Άρης Βέρρος: Η όποια σύνθεση και στήριξη θα γίνει βάσει προγραμμάτων και όχι καρεκλών

Κώστας Φιλίδης – Το περίγραμμα της επόμενης ημέρας στον Δήμο Καβάλας, έδωσε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών, Άρης Βέρρος.

Έκρινε πως «το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό, διότι, ναι μεν κρατήσαμε τις δυνάμεις μας μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχοντας τρεις δημοτικούς συμβούλους, όμως, μειώθηκε αρκετά το ποσοστό μας, κι αυτό μάς προβληματίζει».

‘Όπως είπε, το επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεδριάσουν τα όργανα της παράταξης για να κάνει τον απολογισμό, όμως, «κατά την πρώτη εκτίμηση, κάναμε και αυτό που έπρεπε και αυτό που μπορούσαμε. Και, σε σύγκριση με το 2014, κάναμε περισσότερα». Δήλωσε, δε, ότι, παρά το αποτέλεσμα, «η Συμπαράταξη Πολιτών είναι μια παράταξη, που, την επομένη των εκλογών, δεν παραδίδει τα κλειδιά, αλλά συνεχίζει. Και διαβεβαιώνω τους πολίτες ότι θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις μάχες και εντός και εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου».

Φαινόταν…

Αναφερόμενος στην εκλογή του Θεόδωρου Μουριάδη εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι καλύτερη από την απερχόμενη. Σημείωσε, δε, ότι «φαινόταν ότι όποιος συνδυασμός βρισκόταν την δεύτερη Κυριακή απέναντι στην απερχόμενη διοίκηση, θα είχε μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές, διότι, κατά γενική ομολογία, στα 5 χρόνια της, η διοίκηση της κ. Τσανάκα δεν έκανε σημαντικά βήματα.

Δεν της δόθηκε δεύτερη ευκαιρία, που συμβαίνει συνήθως, διότι υστέρησε κατά πολύ».

Προβλήματα στις εφορευτικές επιτροπές

Όσον αφορά τις εκλογικές διαδικασίες, κατήγγειλε το γεγονός ότι δεν υπήρχαν εφορευτικές επιτροπές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα, και επέρριψε την ευθύνη στην κεντρική διοίκηση του Κράτους. Έφερε ως παραδείγματα το γεγονός ότι ψηφοδέλτια της παράταξής του, που ήταν για τον πρώην Δήμο Φιλίππων, μοιράζονταν στην πόλη της Καβάλας και το αντίθετο, καθώς και ότι κληρώθηκαν ως μέλη εφορευτικών επιτροπών 5 υποψήφιοι της παράταξής του, κάτι που δεν επιτρέπει ο νόμος.

Θα γίνουμε Αμερική;

Σχολιάζοντας την μεγάλη αποχή, είπε πως «αν δεν αλλάξει κάτι, στις επόμενες εκλογές θα γίνουμε σαν την Αμερική, που το 30% των ψηφοφόρων επιλέγει ποιος θα κυβερνήσει. Βεβαίως, το ποσοστό της αποχής είναι και λίγο πλασματικό, διότι μεγάλος αριθμός νέων έχει φύγει στο εξωτερικό και δεν μπορεί να έρθει να ψηφίσει». Πρόσθεσε, όμως, ότι «όσοι δεν συμμετέχουν κατ’ επιλογή, δεν δικαιούνται να γκρινιάζουν».

Δεν υπάρχει θέμα συνδιοίκησης

Για την επόμενη διοίκηση, που θα αναλάβει την 1η Σεπτέμβρη, τόνισε ότι «το δημαρχοκεντρικό σύστημα τελείωσε. Αναβαθμίζεται ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού δεν θα μπορεί να αποφασίζει μόνος του ο δήμαρχος με την παράταξή του. Έτσι, ουσιαστικά, το Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι το όργανο που θα παίρνει τις πολιτικές αποφάσεις. Θα παράγεται πολιτική, διότι η διοίκηση, για τα θέματα που θα εισηγείται, θα οφείλει να φέρνει τις εισηγήσεις στην ώρα τους, θα πρέπει να ενημερώνονται όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι κι όχι μόνον οι επικεφαλής, και δεν θα μπορούν να έρχονται εκτάκτως θέματα, δίχως να υπάρχει ουσιαστικός λόγος.

Έτσι, ο αυριανός δήμαρχος Θεόδωρος Μουριάδης θα ξέρει ότι αν δεν φέρνει προτάσεις προς όφελος των πολλών και που θα περιλαμβάνουν σοβαρά επιχειρήματα δεν θα περνάνε, διότι θα πρέπει να έχει τη στήριξη από 2 ή και 3 παρατάξεις».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει θέμα συνδιοίκησης. Θα υπάρχει διοίκηση Μουριάδη και αντιπολίτευση των υπολοίπων. Ο δήμαρχος οφείλει να έχει τακτικές επαφές με τους επικεφαλής, ώστε, όταν θα έρχονται εισηγήσεις για πολύ σοβαρά θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο, να μην υπάρχει αιφνιδιασμός και να έχει λάβει υπόψιν τις απόψεις των επικεφαλής.

Η όποια σύνθεση και στήριξη θα γίνει βάσει προγραμμάτων και όχι καρεκλών, κι ό,τι και να γίνει θα συναποφασιστεί στην ολομέλεια της Συμπαράταξης Πολιτών. Άλλωστε, οι πολίτες μάς έδωσαν το ρόλο της αντιπολίτευσης, δηλαδή της κριτικής στάσης απέναντι στη διοίκηση».