Ακροδεξιά ρητορική με φόντο το Επιμελητήριο Καβάλας

Του Ευριπίδη Ταρασίδη

Με την ιδιότητα του πρώην πρωθυπουργού προσκλήθηκε από το Επιμελητήριο Καβάλας, με αφορμή την 26η KavalaExpo, ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα ΜΜΕ. Ο κ. Σαμαράς δεν περιορίστηκε σε μία τυπική βόλτα στο «Απόστολος Μαρδύρης». Ούτε σε μία συνάντηση με τοπικά στελέχη του κόμματος. Ούτε, σε τελική ανάλυση, σε μία κομματική εκδήλωση. Μίλησε, ως καλεσμένος του κ. Μάρκου Δέμπα, σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου, για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις.

Αυτό από μόνο του δεν είναι μεμπτό. Στο κάτω κάτω της γραφής, ένας πρώην πρωθυπουργός έχει υποχρέωση να έχει άποψη για το πολιτικό γίγνεσθαι. Άλλωστε, ουδέποτε ο κ. Δέμπας δεν έκρυψε τη συμπάθεια του στη ΝΔ. Και αυτό δεν είναι μεμπτό.

Προβληματικό είναι το γεγονός ότι η ομιλία Σαμαρά, με φόντο το εορταστικό banner του Επιμελητηρίου Καβάλας, μετατράπηκε σε προεκλογική εκδήλωση της ΝΔ. Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος μάλλον ήρθε με την ιδιότητα του Μακεδονομάχου στην πόλη και με τις πλάτες του Επιμελητηρίου Καβάλας επιδόθηκε σε ένα ακροδεξιό κρεσέντο κατηγοριών, ξεδιπλώνοντας, καταχειροκροτούμενος από το κοινό, που στην πλειοψηφία του ήταν μέλη της ΝΔ, την στρατηγική του κόμματος του για το προσφυγικό, την οικονομία και το μακεδονικό. Υπενθυμίζεται ότι το Επιμελητήριο Καβάλας, με βάση το καταστατικό του, έχει στόχο την προστασία και ανάπτυξη του εμπορίου, της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας και των επαγγελμάτων στην περιφέρειά του. Και μόνον αυτόν.

Και αν ο κ. Δέμπας δεν γνώριζε από την αρχή το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Σαμαρά, θα έπρεπε να διασφαλίσει το κύρος του Επιμελητηρίου, καθώς η εκδήλωση του μετατράπηκε σε βήμα ακροδεξιού παραληρήματος. Θα ήταν μία καλή κίνηση από μέρους του να διαφωνήσει δημόσια, έστω και εκ των υστέρων, με το περιεχόμενο της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού. Δεν το έκανε.

Άραγε, συμφωνεί με τις πολιτικά ανάρμοστες αναφορές του Αντώνη Σαμαρά στους πρόσφυγες; Γνωρίζει ο κ. Δέμπας ότι, με φόντο το πανό του Επιμελητηρίου, ο πρώην πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «ορδές λαθρομεταναστών», χρησιμοποιούσε έναν όρο που, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου είναι αδόκιμος, υποτιμητικός και εξαλείφεται από  όλατα δημόσια έγγραφα; Συμφωνεί ο κ. Δέμπας με τις αλλοπρόσαλλες προσεγγίσεις για το Μακεδονικό του «Μακεδονομάχου» Σαμαρά (ο οποίος πρώτος το 1991 αναγνώρισε τη πΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»); Ήταν στόχος του να δώσει βήμα σε ακροδεξιές και μισαλλόδοξες απόψεις ή να ανοίξει μία συζήτηση για την μεταμνημονιακή ανάπτυξη του νομού; Δεν γνώριζε άραγε ότι ο εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο Novartis θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την συγκυρία, για να ξεδιπλώσει το αντικυβερνητικό του μένος μπροστά στο κομματικό του ακροατήριο;Αλήθεια, ποια σχέση έχει με την ανάπτυξη του τόπου το Μακεδονικό και το Προσφυγικό;

Πάντως και στο κομμάτι της οικονομίας, ο κ. Σαμαράς δεν φημίζεται για τις επιδόσεις του. Γνωρίζει ο κ. Δέμπας το ποσοστό ανεργίας επί κυβερνήσεως του προσκεκλημένου του; Της αποδόσεις των ομολόγων, τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων του Β’ μνημονίου, τις άμεσες ξένες επενδύσεις; Μπορεί να τα ξεχνά. Όπως θέλει να ξεχάσει και τις στιγμές που ήθελε να καεί το Μαξίμου.

Εν κατακλείδι, είναι αδιανόητο για έναν φορέα όπως το Επιμελητήριο να δίνει πατήματα σε πολιτικές κόντρες και μάλιστα τέτοιου είδους και ύφους. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο οποίος επισήμως δεν κάλεσε κανένα ΜΜΕ και δεν ανακοίνωσε πουθενά για τα της ομιλίας του κ. Σαμαρά, όφειλε να απαιτήσει από τον καλεσμένο του να μιλήσει για τις προοπτικές ανάπτυξης της πόλης, να καταθέσει τη δική του εμπειρία, να μιλήσει για τη δική του αντίληψη της διόγκωσης της οικονομίας, να προσφέρει στο δημόσιο διάλογο. Ο κ. Δέμπας ελέγχεται τόσο για την οργάνωση αυτής καθ’ εαυτής της εκδήλωσης, όσο και για τον πολιτικό που επέλεξε να αμαυρώσει μία γιορτή. Εκτός και αν τελικά ήταν μία εκδήλωση της ΝΟΔΕ Καβάλας. Τότε, ακόμα χειρότερα, ο κ. Δέμπας ελέγχεται για το banner που συντρόφευε τον κ. Σαμαρά καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του. Γιατί από γιορτή του Επιμελητηρίου εξελίχθηκε σε γιορτή της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ.

Εδώ η ομιλία του Αντ. Σαμαρά και η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Φωτογραφία: Eurokinissi