Άλλον ένα μήνα «παρέα» με τις οσμές του βιολογικού, διότι άργησαν να εξοικονομήσουν χρήματα για ρότορες;

Κώστας Φιλίδης - Έχει περάσει σημαντικό χρονικό διάστημα που υπάρχει πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του σταθμού βιολογικού καθαρισμού στην Άσπρη Άμμο, με αποτέλεσμα, πέραν των άλλων, να κυκλοφορούν στον αέρα δυσάρεστες οσμές.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο «Κόκκινο Καβάλας» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καβάλας, Χαράλαμπος Κουφατζής, το σύστημα οξυγόνωσης του λύματος στη δεξαμενή καθαρισμού υπολειτουργεί, λόγω της βλάβης που έχουν υποστεί 6 ρότορες, οι οποίοι πρέπει να αντικατασταθούν.

Ο κ. Κουφατζής παραδέχθηκε ότι οι 6 ρότορες δεν υπέστησαν τώρα την βλάβη, όμως δικαιολόγησε τις προηγούμενες διοικήσεις της ΔΕΥΑΚ, λέγοντας πως δεν είχαν προχωρήσει στην αντικατάστασή του μηχανισμού, λόγω έλλειψης ταμειακών αποθεμάτων. Πρόβλημα το οποίο, όπως φαίνεται, ξεπεράστηκε, «εξοικονομήθηκαν κάποια χρήματα», όπως είπε, «κι έτσι τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε».  Βεβαίως, αναμένεται να δοθούν κι άλλες απαντήσεις επί του θέματος στην μεθαυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά την ενημέρωση και συζήτηση των θεμάτων που αφορούν συνολικώς στη ΔΕΥΑΚ.

Πάντως, ο πρόεδρος της επιχείρησης τόνισε ότι «από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, έδωσα εντολή να προχωρήσουν οι διαδικασίες αντικατάστασης των ροτόρων», προκαλώντας ερωτήματα για το γεγονός ότι αυτή η εντολή δεν δόθηκε έστω μια μέρα πριν από τον προηγούμενο πρόεδρο Νίκο Ξανθόπουλο.

Επίσης, σημείωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες έγκρισης της προμήθειας και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, ο οποίος υπολογίζεται να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες σε έναν μήνα, οπότε και θα απαλλαγούν οι κάτοικοι κι οι επισκέπτες από τις δυσάρεστες οσμές.

Προκειμένου, δε, να μειωθεί το πρόβλημα των οσμών, η ΔΕΥΑΚ κάλεσε ειδική εταιρεία που εφαρμόζει μέθοδο απόσμησης, όμως η ζέστη κι ο αέρας μειώνουν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

Τέλος, δήλωσε ότι αν και ο βιολογικός καθαρισμός των λυμάτων γίνεται με αργούς ρυθμούς, λόγω της έλλειψης των ροτόρων, δεν προκαλείται ρύπανση στο θαλάσσιο περιβάλλον από το επεξεργασμένο λύμα.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Χαράλαμπου Κουφατζή στην εκπομπή «Καβάλα στο Κόκκινο»: