Απάντηση του Γ. Βασιλειάδη σχετικά με την κατάσταση του Δημοτικού Σταδίου Δράμας

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ,, Χρήστος Καραγιαννίδης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με τα προβλήματα στις υποδομές του Δημοτικού Σταδίου της Δράμας.

Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται σε δύο πεδία: α) στον ελαστικό τάπητα και β) στις κερκίδες, προβλήματα που θέτουν τεράστια εμπόδια στην ομαλή διεξαγωγή των προπονήσεων των Δραμινών αθλητών και αθλητριών.

Η ανάγκη να επαναλειτουργήσει το Δημοτικό Στάδιο Δράμας και ως χώρος προπόνησης αλλά και ως χώρος αθλητικών αγώνων είναι πλέον απαραίτητη όσο ποτέ. Η συνέργεια της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κατάθεση μελετών προς το αρμόδιο υπουργείο θα δώσει πνοή όχι μόνο στον αθλητικό χώρο αλλά και στους ανθρώπους που εμπλέκονται στην αθλητική ζωή του τόπου μας.

Η ερώτηση συζητήθηκε σήμερα με τον αρμόδιο Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τόνισα ότι με το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» οι Δήμοι μπορούν να καταθέσουν μελέτες για κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεών τους. Παράλληλα, ανέδειξα την περίπτωση του Δημοτικού Σταδίου ως ένα έργο που χρήζει ιδιαίτερης φροντίδας, λόγω των εκτεταμένων φθορών του, η αποκατάσταση των οποίων μπορεί να υπερβαίνει τον ανώτατο επιτρεπτό προϋπολογισμό του προγράμματος.

Στην απάντησή του ο Υφυπουργός  Αθλητισμού δήλωσε καταρχήν τη θετική του διάθεση για την πλήρη αποκατάσταση των φθορών και την επέκταση των υποδομών του Δημοτικού Σταδίου. Έθεσε όμως ως απαραίτητη προϋπόθεση την κατάθεση των απαραίτητων μελετών από τον Δήμο Δράμας. Ο κ. Βασιλειάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χρηματοδότηση για μια τέτοια εκτεταμένη παρέμβαση μπορεί να γίνει και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ή από νέα –ειδικά σχεδιασμένα– χρηματοδοτικά εργαλεία, αφού με το πρόγραμμα Φιλόδημος έχουν καλυφθεί οι μικρότερες ανάγκες που δέσμευαν κονδύλια από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Καραγιαννίδη:

Σε εξαιρετικά κακή κατάσταση έχουν περιέλθει οι υποδομές του Δημοτικού Σταδίου Δράμας, θέτοντας τεράστια εμπόδια στην ομαλή διεξαγωγή των προπονήσεων των Δραμινών αθλητών και αθλητριών, με τα σημαντικότερα προβλήματα να εντοπίζονται σε δύο πεδία: α) στον ελαστικό τάπητα και β) στις κερκίδες.

Ο ελαστικός τάπητας του Σταδίου, λόγω της μεγάλης φθοράς που προέρχεται αφενός από την ελλιπή συντήρηση και αφετέρου από τις αρχικές κακοτεχνίες, δεν επιδέχεται επισκευής. Όπως επανειλημμένα έχει τονίσει με κάθε τρόπο ο Σύλλογος Κλασικού Αθλητισμού της πόλης μας, η αντικατάσταση με νέο τάπητα είναι επιβεβλημένη. 

Όσον αφορά στις κερκίδες του σταδίου, κατασκευασμένες εν έτει 1936, αυτές έχουν προ πολλού σωρεύσει μεγάλα προβλήματα και έχουν κριθεί ακατάλληλες, καθώς η χρήση τους συνεπάγεται μεγάλο κίνδυνο για την υγεία και την ίδια τη ζωή των αθλητών και των θεατών. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον οι κερκίδες είναι απομονωμένες από τους υπόλοιπους χώρους του σταδίου, ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν τις καθιστά λιγότερο επικίνδυνες και η ανακατασκευή τους κρίνεται κάτι παραπάνω από αναγκαία. Τα βήματα που έκανε η δημοτική αρχή στην σύνταξη μελετών, κατόπιν αιτήματος των ενδιαφερόμενων φορέων, είναι ανεπαρκή και η κατάσταση έχει βαλτώσει επί τουλάχιστον μία τριετία. 

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός,

  • Έχει υποβάλει ο Δήμος Δράμας κάποια μελέτη ή πρόταση για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υποδομές του σταδίου, δηλαδή οι κερκίδες και ο ελαστικός τάπητας, και αν ναι, σε ποιες ενέργειες έχουν προχωρήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες;
  • Ποια μέτρα ή λύσεις θα μπορούσε να προτείνει για την επίλυση των προαναφερθέντων σημαντικότατων προβλημάτων;

Η απάντηση του Γιώργου Βασιλειάδη:

Η φωτογραφία είναι από τον Πρωινό Τύπο Δράμας