13η σύνταξη, μείωση ΦΠΑ σε εστίαση, τρόφιμα και ενέργεια

Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στα τρόφιμα στο 13%, μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια στο 6%, και καταβολή 13ης σύνταξης που αντιστοιχεί στο δώρο Πάσχα αποτελούν τα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για το 2019 - Θετικά μέτρα και για το 2020

«Τα μόνιμα θετικά μέτρα αφορούν ένα πακέτο που χωρίζεται σε δύο μέρη: αυτά που αφορούν το 2019 και αυτά που αφορούν το 2020 και θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε για το 2019 τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%, τη μετάταξη του συντελεστή φορολογίας όλων των τροφίμων από το 24% στο 13%, τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο) στο 6%.

Επιπρόσθετα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου από το Ζάππειο και την άμεση καταβολή «της λεγόμενης 13 σύνταξης» στο μισό της μηνιαίας συνταξιοδοτικής δαπάνης, παρομοιάζοντάς τη με το δώρο Πάσχα.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το συνολικό κόστος των μέτρων αυτών είναι στα 260 εκατ. για τους 6 μήνες άμεσα από τον Μάιο.

«Έχουμε καταφέρει να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά και κάθε χρόνο όχι μόνο πιάνουμε τους στόχους του προγράμματος αλλά τους ξεπερνάμε κατά πολύ», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Τα μόνιμα θετικά μέτρα για το 2019

– Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24 στο 13%

– Μετάταξη των τροφίμων με συντελεστή ΦΠΑ 24% στο 13%

– Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) στο 6%

– Καταβολή 13ης σύνταξης (δώρο Πάσχα)

Τα μόνιμα θετικά μέτρα για το 2020

Όσον αφορά στα μόνιμα μέτρα για το 2020, ο Αλ.Τσίπρας έκανε λόγο για μέτρα με έντονο φιλοαναπτυξιακό πρόσημο και ανακοίνωσε την κατάργηση από 1/1/20 της εισφοράς αλληλεγύεης για εισοδήματα έως 20.000, την αύξηση του συντελστή της απόσβεση των επενδύσεων και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων για νέους εργαζόμενους.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι για το 2020 το συνολικό πακέτο μέτρων είναι περίπου 1,3 δις ευρώ. Συγκεκριμένα τα μέτρα είναι:

– Κατάργηση από 1.1.2020 της εισφοράς αλληλεγγύης ως 20.000 ευρώ και ριζική μείωση της εισφοράς για τα εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ.

– Αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%. Δηλαδή νέες επενδύσεις θα λαμβάνουν υπερέκπτωση κόστους. Αφορά επενδύσεις σε όλους τους κλάδους.

– Μείωση του συντελεστή φορολόγησης κατ’ έτος. «Άρα οι επενδυτές θα ξέρουν ότι θα έχουν πάρα πολύ σημαντικά κίνητρα από το 2020 και μετά».

– Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων για νέους εργαζόμενους.

– Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10%

– Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών

– Μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές ζώνες της χώρας

– Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων

«Όσα σας είπα είναι το σχέδιο μας για την Ελλάδα των Πολλών, ένα σχέδιο που είχαμε καταρτίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Τώρα είναι η ώρα να δρέψουμε τους καρπούς των προσπάθειών μας. Για αυτό το σχέδιο ζητάμε την ψήφο εμπιστοσύνης της Εθνικής Αντιπροσωπείας, με αυτό ζητάμε την ψήφο και στις Ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές» τόνισε ο Αλ.Τσίπρας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά το Σεπτέμβρη που μας πέρασε εξαγγείλαμε νέα οικονομική πολιτική, διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια. Παρουσιάζουμε ένα σχέδιο που βασίζεται πάνω στους κόπους του ελληνικού λαού. Ένα σχέδιο ώστε να αισθανθούν οι πολίτες την ανάκαμψη της οικονομίας στην καθημερινότητά τους».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να σημειώσει ωστόσο ότι «υπάρχει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας που ενώ σήκωσε μεγάλο βάρος της κρίσης δεν έχει αισθανθεί τις θετικές προοπτικές και την ανάκαμψη της οικονομίας».

«Οι προηγούμενοι είχαν αφήσει τα ταμεία άδεια. Εμείς πέρα από την έξοδο στα μνημόνια έχουμε καταφέρει ένα μεγάλο απόθεμα ρευστότητας και έχουμε καταφέρει να δανειζόμαστε με ιστορικό χαμηλό», πρόσθεσε ο Αλ.Τσίπρας και υπογράμμισε ότι «τους κόπους του ελληνικού λαού δεν σκοπεύουμε να τους αφήσουμε να τους ξοδέψουμε άσκοπα αλλά ούτε να λιμνάζουν. Μέρος των πόρων αυτών 3,6 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ».