Α. Βέρρος: Ξενοδοχείο κάπου στο Εσκί Καπού με επενδυτή την προεκλογική ελπίδα για μείωση της ανεργίας;

Κώστας Φιλίδης - Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, την Δευτέρα 15 Απρίλη, υπήρχε εισήγηση για παραχώρηση σε άγνωστο επενδυτή δημοτικής έκτασης, προκειμένου να κατασκευάσει ξενοδοχειακή μονάδα.

Το θέμα αποσύρθηκε, αλλά ο υποψήφιος δήμαρχος Άρης Βέρρος, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», αναρωτήθηκε αν, τελικώς, η όλη υπόθεση αφορά σε προεκλογική κίνηση της διοίκησης Δήμητρας Τσανάκα, προκειμένου να δώσει ελπίδες σε ανέργους ότι θα βρουν δουλειά. Μάλιστα, παρατήρησε ότι στους όρους θα υπάρχει υποχρέωση στον επενδυτή το 50 % των εργαζομένων να προέρχεται από την περιοχή, όταν σε όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες, σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων είναι κάτοικοι της περιοχής.

Για την υπόθεση επένδυσης στο Εσκί Καπού, ο κ. Βέρρος είπε:

Ένα από τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου αφορούσε σε μία απόφαση της διοίκησης της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ ότι θα πρέπει να εκποιήσουμε ένα κομμάτι από το Εσκί Καπού, που ανήκει στον Δήμο, έκτασης περίπου 1.500 τ.μ., γιατί λένε υπάρχει επενδυτής που θέλει να κατασκευάσει μία ξενοδοχειακή μονάδα τεσσάρων αστέρων, κι ότι με αυτόν τον τρόπο θα αναπτυχθούμε, θα υπάρξουν θέσεις εργασίας, επειδή στους όρους δημοπράτησης θα διασφαλίσουμε ότι το 50% των εργαζομένων θα είναι από την ευρύτερη περιοχή. Δεν ξέρω αν θα πρέπει να γελάω ή να κλαίω με αυτού του είδους τα επιχειρήματα.

Το θέμα αποσύρθηκε από την διοίκηση, χωρίς να μας πει τον οποιοδήποτε λόγο. Η ίδια η διοίκηση έδωσε την έγκριση για να συζητηθεί και η ίδια, μέσα σε τρεις μέρες, το πήρε πίσω.

Πού βρίσκεται ακριβώς;

Κάνεις δε τον γνωρίζει. Αν ξεκινούσε η συζήτηση, θα ρωτούσαμε. Επίσης, θα θέλαμε την παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο του ίδιου ή εκπρόσωπων του επενδυτή, για να δούμε ποιός είναι, διότι επί πέντε χρόνια από τη διοίκηση και κυρίως από την κ. Αναστασία Ιωσηφίδου ακούμε για επενδυτές που θέλουν να κάνουν ξενοδοχεία είτε στα στρατόπεδα Ασημακοπούλου και Κοτσάλου , είτε στο κτήριο του Οργανισμού Λιμένος, είτε στο διοικητήριο, είτε στο κτήριο του παλιού νοσοκομείου. Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι πάλι, 50 μέρες πριν από τις εκλογές, να έρχεται ένα τέτοιο θέμα έτσι όπως έρχεται; Δεν αναφέρεται πουθενά και ποια είναι η ενδιαφερόμενη εταιρεία.

Τί υποψιάζεστε;

Με το επιχείρημα ότι θα συμβάλει στην αύξηση της τοπικής απασχόλησης, αφού ένας από τους όρους της δημοπρασίας θα είναι να το 50% να είναι προσωπικό από την περιοχή, προσπαθούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις και να περάσουν το μήνυμα ότι είναι η διοίκηση που ενδιαφέρεται να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας.

Διότι, αν ερωτηθούν οι πολίτες και κυρίως οι νέοι άνθρωποι και όχι μόνο, η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, μετά από 8 χρόνια κρίσης και μνημονίων.

Άρα, λένε ότι πρέπει να τους εμπιστευτούν ξανά, διότι βρίσκουν επενδυτές, δημιουργούμε θέσεις εργασίας, που το 50% μάλιστα θα είναι από ανθρώπους της περιοχής μας.

Όμως, αν δούμε τις ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν στην περιοχή μας, το 98% των εργαζομένων είναι Καβαλιώτες και μόνο το 2% είναι (κυρίως τα υψηλόβαθμα στελέχη) δεν είναι από το Δήμο μας ή την ευρύτερη περιοχή.

Ας βγουν η κ. Ιωσηφίδου και η κ. δήμαρχος να μας πουν γιατί πανηγυρίζουν για το 50%; Για να έρθουν επενδυτές, ο Δήμος οφείλει να διαμορφώσει εκείνο το περιβάλλον που να τους είναι πειστικό. Ποιός θα έρθει να κάνει ξενοδοχείο όταν βλέπει το χάος που υπάρχει στο κυκλοφοριακό, όταν δεν αξιοποιούμε και δεν αναδεικνύουμε τις φυσικές ομορφιές, τον πολιτισμό, την ιστορία μας;

Πρέπει να σταματήσουν να κοροϊδεύουν 50 μέρες πριν από τις εκλογές και να νομίζουν ότι οι πολίτες, επειδή λένε όλα αυτά, θα πάνε στις 26 Μαΐου να εμπιστευτούν ξανά. Οι συνδημότες μας ζουν καθημερινά εδώ και γνωρίζουν πολύ καλά τι έχει συμβεί το προηγούμενο διάστημα.