Αχ. Γερόπουλος: Η απόσπαση χειρουργού στην Καβάλα δεν αποδυνάμωσε το Νοσοκομείο Ξάνθης

Κώστας Φιλίδης - Η πολύμηνη καθυστέρηση τελεσιδικίας στον πειθαρχικό έλεγχο που ασκήθηκε σε δύο γιατρούς της Β’ Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καβάλας και η αποχώρηση, λόγω συνταξιοδότησης, του διευθυντή της Κλινικής, έχει προκαλέσει πρόβλημα δυσλειτουργίας, το οποίο λύθηκε προσωρινώς με την απόσπαση ενός χειρουργού από το Νοσοκομείο Ξάνθης.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Ένωσης Γιατρών του Νοσοκομείου Ξάνθης, που κατηγορούν τον διοικητή Αχιλλέα Γερόπουλο ότι αποδυναμώνει το γειτονικό Νοσοκομείο και προκαλεί προβλήματα στον προγραμματισμό των θερινών διακοπών των γιατρών!

Σε γραπτή απάντηση της Διοίκησης του Νοσοκομείου, αλλά και σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Κόκκινο Καβάλας», ο κ. Γερόπουλος δήλωσε πως ουδένα πρόβλημα προκλήθηκε στη λειτουργία των Κλινικών του Νοσοκομείου, οι οποίες έχουν πληρότητα σε γιατρούς. Επίσης, τόνισε ότι τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης επιβάλλεται να αλληλοκαλύπτονται και θύμισε ότι και το Νοσοκομείο Καβάλας είχε καλύψει την έλλειψη παιδιάτρου στο Νοσοκομείο Ξάνθης. Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι αν και είναι «ιερό το δικαίωμα της άδειας», εντούτοις θα πρέπει να προσαρμόζονται με τις επικρατούσες συνθήκες, γνωστοποιώντας ότι χειρουργός του Νοσοκομείου Ξάνθης, ενώ έχει άδεια, δέχθηκε να προσφέρει (εν αδεία) τις υπηρεσίες του στο Νοσοκομείο της Λήμνου!

Ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών

Στην ανακοίνωσή της, η Ένωση Γιατρών του Νοσοκομείου Ξάνθης αναφέρουν τα εξής:

«Μεσούντος του καλοκαιριού, ο Διοικητής της 4ηςΥΠΕ αποφάσισε ξαφνικά να αποδιοργανώσει την χειρουργική κλινική της Ξάνθης. Αποφάσισε να στείλει ένα χειρουργό στο Νοσοκομείο Καβάλας για να καλύψει κενά του συστήματος. Ράβε Καβάλα, ξήλωνε Ξάνθη. Το γεγονός ότι υπάρχουν ήδη 8 χειρουργοί στην Καβάλα και 8 χειρουργοί στην Ξάνθη, και με την μετακίνηση πλειοδοτούμε το ένα Νοσοκομείο και μειοδοτούμε το άλλο, είναι λεπτομέρεια. Προφανώς θα ακολουθήσει ανακοίνωση της 4ης  ΥΠΕ ότι έλυσε ακόμα ένα πρόβλημα.

Ο διοικητής της Καβάλας  θα επαίρεται ότι έφερε χειρουργό στο Νοσοκομείο του. (Ο Διοικητής της Ξάνθης ;;;)Το γεγονός ότι ανατρέπονται τα προγράμματα των εφημεριών που ήδη έχουν καταρτιστεί και των αδειών των χειρουργών της Ξάνθης για το καλοκαίρι δεν ενδιαφέρει κανένα αρμόδιο. Ασήμαντη λεπτομέρεια. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι και το σύστημα για να δουλέψει αναγκάζει τους ειδικούς χειρουργούς σε ρόλο ειδικευόμενου να ασκούν πρωτοβάθμια περίθαλψη στα ΤΕΠ δεν λαμβάνεται υπ όψιν. Λεπτομέρεια. Γι’ αυτό το θέμα δεν μπορεί να δοθεί λύση ,αλλά και αυτό είναι λεπτομέρεια.

Το γεγονός ότι αυξάνει κατακόρυφα η προσέλευση χειρουργικών περιστατικών τους καλοκαιρινούς μήνες στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Ξάνθης λόγω της ιδιαιτερότητας του πληθυσμού το αγνοεί ή δεν το λαμβάνει υπ όψιν ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ. Προέχει η λειτουργία του συστήματος. Ένα σύστημα που  αδυνατεί έγκαιρα να προβλέψει για το μέλλον του.

Ένα σύστημα που με τις ελλείψεις του σπρώχνει τους γιατρούς στα όρια της επαγγελματικής εξουθένωση και τους αναγκάζει να καταφύγουν στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους  και ενώ δικαιώνονται δεν τους δίνει τα λεφτά τους, ένα σύστημα που δεν σέβεται τους εργαζόμενους του  και όλο απαιτεί, νομοτελειακά θα καταρρεύσει .Και αυτό που βιώνουμε είναι ήδη η κατάρρευση του. Όσο κι αν προσπαθούν οι εργαζόμενοι, οι ελλείψεις και οι ανεπάρκειες του ΕΣΥ θα αγγίξουν δυσάρεστα τον καθημερινό άνθρωπο, αν δεν τον έχουν ήδη αγγίξει».

Απάντηση Διοίκησης Νοσοκομείου Ξάνθης

Με δική της ανακοίνωση απάντησε η Διοίκηση του Νοσοκομείου Ξάνθης, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Είναι γνωστή στους γιατρούς του Γ.Ν. Ξάνθης η στήριξη που πρόσφερε η 4η ΥΠΕ στο Νοσοκομείο μας και πιο συγκεκριμένα στην καρδιολογική κλινική παλιότερα και στην παιδιατρική κλινική στους τελευταίους μήνες του 2017, στέλνοντας γιατρούς για εφημερίες και για κλινικό έργο. Είναι, επίσης, γνωστό στους γιατρούς της χειρουργικής κλινικής, ότι γιατρός της κλινικής προσφέρει τις υπηρεσίες στο Νοσοκομείο της Λήμνου στις ημέρες της άδειάς του.

Το πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου ενισχύεται με γιατρούς από το ΠΕΔΥ Κομοτηνής και γιατρούς από ΚΥ Εχίνου, Σταυρούπολης και Αβδήρων. (Τα Κέντρα Υγείας ανήκουν στην 4η ΥΠΕ)

Όλες οι κλινικές του νοσοκομείου είναι πλήρεις από γιατρούς.

Χειρουργική κλινική 8 γιατροί.

Καρδιολογική κλινική 6 γιατροί

Παθολογική κλινική 5 γιατροί

Περιμένουμε τους επόμενους μήνες 6 γιατρούς για το ΤΕΠ (2 Χειρουργούς, 2 παθολόγους, 2 Γενικούς Ιατρούς) , Διευθυντή Παθολόγο για την Παθολογική, Ψυχίατρο και Παιδίατρο.

Ο νέος οργανισμός που έχει κατατεθεί, εγκρίθηκε και προωθήθηκε στο Υπουργείο Υγείας από τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ αυξάνοντας έτσι τις κλίνες του Νοσοκομείου μας (260 από 240).

Στις επόμενες προκηρύξεις ενισχύουμε την χειρουργική κλινική με μόνιμη θέση Χειρουργού Επιμελητού Β.

Η συγκατάθεση του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ για τις θέσεις του Γ.Ν. Ξάνθης είναι δεδομένη.

Σχεδόν καθημερινά διακομίζουμε περιστατικά στα νοσοκομεία της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης λόγω μη ύπαρξης Νευροχειρουργικής κλινικής και άλλων κλινικών στο Νοσοκομείο μας.

Όταν όμως το Γ.Ν. Ξάνθης πρέπει να στηρίξει άλλα νοσοκομεία τότε ξεχνάμε όλα τα προηγούμενα;

Τι πρέπει να κάνει ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ;

Υ.Γ. Η έλλειψη γιατρών Χειρουργών στην Καβάλα αφορά προβλήματα πειθαρχικής διαδικασίας και όχι έλλειψη γιατρών.

Ας αφήσουμε στο παρελθόν τις μεταξύ μας διαφορές, καθώς όλοι θέλουμε το καλό του Γ.Ν Ξάνθης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας και όχι τη δημιουργία εντυπώσεων».

Ακολουθεί η συνέντευξη του Αχιλλέα Γερόπουλου στην εκπομπή «Καβάλα στο Κόκκινο»: