Αναστασία Μιρλή: Ο Δήμος Νέστου θα ξαναπλημμυρίσει από το αντιπολιτευτικό μένος του Μέτιου

Κώστας Φιλίδης - Ο απερχόμενος περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος δεν δέχεται να υπογράψει την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο Δήμο Νέστου, παρά την σχετική θετική εισήγηση των αρμόδιων Υπηρεσιών της Κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων.

Αυτό κατήγγειλε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αναστασία Μιρλή, η οποία συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο «Πορεία με όραμα» του απερχόμενου δημάρχου Βαγγέλη Τσομπανόπουλου. Οι όποιοι ισχυρισμοί του κ. Μέτιου προσκρούουν στο προφανές της αντιπολιτευτικής διάθεσής του προς τον κ. Τσομπανόπουλο και της υποστήριξής του στον ομοϊδεάτη του υποψήφιο Σάββα Μιχαηλίδη.

Όπως επισήμανε η κ. Μιρλή, «δυστυχώς, το νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει στην κεντρική Κυβέρνηση να δώσει εντολή για παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, παρά μόνο, όπως ήδη έκανε, να προτρέψει την διοίκηση της Περιφέρειας να το πράξει εκείνη».

Η, δε, αντιπολίτευση; «Αυτή ποιεί τη νήσσα. Δεν υπάρχει καμία ανακοίνωσή της για το αν πρέπει να δοθεί παράταση. Δεν μπορεί να μη τους ενδιαφέρει η καταστροφή του τόπου τους, ότι άνθρωποι βρέθηκαν στον δρόμο, ότι αγρότες καταστράφηκαν. Το μόνο που έκανε η αντιπολίτευση ήταν να κατηγορήσει την διοίκηση του Δήμου γιατί δεν έχει δημοπρατήσει ακόμη τα έργα, όταν γνωρίζουν πολύ καλά τις χρονοβόρες διαδικασίες, αφού διοίκησαν τα προηγούμενα χρόνια. Κι αυτοί, όσα έργα έκαναν, τα εκτέλεσαν τη δεύτερη τετραετία, διότι κατά την πρώτη αντιμετώπισαν τα ίδια προβλήματα».

Ποιός θα πληρώσει νέες καταστροφές;

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «μια νέα πλημμύρα θα επιφέρει ολική καταστροφή, διότι η γη δεν έχει καταφέρει να ισορροπήσει. Σήμερα, με μικρότερες βροχοπτώσεις, βλέπουμε πλημμυρικά φαινόμενα. Ο κ. Μέτιος θα πρέπει να πάρει τις ευθύνες του, διότι αν πλημμυρίσουν αύριο τα χωράφια τί θα γίνει; Αν πλημμυρίσουν πάλι τα σπίτια θα τα πληρώσει ο ίδιος;

Ακόμη και τώρα να δημοπρατηθούν τα έργα, δεν πρόκειται καν να ξεκινήσουν μέχρι τις εκλογές. Όμως, κάποιοι έχουν τόσο αντιπολιτευτικό μένος που δεν τους ενδιαφέρει αν θα καταστραφούν τα πάντα, προκειμένου να κάνουν αντιπολίτευση.

Κι ενώ σε άλλες περιοχές ο κ. Μέτιος έχει δώσει παράταση, δεν δίνει στον Δήμο Νέστου».

Ευτυχώς για το ποτάμι, αλλά…

Τόνισε, τέλος ότι «ευτυχώς, λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού, η ΔΕΗ δεν στέρησε νερό από το ποτάμι. Είχαμε φτάσει να μετράμε με το σταγονόμετρο το νερό. Δεν άφηνε ούτε τις ποσότητες που ορίζουν οι περιβαλλοντικοί όροι κατασκευής και λειτουργίας των φραγμάτων». Όσο για τη μεταφορά απαραίτητων φερτών υλών, είπε πως «δεν υπάρχει ορμή στο ποτάμι για να μεταφέρει φερτές ύλες, με αποτέλεσμα να μαζεύονται σε διάφορα σημεία και να σχηματίζουν νησάκια. Αρχίζει σιγά-σιγά και κλείνει το δέλτα του Νέστου! Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα διάβρωσης, με αποτέλεσμα να υπάρχει θέμα και στις λιμνοθάλασσες για να διατηρηθούν και να έχουν την αλιευτική παραγωγή τους».

Ακολουθεί η συνέντευξη της Αναστασίας Μιρλή στην εκπομπή «Καβάλα στο Κόκκινο»: