Αναβολή για τον Φεβρουάριο πήρε η υπόθεση των διμήνων στο δήμο Παγγαίου

H διοίκηση Αναστασιάδη είχε ζητήσει την πρόσληψη 110 ατόμων με 5μηνη και 8μηνη σύμβαση, όμως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ενέκρινε μόνον 14, κι έτσι προχώρησε σε προσλήψεις δίμηνης διάρκειας

Όπως αναμενόταν, αναβλήθηκε για τις 20 Φεβρουαρίου η δίκη των 56, που κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος. Συγκεκριμένα,  Στο Τριμελές Εφετείο πλημμελημάτων παραπέμφθηκαν 56 κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος κατά συναυτουργία και κατ εξακολούθηση (περίπτωση διμήνων).

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Απρίλη του 2016, όταν ο κ. Ξουλόγης κατήγγειλε την διοίκηση του Φίλιππου Αναστασιάδη ότι προσέλαβε προσωπικό δίμηνης διάρκειας, δίχως να συντρέχουν οι λόγοι της κατεπείγουσας πρόσληψης, που ορίζει ο σχετικός νόμος. Ο επιθεωρητής του ΑΣΕΠ, ύστερα από υπόμνημα της νυν διοίκησης του Δήμου, προχώρησε την έρευνα και στις προσλήψεις διμηνιτών κατά τη διάρκεια των ετών 2011-2014, όταν δήμαρχος ήταν ο κ. Ξουλόγης. Θεωρώντας ότι οι προσλήψεις έγιναν παρανόμως, ο επιθεωρητής, με έκθεσή του, ζητά εξηγήσεις από τους δημοτικούς συμβούλους (περί τους 60) των δύο δημαρχιακών θητειών, και, μάλιστα, ζητά τον καταλογισμό των χρημάτων που πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι, στους δημοτικούς συμβούλους που ψήφισαν τις αποφάσεις προσλήψεων.

Συνολικώς, πρόκειται για 10 αποφάσεις επί Ξουλόγη και 4 επί Αναστασιάδη, οι οποίες αφορούν σε 755 άτομα και το χρηματικό ποσό μπορεί να φτάνει και το 1,5 εκ. ευρώ! Επίσης, για τουλάχιστον 15 εξ αυτών, η δίμηνη σύμβαση παρατάθηκε για έναν χρόνο, με απόφαση της Κυβέρνησης, κι ως εκ τούτου, θεωρείται παράνομη κι αυτή η χρονική περίοδος, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να μην πιστώνεται ως χρόνος προϋπηρεσίας, που θα μπορούσε να τους οδηγήσει σε πιθανή πρόσληψη αορίστου χρόνου.

Ο δημοτικός σύμβουλος Παγγαίου, Θόδωρος Μπόνος, μίλησε στο ρ/σ 102,8 Στο Κόκκινο Καβάλας, και σημείωσε ότι η αναβολή ζητήθηκε από τους κατηγορούμενους καθώς αποδείχθηκε ότι δεν κλήθηκαν όλοι κατηγορούμενοι για τη σημερινή διαδικασία. Ο λόγος που επισπεύσθηκε ήταν ο φόβος παραγραφής. Όμως από τη στιγμή που στάλθηκε το κλητήριο θέσπισμα δεν μπορεί να υπάρξει παραγραφή, ακόμα και αν η υπόθεση πάρει και άλλη αναβολή.

Σύμφωνα με τον κ. Μπόνο, η περίπτωση των διμήνων δημιουργήθηκε από τις ανάγκες της κρίσης που επέβαλλαν τα μνημόνια, χαρακτηρίζοντας την «ελεημοσύνη» και τονίζοντας ότι η συνθήκη αυτή, δεν είναι καλή ούτε για τον δήμο, ούτε και για τους ανθρώπους που προσλαμβάνονται για δύο μήνες.

Ακούστε τη συνέντευξη του Θόδωρου Μπόνου στην εκπομπή Καβάλα Στο Κόκκινο: