Αλ.Μουστακίδης: Ε, όχι και τα κοτέτσια στην αδήλωτη περιουσία των κατοίκων των ορεινών χωριών

Ένα ιδιαίτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, κυρίως, των ορεινών χωριών κατέγραψε και κοινοποίησε ο πρόεδρος της Κοινότητας Κεχροκάμπου, Αλέξανδρος Μουστακίδης.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στο Κόκκινο Καβάλας, οι κάτοικοι της χώρας κλήθηκαν να δηλώσουν την αδήλωτη ακίνητη περιουσία τους, όμως τα σπίτια στα χωριά, σαν τον Κεχρόκαμπο δεν διαθέτουν ούτε αρχιτεκτονικά σχέδια. Η πρόθεση του κράτους είναι να καταγραφούν όλα τα κτίσματα και τα μη ηλεκτροδοτούμενα, μόνο που στα χωριά αυτά είναι κοτέτσια, στάβλοι κλπ. Έτσι, υπερήλικες, με την ελάχιστη αγροτική σύνταξη θα πρέπει να καταθέσουν σχέδια από μηχανικό και να πληρώσουν τέλη και φόρους. Ο πρόεδρος ζήτησε από τον υπουργό να αλλάξει την απόφασή του και γνωστοποιεί ότι το αίτημα έχει ήδη κατατεθεί κι από άλλους προέδρους Κοινοτήτων. Επίσης, δήλωσε ότι εντός των ημερών θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των προέδρων των ορεινών χωριών του Δήμου Νέστου για να αποφασιστούν κοινές ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση.

Επιστολή προς Θεοδωρικάκο και ΚΕΔΕ

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ, ο κ. Μουστακίδης αναφέρει τα εξής:

«Στα χωριά, από τη στιγμή που κατοικούν ελάχιστα άτομα, θα πρέπει να τα δίνουν κίνητρα κι όχι να τα φορολογούν, όπως γίνεται σε κάθε πόλη και περιοχή στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να συγκριθεί κανένα χωριό με καμία πόλη. Το κράτος, για να δώσει έσοδα στην κάθε Δημοτική Αρχή, έβγαλε μια νέα πλατφόρμα με την ονομασία Αδήλωτα Τετραγωνικά. Μέσα από την πλατφόρμα αυτή δηλώνεται κάθε τι που είναι ηλεκτροδοτούμενο και μη ηλεκτροδοτούμενο. Δηλώνεται το σπίτι μέχρι και το κοτέτσι, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα για το τι έχει στην κατοχή του ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας. Επίσης, πρέπει να δηλωθεί κάθε τι που είναι αυθαίρετο, πράγμα που στο γενικό σύνολο των χωριών συμβαίνει, γιατί τότε υπήρχε αυτό το καθεστώς. Όλα αυτά τα γνώριζε το Υπουργείο Εσωτερικών και σήμερα τί κάνει ο Υπουργός; Ξύπνησε ένα πρωί και ζητάει να δηλωθούν τα πάντα.

Ξέροντας ποια είναι η κατάσταση στα χωριά, ότι δεν υπάρχουν καν σχέδια σπιτιών, τολμά να δημιουργεί πρόβλημα στον κάθε ηλικιωμένο με το να βρει ξανά από την αρχή μηχανικούς για να μετρήσει το σπίτι του και ό,τι υπάρχει στην κατοχή του (κοτέτσι, στάβλος, κουζινάκι, κ.α).

Ρωτάει ο κύριος Υπουργός πώς θα το κάνει αυτό ο κάθε κάτοικος του χωριού, πώς θα βρει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει όλους αυτούς;

Προσωπικά πιστεύω ότι το εγχείρημα αυτό είναι λάθος, όταν γίνεται σε περιοχές που έχουν ελάχιστο πληθυσμό, περιοχές που είναι ακόμα ζωντανές ακόμα και αν αντιμετωπίζουν κάθε μέρα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Είναι λάθος γιατί δεν μπορεί ένα κράτος να θέλει να εισπράξει χρήματα από φτωχούς ηλικιωμένους ανθρώπους, ανθρώπους που είναι μόνο με μια μικρή αγροτική σύνταξη. Αυτό το μέτρο σίγουρα θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα χωριά για τους λόγους που προανέφερα.

Προβλήματα, όμως, δημιουργεί και στους Λογιστές, γιατί δεν έχουν την γνώση να συμπληρώσουν σωστά την απαιτούμενη φόρμα.

Ας κάνει το κράτος μετατροπή της πλατφόρμας και ας μην βάζει την κάθε περιοχή στο ίδιο σακί, γιατί αλλιώς είναι μια πόλη και αλλιώς είναι ένα χωριό που κάθε μέρα προσπαθεί να επιβιώσει με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Το έθεσα και προσωπικά στους Αρμόδιους ότι είναι λάθος που γίνεται αυτό και είναι επίσης μεγάλο λάθος που κάτι τέτοιο στήριξε η ΚΕΔΕ. Όλοι έχετε γνώση πως χτίστηκε το κάθε σπίτι και μάλιστα στο κάθε χωριό. Και τώρα, αντί να τους δώσετε κίνητρα όλους αυτούς που κατοικούν με τα τόσα προβλήματα, τους τιμωρείται με τον συγκεκριμένο νόμο. Τα χωριά τα προστατεύουμε, δεν τα αφανίζουμε με φόρους.

Πρέπει εδώ και τώρα ο Υπουργός Εσωτερικών και η ΚΕΔΕ να καταργήσουν αυτό το νόμο που έχει σκοπό να αφανίσουν κάθε χωριό της Ελλάδας. Περιμένω να πάρουν άμεσα θέση όλα τα στελέχη από κάθε κόμμα γιατί το πρόβλημα αγγίζει όλους.

Μην κυνηγάτε άλλο τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και τους ανθρώπους που έμειναν στα λιγοστά χωριά στην Ελλάδα».

Ακούστε τη συνέντευξη: