή τους είναι πάντα εδώ. Περιμένουν και ο Δήμος να τους δώσει την ευκαιρία να ζήσουν και πάλι στον τόπο που μεγάλωσαν, ερωτεύτηκαν, πάλεψαν και πόνεσαν.

Όπως και οι νέοι και οι νέες που έμειναν εδώ. Που παλεύουν να ζήσουν μία αξιοπρεπή ζωή, μία όμορφη ζωή στον τόπο που αγαπούν. Να μπορούν να δουλέψουν, να διασκεδάσουν, να εκφραστούν, να ακουστούν, να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Που θέλουν να σταματήσουν να βλέπουν τους φίλους τους να φεύγουν και να γυρνούν μόνο για τις γιορτές και το καλοκαίρι.

Πολλοί από αυτούς τους νέους άνθρωπους αλλά και μεγαλύτεροι, που μέχρι χθες δεν ήταν μέλη της Συμπαράταξης Πολιτών όλα αυτά τα χρόνια-και κυρίως τους τελευταίους μήνες- μου είπαν πως θέλουν να βοηθήσουν, να αγωνιστούν μαζί μας, να εκτεθούν για πρώτη φορά γιατί έβλεπαν ότι «δεν πάει άλλο». Και να είναι εδώ, είμαστε όλοι μαζί εδώ σε αυτό το ταξίδι για την αλλαγή.

Ξεκινώντας λοιπόν αυτό το όμορφο προεκλογικό ταξίδι-γιατί το άλλο ταξίδι, αυτό της αυτοδιοίκησης, κράτα εδώ και δέκα χρόνια για τη Συμπαράταξη Πολιτών- θέσαμε ως στόχο να βάλουμε μπροστά τον ΑΝΘΡΩΠΟ. Να φτιάξουμε ένα ψηφοδέλτιο με ποιότητα. Γιατί δεν αρκεί μόνο το πρόγραμμά μας, το οποίο είναι πλήρες, κοστολογημένο και καλύπτει όλους τους τομείς. Πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλοι άνθρωποι για να το υλοποιήσουν.

Τι καταφέραμε; Να έχουμε το πιο νεανικό ψηφοδέλτιο στο Δήμο Καβάλας. Με το 40% περίπου να είναι άνθρωποι που ανήκουν στη νέα γενιά! Πρόκειται φυσικά για επίτευγμα καθώς αν είναι μία φορά δύσκολο να πείσεις τους νέους να ψηφίσουν, είναι χίλιες φορές δυσκολότερο να τους πείσεις να συμμετέχουν στη διαμόρφωση της πολιτικής.

Καταφέραμε ακόμη να εκπροσωπούνται τα δύο φύλα ισόποσα.

Να έχουμε ένα ψηφοδέλτιο ανανεωμένο κατά μεγάλο ποσοστό καθώς το 60% των υποψηφίων μας συμμετέχουν σε αυτοδιοικητικές εκλογές για πρώτη φορά, παρά το γεγονός ότι ο καθένας και η καθεμία είναι ενεργός πολίτης, δραστήριοι, ενταγμένοι σε συλλόγους, κινήματα, συνδικάτα, φορείς. Είναι μέλη της κοινωνίας των πολιτών.

Πετύχαμε να συμμετέχουν άνθρωποι από το χώρο της οικολογίας, τον τομέα της υγείας, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, άνθρωποι του νομικού κόσμου, άνθρωποι του μεροκάματου, φιλόζωοι, φεμινίστριες, άνθρωποι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, πολίτες που στάθηκαν αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες, μετανάστες πρώτης γενιάς, υπερασπιστές των δικαιωμάτων των Ανθρώπων με Αναπηρία, άνθρωποι της αγοράς.

Γιατί εμείς βάζουμε πρώτα απ’ όλα τον άνθρωπο. Και πάνω σ’ αυτή τη βάση θα χτίσουμε.

Φίλες και φίλοι,

το κεντρικό μας σύνθημα είναι το «Είσαι η ΑΛΛΑΓΗ-Γίνε η ΑΛΛΑΓΗ».

Για εμάς ΑΛΛΑΓΗ δεν σημαίνει απλώς να αλλάξουμε την πλατεία Ελευθερίας, να ασφαλτοστρώσουμε τους δρόμους, να κόψουμε περισσότερα χόρτα, πράγματα σημαντικά, αλλά για ένα Δήμο που σέβεται τους πολίτες του, αυτονότητα.

Για εμάς ΑΛΛΑΓΗ σημαίνει διαφορετική νοοτροπία.

Σημαίνει να μπορεί ο δημότης να εκφράζεται και να ακούγεται.

Να βρίσκει το δημαρχείο ανοιχτό για να πει το παράπονο και την πρόταση του και να υπάρχει ανταπόκριση.

Να έχει λόγο για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στη γειτονιά του.

ΑΛΛΑΓΗ σημαίνει ότι αφήνουμε πίσω το δημαρχοκεντρικό σύστημα και περνάμε σε μια εποχή δημοκρατικότερης λειτουργίας του Δήμου μας.

ΑΛΛΑΓΗ σημαίνει ότι και οι νέοι και οι νέες έχουν κυριάρχο ρόλο στο παρόν και το μέλλον του τόπου.

Ότι δεν θα υπάρχουν εξαρτήσεις από μικρά και μεγάλα συμφέροντα.

Ότι δεν θα βολεύονται οι φίλοι και οι αυριανοί ψηφοφόροι του δημάρχου.

Ότι όλες οι διαδικασίες θα γίνονται με διαφάνεια.

ΑΛΛΑΓΗ σημαίνει ότι μαζί θα φτιάξουμε ένα Δήμο Καβάλας- πρότυπο δημοκρατίας, ανεκτικότητας, πολυφωνίας.

Ένα Δήμο πολύχρωμο, προοδευτικό, μοντέρνο, ευέλικτο, δυναμικό, τολμηρό.

Ένα Δήμο που να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών. Που να βάζει πρώτα τον άνθρωπο, τον κάθε άνθρωπο.

ΑΛΛΑΓΗ σημαίνει ότι ο Δήμος θα καλύπτει τις ανάγκες των πολλών και οχι των λίγων προνομιούχων.

Αν λοιπόν θέλετε ένα δήμαρχο πειθήνιο, ελεγχόμενο, που να ψάχνει συνεχώς δικαιολογίες για πράγματα που δεν έκανε, μην με ψηφίσετε!

Αν θέλετε ένα δήμαρχο που θα σας βάλει σε δουλειά, που αν δεν τον ψηφίσετε θα σας βγάλει από την δουλειά, τότε λυπάμαι αλλά χάσατε.

Αν θέλετε δήμαρχο κλεισμένο στο γραφείο του, μπερδεμένο από τις συμβουλές των συνεργατών του, εγκλωβισμένο στην κομματική πειθαρχία, μην με στηρίξετε.

Αν θέλετε ένα δήμαρχο που διαβάζει ό,τι του γράφουν οι συνεργάτες του, που έχει υπέρμετρο ΕΓΩ, που έχει όνειρο ζωής να καθήσει στο δημαρχικό θόκο, τότε δεν σας κάνω.

Αν θέλετε να στηρίξετε μία παράταξη που ο επικεφαλής της ανταλλάσσει δαχτυλίδια διαδοχής, τότε η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δεν είναι για εσάς.

Αν θέλετε ένα κατ’ επίφαση προοδευτισμό που δεν θα υψώνει το βλέμμα και δεν θα συγκρούεται με ακροδεξιές φωνές αλλά θα δέχεται να τους δίνει δημόσιο χώρο και δεν θα ‘χει πρόβλημα να καθίσει στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσει, τότε μην μας εμπιστευτείτε.

Τελικώς, αν θέλετε να διοικήσουν το Δήμο Καβάλας άνθρωποι που έχουν δοκιμαστεί και απέτυχαν, που έχουν διοικήσει και δεν τα κατάφεραν, που βρέθηκαν σε θέσεις ευθύνης και δεν μπόρεσαν, που εκπροσωπούν ένα παλιό, κουρασμένο πολιτικό προσωπικό, τότε έχετε άλλες, πολλές επιλογές.

Γιατί για εμάς η διοίκηση του Δήμου δεν είναι ούτε καρέκλα ούτε έπαθλο. Είναι ευθύνη και καθήκον.

Είναι στόχοι, πρόγραμμα, δουλειά, δημοκρατία, τόλμη.

Είναι οι άνθρωποι της Καβάλας, του Παλιού, της Νέας Καρβάλης, της Λεύκης, του Χαλκερού,του Ζυγού, του Νέου Ζυγού, των Κρηνίδων, του Αμυγδαλεώνα, των Κορυφών, του Κρυονερίου, της Λιμνιάς, του Βουνοχώριου, του Λυκόστομου, της Λυδία, της Παλιάς Καβάλας, του Πολύνερο, του Κρανοχώριου, του Πολυστύλου, του Δάτου, των Φιλίππων.

Είναι η στήριξη στους ελεύθερους επαγγελματίες που βλέπουν η φρίκη της κρίσης να αποτελεί σιγά σιγά παρελθόν αλλά εκείνοι να έχουν να αντιμετωπίσουν κακές υποδομές, δύσκολη πρόσβαση, μηδενικά κίνητρα.

Είναι η στόχευση ενός νέου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης με κοινωνική ανταποδοτικότητα με σκοπό να απαντά στις ανάγκες των εργαζομένων και των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων.

Είναι η προστασία του περιβάλλοντος, ο καθαρός αέρας, η προστασία της πανίδας και της χλωρίδας της περιοχής. Είναι η προστασία του δημόσιου χώρου.

Είναι η ανακούφιση των αδύναμων ομάδων, όχι απλά με ένα κατσικάκι το Πάσχα, αλλά με συνεχή παρουσία και κοινωνική προστασία του Δήμου, μακριά από τις λογικές φιλανθρωπίας.

Είναι η υπεράσπιση των κοινωνικών ομάδων που δέχονται τον κοινωνικό ρατσισμό.

Είναι η αξιοπρέπεια των ΑμεΑ και η προσπάθεια να νιώσουμε «όλοι διαφορετικοί και όλοι ίσοι».

Είναι οι νέοι και οι νέες που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους.

Είναι η εύρεση χώρου και τρόπου για να εκφραστούν οι καλλιτέχνες της περιοχής.

Είναι η ανάπτυξη φιλίας και συνεργασίας με τους γείτονες μας.

Είναι το ΔΗΠΕΘΕ, το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, τα  Φεστιβάλ Φιλίππων, Παπαϊωάννου και Cosmopolis.

Είναι ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, οι βραχογραφίες, ο προϊστορικός οικισμός της Ορθόπετρας, τα λατομεία της Σκαπτής Ύλης, ο χώρος της μάχης των Φιλίππων, η διαδρομή της αρχαίας Εγνατίας Οδού, το Βαπτιστήριο της Λυδίας και η διαδρομή του Αποστόλου Παύλου.

Είναι η συνοικία της Παναγίας, οι καπναποθήκες και το μουσείο καπνού.

Είναι η στήριξη των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των αλιείων, των μελισσοκόμων.

Είναι η μάχη απέναντι στο φασισμό και την ακροδεξιά που σηκώνει το κεφάλι σε όλη την Ευρώπη.

Είναι η φροντίδα των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας και η ουσιαστική τους θέση στην κοινωνία που φτιάχνουμε.

Είναι τελικώς η ικανοποίηση των αναγκών των πολλών. Ανδρών, γυναικών, Ελλήνων και αλλοδαπών, εργαζόμενων και ανέργων, εργατών και εμπόρων, νέων και μεγαλύτερων, ανθρώπων με αναπηρία, καλλιτεχνών, διανοούμενων, δασκάλων, μαθητών, επισκεπτών και μόνιμων κατοίκων.

Αυτό είναι ΑΛΛΑΓΗ! Αυτό ειναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ! Αυτό σημαίνει ΠΡΟΟΔΟΣ! Αυτός είναι ο Δήμος Καβάλας την επόμενη ημέρα με διοίκηση τη Συμπαράταξη Πολιτών.

Φίλες και φίλοι,

Στο σημείο αυτό θέλω να αναφερθώ ενδεικτικά σε μερικές από τις προτεραιότητες της Συμπαράταξης Πολιτών ως επόμενη διοίκηση του Δήμου Καβάλας.

Πρώτα και κύρια, το βάρος θα δοθεί στη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών και στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Γιατί μπορεί να έχουμε βγει από τα μνημόνια, αλλά τα σημάδια της κρίσης είναι ακόμα εδώ.

Σε ό,τι αφορά τα ανολοκλήρωτα έργα τα οποία θα βελτιώσουν την εικόνα του Δήμου θα πρέπει να σταθούμε στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να ενταχθεί οριστικά ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Να ολοκληρωθεί επιτέλους η Μεγάλη Λέσχη, να ολοκληρωθεί το έργο τη Δημοτικής Καπναποθήκης, το έργο ανακαίνισης του παραρτήματος προστασίας παιδιού και φυσικά η ανάπλαση της πλατείας Καπνεργάτη.

Η Συμπαράταξη Πολιτών βάζει ως προτεραιότητά της το έργο υδροδότησης των κοινοτήτων του πρώην Δήμου Φιλίππων από τις πηγές Κεφαλαρίου. Την ολοκλήρωση της διαχείρισης απορριμμάτων, ειδικά τώρα που από το 2020 θα επιβάλλονται βαριά πρόστιμα. Την αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων. Τη λειτουργία, επιτέλους, του δημοτικού φυτωρίου-θερμοκηπίου. Την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου αστικού σχεδιασμού παρεμβάσεων για τη συνοικία της Παναγίας. Την αξιοποίηση των καπναποθηκών και την αναβάθμιση των προσφυγικών οικισμών. Τη δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης. Την αξιοποίηση του «Διόνυσου». Τη δημιουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων.

Τέλος, ως επόμενη διοίκηση διεκδικούμε να αποδοθεί στο Δήμο Καβάλας η περιουσία που ανήκει στους δημότες του όπως τα πρώην στρατόπεδα Ασημακοπούλου και Κοτσάλου, το παραθαλάσσιο μέτωπο, το παλιό νοσοκομείο, τα παλιά δικαστήρια.

Φίλες και φίλοι,

φτάνοντας στο τέλος της προεκλογικής περιόδου, σας καλώ να θυμηθείτε ότι η ψήφος σας έχει δύναμη.

Σας καλώ να ψηφίσετε όχι εκείνον που κάνει τα περισσότερα βίντεο. Ούτε εκείνον που σχεδιάζει καλύτερα την πλατεία Ελευθερίας. Άλλωστε στις εκλογές δεν ψηφίζουμε ούτε για καλύτερο σκηνοθέτη, ούτε για καλύτερο αρχιτέκτονα, ούτε για καλύτερο μακετίστα! Ψηφίζουμε τους ανθρώπους που πιστεύουμε ότι μπορούν να αλλάξουν την καθημερινότητα μας.

Να αλλάξουν τις μέρες και τις νύχτες μας.

Να αποφασίσουν πόσο πράσινο θα έχει ο Δήμος, πόσοι θα είναι οι άστεγοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι νέες που φεύγουν.

Να αποφασίσουν πόσο καυσαέριο θα αναπνέουμε, πόσο θα πνιγόματε από τα φουγάρα, τι νερό θα πίνουμε.

Να νοιαστούν για τις ευάλωτες ομάδες, τους φτωχούς, τους αδύναμους, τους πρόσφυγες.

Να αποφασίσουν αν τα συμφέροντα θα μείνουν έξω από το δημαρχείο ή αν θα είναι εκείνα που θα βάζουν τη θεματολογία στα δημοτικά συμβούλια.

Σας καλώ λοιπόν, να στηρίξετε τη μόνη δύναμη που σταθερά βαδίζει εντός και εκτός του δημοτικού συμβουλίου τα τελευταία 10 χρόνια με γνώμονα τις ανάγκες των πολλών.

Τη μόνη δύναμη που ύψωσε το ανάστημα της στη Χρυσή Αυγή και υπερασπίστηκε την τιμή και την ιστορία αυτού του τόπου. Άλλωστε, μόλις σήμερα η δήμαρχος Καβάλας ανέφερε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι νιώθει τυχερή που μας έτυχε ο καλύτερος χρυσαυγίτης!

Τη μόνη δύναμη που μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τους νέους και τους μεγαλύτερους. Που μπορεί να τους ακούσει, να τους εμπνεύσει και να εμπνευστεί από αυτούς.

Τη μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί ένα Δήμο Καβάλας χωρίς εξυπηρετήσεις, ρουσφέτια, υπόγειες συμφωνίες.

Τη μόνη δύναμη που δεν λογαριάζει κανένα πολιτικό κόστος μπροστά στο συμφέρον των Καβαλιωτών.

Σας καλώ να δώσετε τη δύναμη στη Συμπαράταξη Πολιτών να ηγηθεί μίας πλατιάς προοδευτικής, δημοκρατικής συμμαχίας που θα βάλει τέλος στις παθογένειες του παρελθόντος. Που θα κάνει το Δήμο Καβάλας, πρότυπο!

Όλες και όλοι ΜΑΖΙ να ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ το Δήμο Καβάλας!

Σας καλώ να γίνετε η ΑΛΛΑΓΗ!

Αλλαγή για τα παιδιά μας, τους πατεράδες και τις μάνες μας. Τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Τον γείτονα μας.

Αλλαγή για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.

Αλλαγή στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πολιτική.

Αλλαγή για την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, τις ρίζες μας, το αύριο μας.

Αλλαγή για τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες.

Αλλαγή για το Δήμο μας, για τα χωριά μας, τις γειτονιές μας, τις συνοικίες, τα σοκάκια.

Αλλαγή για εμάς, για εσάς, για όλους!

Γιατί αυτός ο κόσμος που αλλάζει, μας μοιάζει!

Είστε ΑΛΛΑΓΗ και αρχής γενομένης από τις 26 Μαϊου μπορείτε να γίνετε η ΑΛΛΑΓΗ!