Θέμης Κοτσιφάκης: Θέλουμε σχολείο παροχής γνώσης κι όχι ανταγωνιστικότητας

Κώστας Φιλίδης – Μερικό απολογισμό του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, που πραγματοποιήθηκε τους προηγούμενους μήνες, καθώς και όσων ήδη άρχισε να υλοποιεί η Κυβέρνηση, έκανε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», ο πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης.
Επίσης, αναφέρθηκε στο δημοκρατικό σχολείο, που οραματίζεται η Κυβέρνηση, και που θα έχει ως στόχο τη διαμόρφωση της προσωπικότητας των αυριανών πολιτών, παρέχοντάς τους Παιδεία σε πλαίσιο δημοκρατικής αντίληψης.

 

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, είναι και η μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων στο τέλος της σχολικής χρονιάς και η καταγραφή της προόδου των μαθητών και μέσα από εργασίες. Σκοπός του εγχειρήματος, να σταματήσει το σχολείο να είναι μόνιμο εξεταστήριο που δημιουργεί ανταγωνιστές, αλλά να αυξηθεί ο χρόνος διδασκαλίας και να δοθούν οι δυνατότητες στους δασκάλους και καθηγητές να βρουν τρόπους ανάπτυξης της συνεργατικότητας.

 

Ο Θέμης Κοτσιφάκης και ο Παύλος Χαραμής (αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και πρώην πρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικών Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ) είναι εισηγητές στην εκδήλωση με θέμα «Μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση. Η πραγματικότητα και το όραμα», που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στην Καβάλα, την οποία διοργανώνουν η Αριστερή Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών και οι Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

 

Ακολουθεί η συνέντευξη του Θέμη Κοτσιφάκη στην εκπομπή «Καβάλα στο Κόκκινο»: