Αντ. Τζανακόπουλος: Κανείς δεν λέει ποια είναι τα δύσκολα σημεία της Συμφωνίας και πώς θα τα αμβλύνουμε

Ευριπίδης Ταρασίδης- Η στροφή της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών δείχνει την υποκριτική της στάση όλο το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με τον αν. καθηγητή Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Αντώνη Τζανακόπουλο, ο οποίος μίλησε στο Κόκκινο Καβάλας για τις θέσεις που διατυπώνουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σχετικά με τις σχέσεις της χώρας με τη Βόρεια Μακεδονία

Ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι ήταν αναμενόμενη η στροφή της ΝΔ, σε σχέση με τη Συμφωνία, συμπληρώνοντας ότι «από την αρχή γνωρίζαμε ότι η στάση της είναι υποκριτική και το απέδειξε ξεκάθαρα με τον τρόπο που πολιτεύτηκε» καθώς, όπως τόνισε «προσπαθούσαν να βρουν επιχειρήματα εναντίον της Συμφωνίας, που ήταν τραβηγμένα από τα μαλλιά και δεν ευσταθούσαν τεχνικά και πολιτικά». Μάλιστα, επανέλαβε τη θέση του ότι πολλά στελέχη της ΝΔ χειροκροτούσαν από μέσα τους τη Συμφωνία.

Γνωρίζει για τα εμπορικά σήματα και τα ΠΟΠ- ΠΓΕ ο κ. Βαρβιτσιώτης-Αν όχι, έχουμε σοβαρό πρόβλημα

Στη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σημείωσε η κυβέρνηση μπορεί να δουλέψει σε δύο πεδία: Πρώτον για τις επιχειρήσεις και τα προϊόντα της Μακεδονίας ώστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να κατοχυρωθεί η αυθεντικότητα τους και δεύτερον όσον αφορά τα θέματα αλυτρωτισμού να σταλεί σαφές μήνυμα ότι βρισκόμαστε σε διαρκή διαδικασία παρακολούθησης και της εξέλιξης των προβλέψεων της συμφωνίας αλλά και όταν ανοίξει η ευρωπαϊκή πορεία του βόρειου γείτονα η Ελλάδα σε κάθε στάδιο θα είναι εκεί να παρακολουθεί, γιατί η χώρα μας θέλει να προχωρήσουν τα δυτικά Βαλκάνια στην Ευρώπη, αλλά χωρίς εκπτώσεις σε θέματα αλυτρωτισμού και κράτους δικαίου».

Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα της Μακεδονίας, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «πρέπει να διακρίνουμε δύο πράγματα. Το ένα αφορά τα εμπορικά σήματα και τις εμπορικές ονομασίες. Το άλλο τα ΠΟΠ και ΠΓΕ. Το να λέμε γενικώς ότι κινδυνεύουν εμπορικά σήματα χωρίς κανένα άλλο σχόλιο, είναι απλά ψέμα.

Η Συμφωνία προβλέπει τα εξής: σε ό,τι αφορά τα εμπορικά σήματα αυτά ρυθμίζονται πάντα και σε κάθε χώρα από το εθνικό δίκαιο. Υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις, όπως η Σύμβαση της Μαρδίτης για το πώς γίνεται η διεθνής κατοχύρωση. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει τίποτα σ’ αυτά. Παραμένει το ίδιο καθεστώς. Το μόνο που προβλέπει η Συμφωνία είναι ότι θα δημιουργηθεί μία επιτροπή από εμπειρογνώμονες, με τη βοήθεια της ΕΕ και του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης, η οποία θα προσπαθήσει να βρει κοινά αποδεκτές λύσεις. Δηλαδή, η κάθε μεριά θα κάνει με βάση το εθνικό δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες, όπως γινόταν πάντα».

Επίσης, σχετικά με τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ σημείωσε ότι κατοχυρώνονται με βάση το δίκαιο της ΕΕ. Συμπλήρωσε πως δεν μπορούν να αναφέρονται σε όνομα χώρας, παρά μόνο σε γεωγραφική περιοχή «και ως γνωστόν γεωγραφική περιοχή «Μακεδονία»  έχει μόνο η Ελλάδα, άρα η Βόρεια Μακεδονία δεν μπορεί να τα κατοχυρώσει αυτά». Μάλιστα, είπε ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης τα γνωρίζει αυτά » απλά προσπαθεί να δείξει στους διάφορους μακεδονομάχους ότι η Συμφωνία έχει προβλήματα. Αν δεν τα ξέρει, έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα».

Δεν μας λέει κάποιος ούτε ποια είναι τα δύσκολα σημεία της Συμφωνίας, ούτε πώς θα τα αμβλύνουμε

Τέλος, σχολιάζοντας τις ενστάσεις της ΝΔ σε σημεία της Συμφωνίας, τα οποία, όπως σημειώνουν στελέχη της, θα προσπαθήσουν να αμβλύνουν, ο αν. καθηγητής της Οξφόρδης ξεκαθάρισε ότι είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι «σε διαρκή παρακολούθηση της Συμφωνίας, όπως πρέπει να κάνουμε σε κάθε συμφωνία», συμπληρώνοντας ότι «δεν μας λέει κάποιος ούτε ποια είναι τα δύσκολα σημεία της Συμφωνίας, ούτε πώς θα τα αμβλύνουμε. Λένε γενικότητες που δεν έχουν κάποια βάση«.

Προσπαθώντας να εξηγήσει τη στάση της κυβέρνησης, έκανε μία αναδρομή στις κινήσεις Καραμανλή μετά το Βουκουρέστι όταν «η ΝΔ  είχε ξεχάσει την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 και δεν ασχολιόταν με αυτή» υπενθυμίζοντας ότι  «είχε βγει ο Κ. Καραμανλής, για εσωτερική κατανάλωση, μετά το Βουκουρέστι, να πει ότι άσκησε βέτο, πράγμα που δεν είχε κάνει. Δηλαδή, ολόκληρη η ΝΔ, ως τότε κυβέρνηση, κατάφερε να κάνουν αυτή την καταστροφική πολιτική, που μας οδήγησε στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, επειδή είχαν «ξεχάσει» ότι υπήρχε η ενδιάμεση συμφωνία, η οποία όριζε ότι δεν μπορούν να βάλουν βέτο. Και επειδή έγιναν όλα αυτά, έρχονται σήμερα να πουν ότι πρέπει να επιβλέπουμε τη συμφωνία. Ποια συμφωνία δεν χρειάζεται επίβλεψη; Είναι προφάσεις εν αμαρτίες».

Ακούστε τη συνέντευξη του Αντώνη Τζανακόπουλου στην εκπομπή Καβάλα στο Κόκκινο (καθημερινά 10-12 π.μ.):