Ανδρέας Νεφελούδης: Πρόθεση του Μητσοτάκη να ξαναδιαλύσει το ΣΕΠΕ για να στηρίξει την μαύρη εργασία

Κώστας Φιλίδης - Την συνάντηση στην Κω του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τοπικό ξενοδόχο και η αποδοχή Των όσων είπε περί υποχρεωτικής επταήμερης εργασίας και αποτροπής των ελέγχων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, σχολίασε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης.

Όπως τόνισε, στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι τόσο η εφαρμογή της επταήμερης εργασίας, όσο και η διάλυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), όπως είχε πράξει (για το δεύτερο) κατά την περίοδο που ήταν υπουργός.

«Απεκάλυψε πλήρως όλη την προσπάθεια συγκάλυψης που προσπάθησε να γίνει από τη ΝΔ, όταν είπε το σαφές για το επταήμερο εργασίας», είπε το κυβερνητικό στέλεχος και συμπλήρωσε: «Τότε έπεσαν επάνω μας ο κ. Βρούτσης κι άλλοι για να πουν ότι δεν εννοεί αυτό, αλλά την επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων. Παραμύθια! Αυτή είναι θεσμοθετημένη προ πολλού. Αποκαλύφθηκε πλήρως το τι εννοούσε. Απλώς, πήρε πάσα από έναν ανάλγητο επιχειρηματία. Τρομάρα μας, δεν είναι έτσι οι επιχειρηματίες. Δεν είναι να καθόμαστε να κάνουμε πολιτικές συσκέψεις και οι δούλοι να δουλεύουν 7 μέρες, επειδή έτσι γουστάρουμε, χωρίς την “σπάθα του ελέγχου”. Καταλαβαίνετε για τι ζούγκλα θέλει να φέρει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είπε, επίσης, ότι θα πέσει σαν οδοστρωτήρας επάνω σε κάθε εμπόδιο. Υπονοεί το ΣΕΠΕ, το οποίο θα το διαλύσει, όπως το διέλυσε την περίοδο που ήταν υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης και κατάργησε 209 θέσεις εργασίας. Προφανώς για να μην υπάρχουν έλεγχοι, διότι τέτοιους ανάλγητους επιχειρηματίες τους βολεύει η απόλυτη αυθαιρεσία, ώστε να μην υπάρχει καμία διαδικασία ελέγχου.

Αισθάνομαι μεγάλη χαρά για τα στελέχη του ΣΕΠΕ που φτιάξαμε, που είναι φόβητρο γι’ αυτούς τους τύπους, που το παίζουν επιχειρηματίες. Ζούμε σε μια κοινωνία που πρέπει να έχει κανόνες κι αρχές. Δεν γίνεται να ζούμε σε μια κοινωνία που πρέπει, κατά τον κ. Μητσοτάκη, να επικρατούν οι πιο δυνατοί».

Ούτε μισή ώρα απλήρωτης εργασίας

Θύμισε ότι στην πρόσφατη παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κατά την οποία, τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο κι η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μίλησαν για τη μεγάλη μείωση της μαύρης εργασίας. «”Ούτε μισή ώρα απλήρωτης εργασίας”, αυτός είναι ο βασικός στόχος μας και δεν καταλαβαίνω κάποιους μάγκες που θέλουν να κερδοσκοπούν και να είναι οι εργαζόμενοι ανασφάλιστοι και απλήρωτοι, κι αυτό να νομιμοποιείται από τον οδοστρωτήρα, που θα σαρώσει κάθε εμπόδιο, το οποίο προκαλεί προβλήματα με τη σπάθα των ελέγχων», υπογράμμισε ο κ. Νεφελούδης. Χαρακτήρισε, δε, αυτές τις απόψεις «της απόλυτης ανοησίας, που είναι επικίνδυνες για την αγορά εργασίας. Θέλει να επαναφέρει ό,τι έκαναν προηγουμένως. Θα έπρεπε ο ίδιος ως μελλοντικός -τρομάρα μας- πρωθυπουργός, να πει ότι απαγορεύεται να τα συζητάμε αυτά τα πράγματα, διότι είτε είσαι αριστερός είτε δεξιός, θέλεις μια κοινωνία που να ορίζεται από κανόνες».

Ακολουθεί η συνέντευξη του Ανδρέα Νεφελούδη στην εκπομπή των Ευριπίδη Ταρασίδη-Κώστα Φιλίδη «Καβάλα στο Κόκκινο»: