Ακραίο φαινόμενο προεκλογικής αντιπολιτευτικής σκοπιμότητας Μέτιου κατά Τσομπανόπουλου

Κώστας Φιλίδης - Η άρνηση του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου να εισηγηθεί θετικά την περεταίρω τρίμηνη παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο Δήμο Νέστου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων, ξεπεράστηκε με παρέμβαση της Κυβέρνησης, η οποία ενέκρινε –και μάλιστα εξάμηνη- παράταση!

Το γεγονός κατήγγειλε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», ο δήμαρχος Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, δηλώνοντας ότι η ενέργεια του περιφερειάρχη κρύβει σκοπιμότητες.

Όπως θύμισε, περιοχές του Δήμου Νέστου πλημμύρισαν στις 28 Ιούνη 2018, κι οι καταστροφές που προκλήθηκαν ήταν τόσες ώστε, για να αντιμετωπιστούν, ο Δήμος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που με παρατάσεις έφτασε μέχρι τις 28 Μάρτη 2019.

Τόνισε, δε, ότι «σ’ αυτό το διάστημα, καταφέραμε μέσα από το Υπουργείο (κι όχι από την Περιφέρεια ΑΜΘ) να πάρουμε χρηματοδοτήσεις για πολύ σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία θα θωρακίσουν τον Δήμο, μεταξύ αυτών αυτό και έργα για τα οποία είχαμε ώριμες μελέτες, όμως ο περιφερειάρχης δεν “άνοιξε” χρηματοδοτικά προγράμματα, ώστε να τα εντάξουμε. Υπόψιν ότι έχουμε μια Τεχνική Υπηρεσία, την οποία φρόντισε η προηγούμενη διοίκηση του Σάββα Μιχαηλίδη να την αποδεκατίσει. Παρόλα αυτά, είχαμε έτοιμες μελέτες και με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης πήραμε χρήματα από τα Υπουργεία κι έμενε η υλοποίηση των έργων. Όμως, με δύο υπαλλήλους και με τη γραφειοκρατία δεν καταφέραμε να αρχίσουμε να τα υλοποιούμε και χρειαζόμασταν ακόμη μια -τελευταία- τρίμηνη παράταση».

 

Ενώ ο Μέτιος κρυβόταν…

 

Και συνέχισε, λέγοντας: «Καταθέσαμε σχετική αίτηση στην Περιφέρεια πριν από 10 ημέρες. Μαζί με τον αντιδήμαρχό μου πήγαμε στον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, από τον οποίο πήραμε προφορική διαβεβαίωση για ικανοποίηση του αιτήματος. Όμως, την Πέμπτη, που ήταν η τελευταία ημέρα, επειδή δεν είχα νεότερα, τον έψαχνα από το πρωί μέχρι το μεσημέρι κι ήταν αδύνατο ένας δήμαρχος, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, να επικοινωνήσει με τον περιφερειάρχη. Κρυβόταν, με αποτέλεσμα να είμαι σε απόγνωση, διότι τελείωνε η προθεσμία και, πιθανώς, να επιστρέφονταν τα χρήματα.

Γύρω στις 2:30 το μεσημέρι, όταν πλέον είχε λήξει η προθεσμία, εδέησε να μου τηλεφωνήσει ο κ. Μέτιος, για μου δηλώσει ότι δεν θα εισηγηθεί θετικά στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να πάρω παράταση, γιατί θεωρεί ότι είναι προεκλογική περίοδος. Δηλαδή για μικροπολιτικά παιχνίδια! Ξέρω ότι υπάρχει παρασκήνιο κι ότι πιέστηκε, αλλά είναι ντροπή να περιπαίζει έναν δήμαρχο μέχρι την τελευταία στιγμή.  Θα μπορούσε να το πει δυο μέρες πριν. Τελικώς, έστειλε έγγραφο, όπως απαιτήσαμε, στο οποίο κατέγραφε την αρνητική εισήγησή του».

 

…η Κυβέρνηση δήλωσε παρούσα

 

Η επόμενη κίνηση του δημάρχου ήταν να απευθυνθεί στον βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Μορφίδη, ο οποίος παρενέβη στο Υπουργείο Εσωτερικών, κινητοποιήθηκε η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και την Παρασκευή στάλθηκε θετική απόφαση, σύμφωνα με την οποία η Περιφέρεια (ουσιαστικά) εντέλλεται να δώσει παράταση, μάλιστα μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη 2019.

 

Ακολουθεί η συνέντευξη που έδωσε ο Βαγγέλης Τσομπανόπουλος την Παρασκευή 29 Μάρτη 2019, στην εκπομπή του Κώστα Φιλίδη «Καβάλα στο Κόκκινο»: